REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol visa Europa laužo galvą ką daryti su pabėgėliais, JAV bankininkai priėmė tokį sprendimą, kuris turės įtakos ne tik Amerikos ekonomikai ir paprastiems amerikiečiams, bet ir mums visiems Lietuvos gyventojams.

Kol visa Europa laužo galvą ką daryti su pabėgėliais, JAV bankininkai priėmė tokį sprendimą, kuris turės įtakos ne tik Amerikos ekonomikai ir paprastiems amerikiečiams, bet ir mums visiems Lietuvos gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei reikėtų išrinkti svarbiausią rugsėjo naujieną, tai investuotojai ir finansininkai neabejotinai išrinktų JAV centrinio banko komentarus apie ekonomiką ir sprendimą dėl JAV bazinių palūkanų normų. Rugsėjo 16 – 17 dienomis vykusiame banko susirinkime buvo nuspręsta nekeisti bazinių palūkanų ir jas palikti rekordinėse žemumose ties 0,25 proc. atžyma. Ši žinia yra svarbi ne tik siauram ratui investuotojų Lietuvoje, bet ir visiems paskolas turinčius žmones.

REKLAMA

Paskolos – vis dar pigios

Taigi naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, Lietuvos laiku, JAV centrinio banko vadovė Janet Yellen pakomentavo, kad išsivysčiusios ekonomikos juda plėtros keliu, tačiau besivystančių ekonomikų problemos vis dar pristabdo nuo globalaus augimo stiprėjimo, todėl JAV turi luktelėti ir vis dar netvarų augimą toliau skatinti pigiomis paskolomis doleriais. Taip pat buvo pabrėžta, kad infliacija niekaip neatsiplėšia nuo žemumų ir nejuda link norimų 2 proc. žymos, todėl didėjančių palūkanų dar teks palaukti.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviams ši žinia yra svarbi tuo, kad JAV nedidinant palūkanų nepradedamas ir vis atidedamas globalaus palūkanų augimo etapas, kuris ateityje bus neišvengiamas. Tai reiškia, kad dar nukeliamas laikotarpis, kai būsto paskolas turintys žmonės turės didinti sąnaudas grąžinant skolas. Palūkanų didinimas JAV reikš, kad po kurio laiko tokiu keliu pasuks ir Europa su euru, ir šiandieninės nulinės palūkanos pradės augti. Tai reiškia kad netgi stipriai nutolę nuo JAV lietuvaičiai ilgesnį laiką turės daugiau laisvų pinigų, kurių nesuris paskolos, ir galės juos leisti vartojimui arba nukreipti į taupymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džiugi žinia – prekės pigs

Taip pat prie didžiausios pasaulio ekonomikos vairo stovinti J.Yellen atskleidė, kad ji nemato artimiausiu metu galimybės infliacijai augti sparčiau, tad galima daryti išvadą, kad šiuos metus baigsime ir kitus pradėsime nematydami reikšmingu prekių brangimu. Apskritai, Kinija, kuri yra pasaulio fabrikas, ir toliau gali išlaikyti mažas prekių kainas dėl žaliavų ir kapitalo pigumo, tad Lietuvoje nematysime bent jau iš Azijos atkeliausiančių prekių brangimo. Prie to gali prisidėti ir kiek silpnėjantis doleris, nes nedidinamos JAV palūkanos verčia valiutų prekiautojus labiau atsigręžti į eurą, o tai reiškia iš dolerinės zonos keliaujančios prekės mums po truputį pradeda pigti.

Bendrai vertinant, ilgai lauktos žinios iš JAV iš esmės daug ko nepakeitė, tačiau mums leidžia tikėtis nebrangstančių prekių (infliacijos nebuvimo) ir palūkanų nedidėjimo artimiausiu metu. Tai turėtų skatinti vartojimą ir ekonomikos augimą, kurio taip laukia daugelis ir Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų