REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keliuose vairuotojai susiduria su įvairiomis situacijomis, kurios kartais gali būti netikėtos. Tačiau nors daugumą tokių situacijų išspręsti padeda intuicija ir sveikas protas, kai kurie atvejai gali sutrikdyti.

Keliuose vairuotojai susiduria su įvairiomis situacijomis, kurios kartais gali būti netikėtos. Tačiau nors daugumą tokių situacijų išspręsti padeda intuicija ir sveikas protas, kai kurie atvejai gali sutrikdyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į kelius išvažiavę neblaivūs vairuotojai – didžiulė grėsmė automobilio keleiviams, likusiems eismo dalyviams, aplinkiniams bei sau patiems.

REKLAMA

Lietuvos policijos departamento duomenimis, dėl neblaivių vairuotojų kaltės 2014 m. įvyko iš viso 303 eismo įvykiai. Tai sudarė 9 proc. visų užregistruotų eismo įvykių, kuriuose nukentėjo žmonės. Juose žuvo 45 žmonės ir net 408 buvo sužeisti. Tad ką daryti, jei tamsų vakarą važiuojant keliu pamatomas automobilis, kurio vairavimas kelia įtarimą?

Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjo Vidmanto Pumpučio teigimu, jeigu eismo dalyvis mato, kad kelyje vairuotojas elgiasi neadekvačiai (kelyje įtartinai, neprognozuojamai manevruoja, vingiuoja ar pan.) ir yra pagrįstų įtarimų, kad vairuotojas neblaivus - būtina apie tokį vairuotoją ir jo transporto priemonę iškart pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. Esant galimybei, reikia įsidėmėti mašinos valstybinį numerį, jos spalvą ir modelį, taip pat žinoti vietą, kurioje važiuojama.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, anot specialisto, kad būtų išvengta nelaimių, to negana: „Taip pat privalu pranešti policijai apie tuos vairuotojus, kurie prie vairo sėdo neblaivūs (žinant, kad prieš tai vartojo alkoholį arba buvo akivaizdžiai neblaivūs.) Jeigu yra galimybės, būtina pabandyti atkalbėti neblaivų pilietį sėstis prie vairo. Nepavykus atkalbėti – privalu pranešti policijai apie tokį vairuotoją eisme. Pažymėtina, kad dėl neblaivių vairuotojų kaltės 2014 m. žuvo 45 žmonės (16 daugiau negu 2013 metais)“, – teigė V. Pumputis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, jeigu visuomenė būtų neabejinga ir policija būtų laiku sužinojusi apie neblaivius vairuotojus, nelaimių kelyje būtų daug mažiau.

Tv3.lt primena, jog remiantis administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 126 str., transporto priemonių vairavimas, esant vairuotojams neblaiviems, kai nustatomas lengvas neblaivumo laipsnis (nuo 0,41 promilės iki 1,5 promilės), – užtraukia baudą vairuotojams nuo 289 iki 434 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo vienerių metų iki vienerių metų šešių mėnesių.

Transporto priemonių vairavimas, esant vairuotojams neblaiviems, kai nustatomas vidutinis (nuo 1,51 iki 2,5 promilės) arba sunkus (nuo 2,51 promilės ir daugiau) neblaivumo laipsnis, neblaivumo patikrinimo vengimas, taip pat alkoholio vartojimas po eismo įvykio iki jo aplinkybių nustatymo –užtraukia baudą vairuotojams nuo 579 iki 868 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo dvejų iki trejų metų arba administracinį areštą nuo dešimties iki trisdešimties parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo dvejų iki trejų metų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų