REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) kitų metų biudžete prašo numatyti 5,5 mln. eurų pabėgėliams perkelti. Preliminariai planuojama, kad pirmieji 95 pabėgėliai Lietuvą pasiektų kitų metų sausį.

 Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) kitų metų biudžete prašo numatyti 5,5 mln. eurų pabėgėliams perkelti. Preliminariai planuojama, kad pirmieji 95 pabėgėliai Lietuvą pasiektų kitų metų sausį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„2016 metais perkėlimo išlaidoms reikėtų 5,5 mln. eurų, nes europiniai pinigai ateina tik po to“, - trečiadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis.

REKLAMA

SADM skaičiavimu, iš viso Lietuvai 1035 asmenims perkelti iš Italijos, Graikijos ir Vengrijos 2016-2017 metais ES galėtų skirti 6,21 mln. eurų, 70 asmenų perkelti iš trečiųjų šalių gali būti skirta dar 420 tūkst. - 700 tūkst. eurų.

Viceministro teigimu, dabar vieno prieglobsčio prašytojo išlaikymas ir integracija Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje kainuoja 618-620 eurų. Anot viceministro, perkeltų pabėgėlių priėmimas būtų brangesnis.

REKLAMA
REKLAMA

„Minimum, ko gero, reikėtų 800 eurų žmogų per mėnesį, kad galėtume operatyviai vykdyti integraciją“, - tvirtino A.Šešelgis.

Jo teigimu, planuojama migrantų perkėlimą išdėstyti skirtingu laiku, kad juos visus būtų galima iš pradžių apgyvendinti Rukloje. Pasak viceministro, tokiu būdu norima suvaldyti situaciją, mat atvykus naujam žmogui reikia atidaryti sąskaitą banke, patikrinti sveikatą.

A.Šešelgis informavo, kad Pabėgėlių priėmimo centras dabar praplėstas, papildomai įrengta 40-50 vietų.

„Per metus pagal esamus pajėgumus galėtume priimti apie 160 vietų pabėgėlius vienu kartu“, - sakė viceministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal pirminį planą, 2016 metais planuojama perkelti 505 asmenis. Pirmieji 95 migrantai Lietuvą turėtų pasiekti kitų metų sausį.

A.Šešelgis taip pat pranešė, kad planuojama sutrumpinti pirminės integracijos laikotarpį iki 3-4 mėnesių vietoj dabar esančių aštuonių.

Vidaus reikalų viceministro Elvino Jankevičiaus teigimu, jau parengta daugiapakopė migrantų atrankos sistema. Užsieniečiai ne tik turėtų pareikšti pageidavimą gyventi Lietuvoje, bet ir būtų patikrinti pagal Interpolo, Europolo bazes, jiems parengtas specialus klausimynas.

REKLAMA

„Mūsų prioritetas yra saugumas ir sieksime, kad žmonės galėtų lengvai integruotis Lietuvoje“, - sakė viceministras.

Jis pabrėžė, kad bus atrinkti asmenys, kurie yra ne ekonominiai migrantai, o bėga nuo karo.

Į Lietuvą atvežtiems pabėgėliams per 24 val. būtų suteikiamas statusas - laikinosios apsaugos, pabėgėlio arba papildomos apsaugos. Po to jie perkelti į Pabėgėlių priėmimo centrą Rukloje.

Kur po to atvykėliai įsikurtų ir kaip vyktų jų integracija, SADM kol kas tik renka informaciją. Į jų užklausimą apie galimybes priimti pabėgėlius atsiliepė tik 20 iš 60 savivaldybių.

REKLAMA

A.Šešelgis per komiteto posėdį teigė, kad dabar rengiamasi priimti 1105 asmenis, tačiau taip pat svarstoma, ką reikės daryti, jeigu situacija keistųsi ir Lietuvai tenkančių pabėgėlių skaičius didėtų.

„Esame pasirengę operatyviai reaguoti į sąlygų pokyčius. Numatyti atsarginiai variantai. Trumpu laikotarpiu galėtume sureaguoti į bet kurį pokytį didėjimo prasme“, - sakė viceministras.

Lietuvoje pagal Europos Komisijos schemas numatoma per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja. Vyriausybė yra pritarusi šiam pasiūlymui.

Pagal ministerijos parengtą planą, kuris pristatytas Seimo nariams, kitų metų sausį atvyktų 95 pabėgėliai, balandį, liepą, spalį ir gruodį - po šimtą. 2017 metų kovą atvyktų 140 asmenų, birželį, rugsėjį ir gruodį - po 150.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų