REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bankininkai siūlo įteisinti naują indėlių rūšį – taupomuosius indelius. Šiuos indelius pasirinkę žmonės investuotų pinigus ilgesniam laikui, o atsiimti anksčiau laiko galėtų tik itin išskirtiniais atvejais.

Lietuvos bankininkai siūlo įteisinti naują indėlių rūšį – taupomuosius indelius. Šiuos indelius pasirinkę žmonės investuotų pinigus ilgesniam laikui, o atsiimti anksčiau laiko galėtų tik itin išskirtiniais atvejais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Statys Kropas, žmonės indelius galėtų atsiimti tik dėl labai rimtų priežasčių, tokių kaip mirtis ar ligos. Tačiau už tai bankai klientams pasiūlytų didesnes palūkanas.

REKLAMA

„Mūsų siūlymas, kad rinkoje toks produktas atsirastų, o poreikis, manau, būtų dėl to, kad ilgesniam laikui gaunant resursus galima pelningiau investuoti. Tie žmonės, kurie automatiškai pratęsinėja indelio sutartis ir beveik nieko neuždirba, galės tuo pačius padėti saugiai ilgesniam laikui indėlį ir uždirbti“, - tikino S. Kropas.

Šiuo metu Lietuvoje egzistuoja dviejų tipų indėliai: einamieji ir terminuoti, tačiau bankų asociacijos prezidentas įrodinėja, kad terminuoti indėliai yra labai panašūs į einamuosius nei į terminuotus. Atsiradus trečiai rūšiai ir bankai turėtų daugiau naudos.

REKLAMA
REKLAMA

„Kilus kažkokiems neramumams ar panikai, dažnai visi lekia į banką pasiimti pinigų, taip sukeldami dar didesnių problemų. Tad pasirinkę šio indelio tipą žmonės negalėtų atsiimti indėlio. Taip pat atsiradus naujam Europiniam reikalavimui turėti ilgesnio laikotarpio lėšų, tai bankams būtų naudinga“, - teigė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas.

Pasak S. Kropo, dabar einamųjų indėlių nelabai kur panaudosi, o taupomuosius virš vienerių metų būtų galima investuoti arba paskolinti ir generuotų grąžą.

„Pirmiausia, tai klientams nauda, nes dabar iš tiesų turi tuos pinigus einamojoje sąskaitoje ir kaupia. Bankai galėtų tuos pinigus investuoti ir gauti grąžą, iš kurios galėtų mokėti patrauklesnes palūkanas klientams“, - tikino Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Statys Kropas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spąstai gali slypėti detalėse

Nors bankininkai naujųjų indėlių ateitį piešia šviesiomis spalvomis, tačiau bankų klientų asociacijos prezidentas Rūtenis Paukštė primena, kad reikia vertinti detales, kuriose gali būti ir spąstų.

„Viena vertus, gauti didesnes palūkanas ir palikti indėlį ilgesniam laikui yra gera papildoma galimybė žmogui. Tačiau yra detalės. O, kaip sakoma, esmė dažnai ir yra paslėpta detalėse. Tad jeigu žmogus negalės jokiom aplinkybėm pasiimti savo indėlio, tai būtų negerai. Taip pat kyla rizika, kad prasidės manipuliacija, kada dabartiniai indelių tipai bus po truputėlį išstumiami iš rinkos ir išnaikinti. Žmonės tada neturėtų galimybės dėti pinigus į kokio tipo indėlius, iš kurių galėtų pasiimti ir anksčiau laiko,“ – dėstė R. Paukštė.

Bankų klientų asociacijos prezidentas pripažįsta, kad naujovė atrodo labai pozityvi, tačiau patirtis vis tik rodo, jog su bankais reikia būti dėmesingiems ir atsargiems bei visuomet įsigilinti į detales.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų