REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO ketvirtadienį atidarė karių mokymo centrą Gruzijoje, šaliai siekiant glaudesnės partnerystės su Vakarų aljansu ir neslūgstant įtampai tarp Tbilisio ir Maskvos.

NATO ketvirtadienį atidarė karių mokymo centrą Gruzijoje, šaliai siekiant glaudesnės partnerystės su Vakarų aljansu ir neslūgstant įtampai tarp Tbilisio ir Maskvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendras NATO ir Gruzijos mokymų ir įvertinimo centras, esantis šalia sostinės Tbilisio, turėtų būti ramstis šiai nedidelei valstybei, tarp kurios ir Rusijos 2008 metais vyko penkių dienų karas.

REKLAMA

„NATO dabar yra daugiau Gruzijos, o Gruzijoje – daugiau NATO“, – sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas prieš centro oficialų atidarymą spaudos konferencijoje, kurioje taip pat dalyvavo Gruzijos ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis.

J.Stoltenbergas, kuris į Gruzijos sostinę atvyko trečiadienį, sakė, kad centre bus mokomi Gruzijos ir NATO kariai.

„Šis centras padės Gruzijai toliau modernizuoti savo ginkluotąsias pajėgas ir geriau pritaikyti jas atremti 21 amžiaus iššūkius“, – kalbėjo J. Stontelbergas per atidarymo ceremoniją Krcanisio nacionaliniame mokymų centre šalia Tbilisio.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis bus vienodai svarbus sąjungininkų ir partnerių karių mokymui“, – sakė generalinis sekretorius ceremonijoje, kurioje taip pat dalyvavo Gruzijos premjeras, prezidentas ir kiti aukšto rango pareigūnai.

Gruzijos ministras pirmininkas I.Garibašvilis, savo ruožtu, pabrėžė, kad šis centras padidins stabilumą regione, tačiau jis nėra steigiamas „prieš kokią nors kaimyninę šalį“.

Gruzija jau seniai siekia narystės NATO ir tikisi, kad kitais metais Varšuvoje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime jai bus pasiūlytas narystės veiksmų planas (angl. Membership Action Plan, MAP) – pirmasis oficialus žingsnis prisijungimo prie Aljanso link.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau politologai abejoja, kad kitais metais NATO priimtų Gruziją dalyvauti Narystės veiksmų plane, nes nenorės siutinti Rusijos, kai ir taip įtampa yra didžiulė dėl krizės Ukrainoje.

J.Stoltenbergas ketvirtadienį atrodė išsisukinėjantis, kai buvo paklaustas apie Gruzijos galimybes būti priimtai į NATO narystės veiksmų planą per būsimą NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje.

Jis atsakė negalįs „iš anksto numatyti išvadų ir sprendimų, kurie bus priimami per NATO viršūnių susitikimą kitais metais“.

„Galime pasakyti, kad Gruzija jau turi priemonių, kurių reikia pažangai daryti narystės link“, – nurodė J.Stoltenbergas.

REKLAMA

„Matau, kad reikia dar daug ką padaryti, bet mane labai įkvepia ir padrąsina matoma pažanga“, – sakė jis.

„Visi mūsų įsipareigojimai vykdomi laiku, ir visos šios pastangos padeda Gruzijai priartėti prie jūsų troškimo tapti NATO nare“, – nurodė NATO vadovas.

Maskvos pernai įvykdyta Krymo aneksija ir po to prasidėjęs smurtas Ukrainos rytuose dar labiau padidino ir taip ryškią Rusijos santykių su NATO įtampą – abi pusės kaltina viena kitą kišimusi į buvusių Sovietų Sąjungos šalių reikalus.

2008-ųjų rugpjūtį Gruzija kariavo ir pralaimėjo trumpą karą su Rusija dėl Kremliaus remto separatinio Pietų Osetijos regiono.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų