REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį sušauktame politinės tarybos posėdyje buvo aptarti aktualiausi šalies klausimai: socialinis modelis, pabėgėlių priėmimo planas, minimalios algos, mokytojų atlyginimų klausimai ir tolimesnis pensijų didinimas.

Antradienį sušauktame politinės tarybos posėdyje buvo aptarti aktualiausi šalies klausimai: socialinis modelis, pabėgėlių priėmimo planas, minimalios algos, mokytojų atlyginimų klausimai ir tolimesnis pensijų didinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbo partija posėdyje pabrėžė siekianti kitų metų biudžete nuo liepos mėnesio numatyti minimalios mėnesinės algos (MMA) padidėjimą iki 400 Eur, t.y., 1383 Lt, įgyvendinti anksčiau numatytą pensijų pakėlimą bei ieškosianti galimybių didinti atlyginimus mokytojams ir ikimokyklinių įstaigų darbuotojams.

REKLAMA

„Įsipareigojimas didinti MMA yra svarbiausias Darbo partijos tikslas. Šiandien koalicijos partneriams buvo pranešta, kad kitų metų biudžete Darbo partija sieks numatyti galimybę padidinti MMA du kartus, t.y. ne tik iki 350 Eur sausio mėnesį, kaip yra numatyta dabar, bet ir liepos mėnesį – iki 400 Eur. Taip pat mes sieksime toliau didinti pensijas ir keltis atlyginimus mokytojams. Tai yra mūsų prioritetiniai tikslai ir mes kovosime už tai, kad jie būtų įgyvendinti“, – pareiškė politikas.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicija kritikuoja populistinius planus

Seimo narys Andrius Kubilius Darbo partijos siūlymus didinti minimalią algą iki 400 eurų vadina populistiniais ir mano, kad partija ekonomikoje daugiau nieko ir nedaro, tik siūlo didinti minimalią algą.

„Iš tiesų ekonominė valdžios politika turi būti žymiai platesnė ir turiningesnė nei vien didinti minimalią algą. Antras dalykas, minimali alga turi didėti tiek, kiek auga ekonomika ir kiek auga atlyginimai. Lietuvoje atlyginimai šiais metais augo apie 5 proc. tai ir kitais metais gali galvoti apie minimalios algos didinimą panašiu lygiu“, - teigė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekonomistų nuomonės dvejopos

DNB banko vyriausioji ekonomistė Jekaterina Rojaka tikina, kad vienareikšmiško atsakymo nėra ir taip priklauso iš kurios pusės vertinsime.

„Jeigu atsižvelgtumėme į tų žmonių, kurie gauna minimalų atlyginimą, ir kurių Lietuvoje statistiškai yra labai daug. Tai šiuo atžvilgiu būtų galima teigiamai įvertinti tokį polinkį. Kita vertus mes puikiai žinome ir regioninių įmonių galimybes“, - tikino ekonomistė.

Pasak J. Rojakos, Lietuvoje defliacija vyksta dėl išorinių veiksnių: atpigusios naftos, maisto produktų, Rusijos embargo. Tad jeigu nebūtų šių veiksnių, infliacija būtų arti 2-3 procentų.

REKLAMA

„Šiuo metu didžiausias infliacijos stūmiklis yra paslaugų sektorius, o jis brangsta dėl to, kad yra keliamas minimalus atlyginimas. Nes paslaugų sektorius yra labai priklausomas nuo minimalaus atlyginimo, ypač kavinės, restoranai“, - teigė J. Rojaka.

Ekonomistė priduria, kad kai kurioms įmonėms gal neiškiltų sunkumų mokėti ir 500 eurų minimalią algą, tačiau kai kurios jau dabar susiduria su dideliais sunkumais.

„Darbo rinkai šis pokytis nebus labai geras, tuo labiau, kad per paskutinius 12 mėnesių matėme jau du kartus padidintą minimalų atlyginimą. Santykis su vidutiniu atlyginimu yra vienas iš aukštesnių Europos Sąjungoje, tad vienareikšmiškai teigti, kad jau galim leisti visoms įmonėms kelti minimalų darbo atlyginimą būtų neteisinga“, - įrodinėjo J. Rojaka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų