REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatoriai užsimojo apriboti prekybą alkoholiu: sutrumpinti prekybos laiką, numatyti specialius reikalavimus alkoholinių gėrimų parduotuvėms, stipresnius gėrimus leisti prekiauti tik specializuotose parduotuvėse. Idėjos autoriai tikina, kad tokia pertvarka reikalinga, siekiant sumažinti lietuvių pomėgį svaigintis alkoholiu. Tuo metu alkoholio prekybininkai ragina neužsiimti populizmu ir atkerta, kad tokie ribojimai sudarytų tik dar daugiau problemų.

Konservatoriai užsimojo apriboti prekybą alkoholiu: sutrumpinti prekybos laiką, numatyti specialius reikalavimus alkoholinių gėrimų parduotuvėms, stipresnius gėrimus leisti prekiauti tik specializuotose parduotuvėse. Idėjos autoriai tikina, kad tokia pertvarka reikalinga, siekiant sumažinti lietuvių pomėgį svaigintis alkoholiu. Tuo metu alkoholio prekybininkai ragina neužsiimti populizmu ir atkerta, kad tokie ribojimai sudarytų tik dar daugiau problemų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį Seimo Ekonomikos komitete svarstytame Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcijos narių Antano Matulo, Vidos Marijos Čigriejienės, Kęstučio Masiulio, Arimanto Dumčiaus, Kazimiero Kuzminsko, Vincės Vaidevutės Margevičienės inicijuotame Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projekte numatyta, kad parduotuvėse esančiuose alkoholinių gėrimų skyriuose asortimentą sudarytų tik tie alkoholiniai gėrimai, kurių alkoholio koncentracija, neviršija 15 proc., o stipresni gėrimai būtų parduodami tik specializuotose alkoholinių gėrimų parduotuvėse.

REKLAMA

Parlamentarai specializuotoms alkoholinių gėrimų parduotuvėms siūlo nustatyti tam tikrus reikalavimus: parduotuvės turi būti izoliuotos nuo gyvenamųjų ir kitų patalpų, parduotuvėse turėtų būti įrengtos vaizdo kameros, kurios stebėtų prekybą alkoholiu. Specializuotos alkoholinių gėrimų parduotuvės negalėtų būti įrengtos laisvės atėmimo, karinėse ir sukarintos tarnybos, policijos ir kitose statutinėse, sveikatos priežiūros, globos, slaugos, ugdymo įstaigose ir jų teritorijose, taip pat mažesniu kaip 100 m. atstumu iki šių įstaigų. Taip pat siūloma numatyti, kad nepilnamečiai negalėtų net patekti į alkoholiniais gėrimais prekiaujančias parduotuves.

REKLAMA
REKLAMA

TS-LKD atstovai nori sutrumpinti mažmeninės alkoholio prekybos laiką 3 valandomis, tai yra nustatyti, kad alkoholiniais gėrimais būtų draudžiama prekiauti nuo 21 val. iki 10 val. (šiuo metu alkoholiniais gėrimais draudžiama prekiauti nuo 22-8 val.). Seimo nariai kartu siūlo, kad savivaldybių tarybos turėtų teisę nustatyti vietas, kuriose būtų draudžiama prekiauti alkoholiu.

Šiuos pakeitimus Lietuvoje konservatoriai siekia įteisinti nuo 2018 m.

Tiesa, Ekonomikos komitetas projektui nepritarė. Tačiau šiuo įstatymo pakeitimus dar svarstys Sveikatos reikalų komitetas. Galiausiai teisės akto likimą nulems parlamentarų balsavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys: jei taip ir toliau, šalies genofondą prarasime po 10 m.

Vienas iš Alkoholio kontrolės įstatymo projektą rengusių Seimo narių A. Matulas portalui tv3.lt teigė, kad naują tvarką pasiūlė po to, kai atidėtas siūlymas drausti degalinėse prekiauti alkoholio. Anot politiko, iš esmės kartu su kolegomis jis inicijavo alternatyvų projektą, kuriuo siekia sumažinti stipraus alkoholio prieinamumą šalyje.

„Iš tiesų alkoholį būtų įsigyti daug sunkiau, ypač paaugliams, kadangi mes siūloma, kad į specializuotas parduotuves apskritai įeiti nepilnamečiams nebūtų galima“, – komentavo parlamentaras.

REKLAMA

Anot jo, anksčiau buvo minčių nustatyti, kad alkoholiniai gėrimai būtų Lietuvoje pardavinėjami tik specializuotose parduotuvėse, tačiau pabijota, jog kaimo parduotuvės tokiu atveju bankrutuotų.

„Jeigu būtų leidžiama alkoholiu prekiauti tik specializuotose parduotuvėse, o skyriuose – ne, tai iš esmės kaimuose parduotuvės, kurios pardavinėja maisto produktus, bankrutuotų. Tokia žiauri realybė pas mus, kad apie 30 procentų pajamų kaimo parduotuvėse sudaro alkoholis“, – atkreipė dėmesį A. Matulas, pridurdamas, jog vis dėlto būtina siekti, kad alkoholis būtų prieinamas tik specializuotose prekybos vietose.

REKLAMA

„Įkurti specialias parduotuves ir tik ten pardavinėti alkoholį iš tiesų yra labai sudėtinga, reikia tam didelės politinės valios, didelio suvokimo, reikia Vyriausybės, kuri suprastų, kad mes, valstybė, savo genofondą galime prarasti už 10-15 metų tiesiog per alkoholį. Kai atsiras Vyriausybė, kuri tai suprasta, tai galima būtų tai įgyvendinti“, – dėstė TS-LKD atstovas.

„Pavyzdžiui, Vokietijoje, Prancūzijoje, Belgijoje sunaudojama maždaug 60-65 procentų silpnų gėrimų ir apie 30 procentų stipraus, o pas mus atvirkščiai – suvartojama apie 40 procento silpno ir 60 procentų stipraus alkoholio. O vartojant stiprų alkoholį ir degradacija, ligos išsivysto žymiai greičiau, ir tada jau atsiranda poveikis visuomenei. Jeigu vartojame alkoholį, tai jį reikia vartoti kuo silpnesnį, saikingai ir kuo rečiau. Aš tikrai nesiekiu, kad tauta taptų abstinentais. Aš siekiu, kad tauta taptų blaivininkais, o blaivininkas yra žmogus, kuris geriau nedaug, retai ir silpnesnius gėrimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perspėjo, kad viskas bus atvirkščiai

Portalo tv3.lt kalbintas Baltijos gėrimų pramonės aljanso, vienijančio alkoholiniais ir nealkoholiniais gėrimais prekiaujančias įmones, prezidentas Romas Apulskis konservatorių įstatymo projektą, ribojantį alkoholio prekybą, pavadino parlamentarų noru įtikti savo elektoratui, arėjant Seimo rinkimams.

„Artėja rinkimai ir čia A. Matulas, kuris visą tai inicijavo, nori, kad Jūs jį parodytumėte, kad iš jo imtų interviu, kad jis galėtų rašyti, pasakoti, kad visur mirgėtų prieš rinkimus jo nuotrauka ir pavardė“, – savo vertinimu pasidalijo R. Apulskis.

REKLAMA

„Kodėl tokių siūlymų nebuvo prieš tris metus?“, – retoriškai klausė prekybininkų atstovas.

R. Apulskio teigimu, jeigu būtų apribota alkoholinių gėrimų prekyba tokiu būdu, kurį siūlo konservatoriai, deklaruojami jų tikslai nebūtų pasiekti bei atsirastų kitų problemų, susijusių su nelegalia prekyba.

„Pagrindinis punktas yra, kad jis (A. Matulas – tv3.lt) nori padaryti specializuotas alkoholio parduotuves. Iš esmės tai yra didelis pasikeitimas, bet ką jis reiškia? Prekybos centruose lieka iki 15 procentų, o papildomai atsiranda dar specializuotos parduotuvės. Realiai prekybos taškų skaičius padidėja kokių 30 procentų Lietuvoje. Jeigu čia tikslas yra padidinti prekybos taškų skaičių, tai A. Matulas šitą tikslą bando pasiekti, o deklaruoja visiškai priešingus tikslus.

REKLAMA

Yra šešėlio problemos. Kuo labiau pradeda spausti, tas šešėlis labiau pradeda įsitvirtinti. Ir, žinome, kai nušauna 18-metį, svarstoma, ar ginklas blogai panaudotas, ar čia perteklinis buvo jėgos panaudojimas, ar kaltas pats nusikaltėlis, o niekas negalvoja, kad įstatymais verčiama žmones siųsti į šešėlį ir problemos aštrėja“, – aiškino Baltijos gėrimų pramonės aljanso prezidentas.

„Būtų sumaištis rinkoje, ypač mažmeninėje prekyboje. Pradėtų steigtis tos specializuotos parduotuvės ir, pirmiausia, nukentėtų smulkus verslas kaimuose, atitinkamai prasidėtų daugiau to samagono prekyba, nelegali prekyba“, – tęsė R. Apulskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas atkreipė dėmesį į tai, kad trumpinti laiką, kurio metu leidžiama prekiauti alkoholiu, ir tokiu būdu tikėtis, jog alkoholinių gėrimų bus perkama mažiau, yra absurdiška.

„Kai trumpinamas prekybos laikas, tai čia iš viso yra populistiniai siūlymai, nes jie neturi efekto, nes tada žmonės nusiperka ir laiko namuose. Toks įsivaizdavimas, kad žmongus prieš 22 valandą vakaro bėga nusipirkti, tai čia yra labai maži procentai. Žmonės nusiperka prieš balių tiek, kiek jiems reikia ir dar daugiau, kai žino, kad negalės nusipirkti vėliau, nusiperka atsargai, o tą atsargą išgeria“, – komentavo R. Apulskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų