REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
M. Vitulskio pirma diena Mozambike (nuotr. asm. archyvo)

Šiandien dainininkas Merūnas Vivulskis ir UNICEF Geros valios ambasadorė, aktorė Virginija Kochanskytė kelia sparnus į UNICEF misiją vienoje skurdžiausių pietryčių Afrikos valstybių – Mozambiką. Į kelionę dalyviai leidžiasi rimtai pasiruošę ir nusiteikę optimistiškai.

3

Šiandien dainininkas Merūnas Vivulskis ir UNICEF Geros valios ambasadorė, aktorė Virginija Kochanskytė kelia sparnus į UNICEF misiją vienoje skurdžiausių pietryčių Afrikos valstybių – Mozambiką. Į kelionę dalyviai leidžiasi rimtai pasiruošę ir nusiteikę optimistiškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Vitulskis prasitarė, kad pasirengimas ilgai lauktai ir atsakingai misijai kainavo ne tik pastangų, bet ir sveikatos: „Vykstant į tokį kraštą būtina pasiskiepyti. Tad aš gavau net šešias skirtingas vakcinas ir kai kurios pasireiškė tikrai stipriai – kelias dienas jaučiausi gan silpnai, kosulys, sloga kamavo, kaulus laužė. Bet, kaip suprantu, taip kartais būna. Tad stengiausi per daug nesureikšminti“.

REKLAMA

Paklaustas ar jau pasirengė kelionei ir kas įrašyti pirmaisiais numeriais daiktų, kurių nevalia pamiršti, sąraše, dainininkas vėl užsiminė apie sveikatą: „Man svarbiausia nepamiršti citramono. Žinau savo organizmą ir tai, kaip kartais vargina galvos skausmai, migrena. Kai jie prasideda jau niekas nebedžiugina ir kažką veikti būna labai sunku.“

„Dar nuo skautų laikų atsimenu, kad nėra kito tokio nepakeičiamo įrankio kaip peilis – jis taip pat mano sąrašo viršūnėje. O daugiau – bus kaip bus, nemanau, kad kažkokių daiktų turėtų pristigti. Svarbiausia sveikata ir teisingas nusiteikimas. Daug galvoju apie tai, kaip viskas klosis, ką sutiksiu, pamatysiu, koks grįšiu“, – prieš kelioniniais pamąstymais dalinosi M. Vitulskis.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, Merūno lagamine užteko vietos ir lauktuvėms: „Puikiai suprantu, kad vykstame į šalį, kur pinigai ar saldainiai gali padaryti daugiau žalos nei naudos ar net įžiebti nesutarimus tarp vaikų. Todėl lauktuvėms rinkausi tai, kas telkia bendrai, komandinei veiklai ir kūrybai – penkis odinius kamuolius, geros kokybės piešimo reikmenų, spalvinimo knygelių“, – savo pasirinkimą motyvavo dainininkas. Tuo tarpu misijų senbuvė aktorė Virginija Kochanskytė sako, kad tokios misijos visada kelia vidinį jaudulį: „Negali tokiems dalykams būt pasiruošęs ir nejausti jaudulio. Tai vėl naujas, vėl kitoks iššūkis ir kiti laukiantys žmonės. Jei sakyčiau, kad jau žinau, kaip viskas bus, – meluočiau. Nežinau. Ir dėl to džiaugiuosi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mozambikas – viena vargingiausių pasaulio valstybių, pagal pragyvenimo lygį užimanti 178 vietą iš 187 šalių. Skaičiuojama, kad ten daugiau nei pusė žmonių gyvena ties skurdo riba arba žemiau jos. Mozambike yra ir vienas didžiausių pasaulyje vaikų iki penkių metų mirtingumo lygis. Kiekvienais metais dėl maliarijos, prastos mitybos, kvėpavimo takų infekcijų, ŽIV/AIDS, prastų gimdymo sąlygų, viduriavimo 26 000 gimusių vaikų neišgyvena iki pirmo mėnesio, 55 000 vaikų nesulaukia savo pirmojo gimtadienio ir 85 000 - savo penktojo gimtadienio. Šalies rykštė – daugiau nei 2 milijonai našlaičių. Šiandien į misiją išvykę dalyviai savaitę praleis vienoje skurdžiausių Mozambikų provincijų – Tete. Į Lietuva jie grįžta rugsėjo 21 d.

REKLAMA

Per ketverius metus UNICEF organizuojamose misijose: Kambodžoje, Siera Leonėje Tanzanijoje ir Haityje, dalyvavo tokie žinomi žmonės: dainininkas Marijus Mikutavičius, aktorė Jurgita Jurkutė – Širvaitė, olimpiniai vice čempionai kanojininkas Jevgenijus Šuklinas ir boksininkas Evaldas Petrauskas, žurnalistė, TV laidų vedėja Beata Nicholson, aktoriai Virginija Kochanskytė ir Giedrius Savickas, TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė, TV3 žinių vedėja Renata Šakalytė.

Generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė. Paaukoti Mozambiko vaikams galima jau dabar. UNICEF primena, kad skambindami trumpuoju numeriu 1891 (1,45 €), išgelbėsite vieno vaiko gyvybę, skambindami 1892 (2,90 €) – dviejų vaikų gyvybes. Daugiau paaukoti galima užsukus į internetinę svetainę www.unicef.lt Apie UNICEF

REKLAMA

UNICEF yra daugiausiai vaikų gyvybių išgelbėjanti organizacija pasaulyje. UNICEF siekia užtikrinti kiekvieno vaiko teises ir gerovę. Kartu su partneriais mes dirbame 190 šalių ir teritorijų, kad šį įsipareigojimą paverstume tikrove. Ypatingą dėmesį skiriame labiausiai pažeistiems ir pamirštiems vaikams, kad pagalba pasiektų visus vaikus ir visur.

Apie projektą „Už kiekvieną vaiką“

UNICEF projektą „Už kiekvieną vaiką“ globoja J. E. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Misija Mozambike – tai penktasis UNICEF ir TV3 bendradarbiavimo vaisius, skirtas pasaulio vaikams. UNICEF taip pat vykdė misijas Kambodžoje, Siera Leonėje, Tanzanijoje ir Haityje. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų