REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisinių įrankių kovoti prieš sutartas varžybas ir panašaus pobūdžio sukčiavimą sporte šiuo metu nepakanka, sako vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Teisinių įrankių kovoti prieš sutartas varžybas ir panašaus pobūdžio sukčiavimą sporte šiuo metu nepakanka, sako vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras tikisi, kad daugiau galimybių pareigūnams imtis priemonių prieš tokius veiksmus suteiktų Baudžiamojo kodekso papildymas atskiru straipsniu dėl manipuliacijos sporto varžybų eiga ar rezultatais. Tokią pataisą yra registravęs S.Skvernelį delegavusios partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas parlamentaras Valdas Vasiliauskas.

REKLAMA

„Teisinio reguliavimo nepakanka, yra pakankamos spragos, ir įrodinėjimo prasme buvo nutraukta keletas ikiteisminių tyrimų vien dėl to, kad buvo taikomos tos teisės normos, kurios šiandien yra baudžiamajame įstatyme. Dėl to buvo parengtas naujas Baudžiamojo kodekso straipsnis, skirtas būtent manipuliacijoms sporto varžybose. Manau, su šitu straipsniu, jei Seimas priims, atsiras reali galimybė tiek ikiteisminio tyrimo įstaigoms, tiek kriminalinės žvalgybos subjektams realiai pradėti kriminalinį persekiojimą ir tikėtis sėkmingų bylų teisme“, - ketvirtadienį per spaudos konferenciją Seime sakė S.Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie sukčiavimo mastą Lietuvos sporte kaip pavyzdį jis pateikė tarptautinės agentūros „Sportradar“ duomenis, kad per pastaruosius ketverius metus kaip nesąžiningos ir sutartos iš anksto buvo įvertintos 77 futbolo rungtynės Lietuvoje.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis sakė, kad naujasis straipsnis palengvintų kovoti su manipuliacijomis sporte, o jos yra paplitusios.

„Toks reiškinys tikrai yra, šiandien glaudžiai bendradarbiaujame su Interpolu, Europolu, keičiamės informacija su užsienio partneriais, ir mes tai (manipuliacijas) turime suvaldyti“, - per spaudos konferenciją kalbėjo policijos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos futbolo federacijos generalinis direktorius Edvinas Eimontas tvirtino, kad „sportas vienas apsiginti nuo šitos problemos negali“.

„Jeigu nusikaltėliai mato nebaudžiamumą, jie ir toliau tai daro ir didina mastus. Nė vienas sportas nuo to neapsaugotas, nusikaltėliai, kurie mato galimybę uždirbti, ten ir eina, o teisinė bazė iki šiol buvo tokia, kad, deja, joje jautėsi nebaudžiami“, - sakė federacijos vadovas.

V.Vasiliausko registruota pataisa numato, kad manipuliacijos profesionalių sporto varžybų eiga arba rezultatais siekiant apgaule visiškai ar iš dalies pakeisti sporto varžybų nenuspėjamumą, jeigu nebuvo sukčiavimo, kyšininkavimo, papirkimo ar piktnaudžiavimo požymių, užtrauktų sankcijas nuo baudos iki 5 metų laisvės atėmimo.

REKLAMA

Anksčiau pataisas siūlydama numatyti baudžiamąją atsakomybę už nesąžiningą įtaką sporto rezultatams yra parengusi ir Vidaus reikalų ministerija. Panašų siūlymą parlamentui yra teikęs ir Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos vadovas socialdemokratas Juras Požela.

Pasaulinės sporto rungtynių stebėjimo agentūros „Sportradar“ 2012 metų pabaigos duomenimis, Lietuva pateko į dešimtuką valstybių, kuriose užfiksuota daugiausia futbolo rungtynių, kurios laikomos sutartomis. Pernai „Transparency International“ atlikto tyrimo duomenimis, 55 proc. futbolininkų ir 30,9 proc. krepšininkų teigė, kad nesąžiningi susitarimai dėl rungtynių Lietuvoje yra paplitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų