REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Vengrijoje tikėjęsi traukiniu į Austriją nuvažiuoti migrantai buvo išlaipinti netoli pabėgėlių stovyklos (nuotr. SCANPIX)

Vokietija ir Prancūzija sutaria, kad Europos Sąjunga, susidūrusi su daugybės migrantų krize, turėtų įvesti privalomas kvotas, kiek kiekviena ES narė turėtų priimti migrantų, pareiškė ketvirtadienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

13

Vokietija ir Prancūzija sutaria, kad Europos Sąjunga, susidūrusi su daugybės migrantų krize, turėtų įvesti privalomas kvotas, kiek kiekviena ES narė turėtų priimti migrantų, pareiškė ketvirtadienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šįryt kalbėjau su Prancūzijos prezidentu; Prancūzijos ir Vokietijos požiūriu, kuris bus pateiktas Europos institucijoms, mums reikia privalomų kvotų Europos Sąjungos viduje šiai naštai pasidalinti. Toks yra solidarumo principas“, – sakė A.Merkel žurnalistams lankydamasi Šveicarijos sostinėje.

REKLAMA

Pasak jos, ES privalo laikytis pagrindinio principo – suteikti pagalbą tiems, kuriems jos reikia.

„Esama įpareigojimo suteikti globą tiems, kuriems reikia globos. Ir Ženevos konvencija dėl pabėgėlių apsaugos galioja ne tik Vokietijai, bet ir kiekvienai Europos narei“, – pažymėjo A.Merkel.

Ji sakė, kad nustatant priimančiai šalia migrantų skaičių, būtina atsižvelgti į tos šalies dydį ir ekonomikos lygį, ir pabrėžė, jog be kvotų „su šia problema nesusidorosime“.

REKLAMA
REKLAMA

Žurnalistų paklausta, ar ji sutinka su Vengrijos premjero nuomone, kad migrantų antplūdis esąs tik Vokietijos problema, A.Merkel atsakė: „Vokietija daro tai, kas būtina moraliai ir teisiškai, nei daugiau, nei mažiau“.

Ji dar pritarė Vengrijos pastebėjimui, kad ES sienas reikia geriau saugoti ir migrantus registruoti, bet „ne tik tai“.

Vokietija migrantų priima daugiau už bet kurią kitą ES šalį, vien šiemet čia laukiama atvykstančių apie 800 tūkstančių migrantų.

Prancūzijos prezidentūra, savo ruožtu, paskelbė, kad dvi galingiausios Europoje valstybės pateiks Briuseliui savo pasiūlymus, „kaip organizuoti pabėgėlių priėmimą ir teisingą jų paskirstymą Europoje ir kaip sustiprinti prieglobsčio (teikimo) Europoje sistemą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai daugybė pabėgėlių ir migrantų plūste plūsta į Europą, keliauja per žemyną, Prancūzija perspėja, kad „po dramų seka tragedijos“.

„Nuo šių metų pradžios žuvo tūkstančiai žmonių. Europos Sąjunga privalo veikti ryžtingai, laikydamasi savo vertybių“, – sakoma Prancūzijos prezidentūros pareiškime.

Tačiau dar pažymima, kad šiais pasiūlymais taip pat siekiama užtikrinti „neteisėtų migrantų sugrąžinimą į jų kilmės šalis ir suteikti reikalingą paramą jų tranzito ir kilmės šalims bei bendradarbiavimą su jomis“.

REKLAMA

A.Merkel tam pritarė ir pridūrė: kadangi Europa jaučia pareigą padėti vargstantiems, į priimančią šalį „atvykstantieji vien tik dėl ekonominių priežasčių neturėtų tikėtis ilgalaikės globos ir privalės palikti tą šalį“.

Britanija įvykdys savo „moralinius įsipareigojimus“ migrantams

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas ketvirtadienį pareiškė, kad jį „labai sujaudino“ nuskendusio sirų mažylio nuotraukos Turkijos paplūdimyje, ir pažadėjo įvykdyti savo „moralinius įsipareigojimus“ sprendžiant migrantų krizę.

REKLAMA

Vis tik D.Cameronas konkrečių priemonių šiai krizei pažaboti nepaminėjo, nors jo vyriausybė patiria vis didesnį spaudimą įsileisti daugiau pabėgėlių į Jungtinę Karalystę.

„Bet kas, kas matė tas nuotraukas, negalėjo likti abejingas. Būdamas tėvas aš jaučiuosi labai sujaudintas to vaizdo – mažo berniuko, gulinčio Turkijos paplūdimyje“, – D.Cameronas sakė lankydamasis vienoje gamykloje šiaurės rytų Anglijoje.

„Britanija yra dorovinga šalis ir mes įvykdysime savo moralinius įsipareigojimus“, – pridūrė jis.

Premjeras taip pat pažadėjo, kad pabėgėlių, kuriems leidžiama atvykti į Britaniją, skaičius bus „peržiūrimas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mums tikrai rūpi..., mes darysime daugiau, mes darome daugiau, todėl ir išsiuntėme Karališkąjį laivyną į Viduržemio jūrą“, – tikino ministras pirmininkas.

„Paprasčiausiai priimti žmones, – tai ne sprendimas, reikia visapusiško sprendimo“, – sakė jis.

Peticija, raginanti Britaniją priimti daugiau pabėgėlių, sulaukė gerokai daugiau nei 100 tūkst. parašų, ir dabar šis klausimas gali būti svarstomas parlamente.

Daugelis ketvirtadienio laikraščių savo vedamuosiuose straipsniuose taip pat ragino įsileisti daugiau atvykėlių į šalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų