REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Vokietija pradėjo stabdyti migrantų srautą: pirmieji įspūdžiai (nuotr. SCANPIX)

Praėjus vos keturioms minutėms po to, kai policija išdėliojo eismą nukreipiančius kūgius, pradėdama Vokietijos sienų kontrolę, buvo sustabdyti trys jauni sirai, pėsčiomis atėję iš Austrijos.

12

Praėjus vos keturioms minutėms po to, kai policija išdėliojo eismą nukreipiančius kūgius, pradėdama Vokietijos sienų kontrolę, buvo sustabdyti trys jauni sirai, pėsčiomis atėję iš Austrijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galėčiau pamatyti jūsų pasus?“ – paklausė vienas federalinės policijos pareigūnas, sustabdęs tuos žmones Freilasinge, svarbioje sienos perėjoje tarp Zalcburgo regiono ir Vokietijos pietinės Bavarijos žemės.

REKLAMA

Trims migrantams buvo liepta laukti šalikelėje, kol policija nuspręs jį likimą.

„Ėjome per Europą 22 dienas“, – sakė 27 metų Hatemas Ali Ahajas, kuriam buvo sunku kvėpuoti dėl astmos.

Įkvėpęs vaistų iš inhaliatoriaus, vyras pasakojo, kaip jie pabėgo iš savo namų Sirijos rytiniame ar Rakos mieste, kai jį užėmė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojai.

Ši trijulė savo kelionę per Europą pradėjo Graikijoje, kur sugebėjo įsėsti į autobusą, o vėliau pėsčiomis ėjo per Serbiją, Makedoniją bei Vengriją.

REKLAMA
REKLAMA

Kai jie galiausiai atvažiavo traukiniu į Austrijos miestą Zalcburgą, Vokietijos siena atrodė viliojamai arti. Trys sirai vylėsi pasiekti Štutgarto miestą.

„Galvojome, kad Vokietija yra vienintelė šalis, kur su mumis elgsis kaip su žmonėmis“, – aiškino prieglobsčio ieškotojai.

Patys to nežinodami jie įžengė į Vokietijos teritoriją kaip tik tuo metu, kai Berlynas paskelbė atnaujinantis sienų kontrolę, pripažindamas, kad šalis nebeįstengia susidoroti su pabėgėlių antplūdžiu.

Prieglobsčio suteikimo taisyklių, kurios anksčiau buvo sušvelnintos Sirijos piliečiams, dabar vėl bus laikomasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors šį staigų politikos pasikeitimą policija įgyvendino stulbinamai veiksmingai – mobilizavusi keliolika patrulių automobilių Freilasingo miestelyje, pareigūnai atrodė abejojantys, ką toliau daryti su migrantais.

„Sveiki – turim tris sirus; ką su jais daryti?“ – vienas policininkas kalbėjosi per radiją praėjus apie valandai po to, kai H.Ali Ahajas, jo 16-metis brolis Magedas ir jų 28 metų pusbrolis gavo nurodymą sėdėti ir laukti.

Nors atrodė, kad jų kelionė į Vokietijos gilumą gali būti sustabdyta, šie trys sirai sakė nieko nebijantys.

REKLAMA

„Tai geriausi policininkai, su kuriais iki šiol susidūrėme“, – aiškino H.Ali Ahajas po to, kai jau trečiąkart parodė pareigūnams savo sirišką pasą.

„Pirmasis policininkas pasakė man: „Sveiki atvykę į Vokietiją.“ Tada jis nusišypsojo“, – pasakojo pabėgėlis.

Po maždaug 1,5 valandos laukimas baigėsi.

Policija nutarė palydėti tuos vyrus iki artimiausio pabėgėlių priėmimo centro, kuriame jie pagaliau galės pailsėti.

Tačiau naujai paskirtų sienos apsaugos pareigūnų darbo naktis dar tik buvo beprasidedanti.

Kitas Freilasingo perėjoje sustabdytas asmuo buvo italas vairuotojas, savo mikroautobusu vežęs aštuonis sirus pabėgėlius.

Vokietijos federalinė policija nurodė, kad šimtai pareigūnų buvo pasiųsti užtikrinti vėl įvestos sienų kontrolės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų