REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansų ministerijai (FM) siūlant nuo žemės mokesčio atleisti visas Lietuvoje veikiančias religines bendruomenes, Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis tv3.lt sakė, kad to laukta jau dešimtmetį ir pagaliau Bažnyčia galės išsilaisvinti nuo įtampos, kurioje gyveno iki šiol.

Finansų ministerijai (FM) siūlant nuo žemės mokesčio atleisti visas Lietuvoje veikiančias religines bendruomenes, Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis tv3.lt sakė, kad to laukta jau dešimtmetį ir pagaliau Bažnyčia galės išsilaisvinti nuo įtampos, kurioje gyveno iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai būtų labai geras žingsnis, to laukėme daugiau nei 10 metų. Iki šiol kiekvienais metais mūsų parapijų klebonai turėdavo prašyti savivaldybių atleidimo nuo žemės mokesčio, ir daugeliu atveju tai įvykdavo, bet gyvendavome įtampoje – nežinai, kas ką sugalvos. Būdavo atvejų, kada savivaldybės nenorėdavo atleisti nuo mokesčių, tad ir kunigas, ir parapija turėjo būti nusiteikę draugiškai savivaldybių atžvilgiu”,- sake M. Sabutis.

REKLAMA

Šiuo metu nuo mokesčio atleidžiamos tik katalikiškos religinės bendruomenės, bendrijos ir centrai.

M. Sabutis pabrėžia, kad šis FM siūlymas būtų tiek moralinė, tiek finansinė pagalba Bažnyčiai.

„Mes turėję daug persekiojimo, tai šis žingsnis būtų valstybės teisingumo pajautimas, kad ji rūpinasi visomis religinėmis bendruomenėmis”, - teigė vyskupas.

Religinių bendruomenių išskirtinumas

Skeptikų draugijos atstovas Ruslanas Ditkevičius nurodė, kad jam apskritai yra keista, kad religinės bendruomenės Lietuvoje turi išskirtinį statusą ir yra atleidžiamos nuo šio mokesčio.

REKLAMA
REKLAMA

„Romos Katalikų bažnyčia neturėtų turėti išskirtinių privilegijų Lietuvoje, nes visos religinės bendruomenės turėtų būti lygios. Kitas dalykas, kad šitas įstatymo projektas suteikia šiek tiek per didelę privilegiją todėl, kad pagal sutartį su Šventuoju Sostu nustatyta, kad žemės mokesčiu neapmokestinama tik tie pastatai, kurie naudojami religinės bendruomenės veiklai, ne komerciniams tikslams. Šiame įstatymo projekte matau, kad šios išlygos nėra“, - kalbėjo jis.

R. Ditkevičius nurodė, kad jam nėra aišku, kodėl išskiriamos religinės bendruomenės ir kodėl nuo mokesčio atleidžiamos būtent jos:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galima sakyti, kad įstatymo leidėjas mato, kad jos yra nekomercinės savo prigimtimi, ir tai greičiausiai yra tiesa, bet yra ir daugiau ne pelno siekiančių organizacijų – tai kodėl jos yra apmokestinamos? Pavyzdžiui, kodėl dviratininkų asociacija turi mokėti žemės mokestį, jei ji pelno realiai negauna?Norėčiau, kad situacija būtų suvienodinta: arba moka visi, arba nemoka niekas“, - kalbėjo R. Ditkevičius.

Mokestis ydingas

Ekonomistė Rūta Vainienė nurodė, kad žemės mokestis iš esmės yra ydinga ir jį reikėtų panaikinti.

REKLAMA

„Kalbant objektyviai, reikėtų žiūrėti, kokiems tikslams žemė naudojama – ar tai yra žemė, ant kurios stovi bažnyčia, ar tai yra žemė, ant kurios stovi komerciniai pastatai ir juos bažnyčia išnuomoja“, - sakė ekonomistė.

R. Vainienės teigimu, tai kad, religinės bendruomenės išskirtinai atleidžiamos nuo šio mokesčio, yra neutralumo principo pažeidimas, bet, kadangi mokestis, anot jos, yra labai ydingas, tai geriau žingsnis po žingsnio yra nuo jo atleisti kuo daugiau subjektų.

Valstybės biudžetas nenukentėtų

Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyrius nurodė, kad šis įstatymo pakeitimo projektas parengtas vykdant Ministro Pirmininko 2015 m. rugpjūčio 11 d. pavedimą.

REKLAMA

„Ministras Pirmininkas, gavęs tradicinės religinės bendruomenės prašymą, pavedė Finansų ministerijai parengti atitinkamą Žemės mokesčio įstatymo pakeitimo įstatymą, kuriuo būtų suvienodintos apmokestinimo žemės mokesčiu sąlygos visoms tradicinėms religinėms bendruomenėms, bendrijoms ir centrams, t. y. nustatyta, kad žemės sklypai, nuosavybės teise priklausantys tradicinėms religinėms bendruomenėms, bendrijoms ir centrams, būtų neapmokestinami žemės mokesčiu”, - rašoma Finansų ministerijos atsiųstame paaiškinime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rašte taip pat teigiama, kad Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, tradicinės religinės bendruomenės 2014 m. sumokėjo 3577 eurus žemės mokesčio, 2013 m. – 3031 eurą, todėl, įsigaliojus teikiamam Žemės mokesčio įstatymo pakeitimo projektui, numatomi nežymūs savivaldybių biudžetų pajamų netekimai.

Valstybė pripažįsta devynias tradicines religines bendruomenes ir bendrijas: lotynų apeigų katalikų, graikų apeigų katalikų, evangelikų liuteronų, evangelikų reformatų, stačiatikių, sentikių, judėjų, musulmonų sunitų ir karaimų.

REKLAMA

Pataisoms turės pritarti Vyriausybė ir Seimas.

Katalikiškos religinės bendruomenės, bendrijos ir centrai yra atleisti nuo žemės mokesčio pagal Lietuvos ir Šventojo Sosto sutartį dėl santykių tarp Katalikų bažnyčios ir valstybės teisinių aspektų. Kitos tradicinės ir tokiomis nelaikomos religinės bendruomenės šio mokesčio nemoka, jei nuo jo atleidžia savivaldybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų