REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vienas po kito pasipylusius darbščiausios Lietuvos partijos narių pasisakymus kurį laiką norėjosi tiesiog ignoruoti. Juk žmonės viso labo uoliai vykdo gautą užduotį: kalba skirtingi partijos nariai, tačiau tais pačiais parengtais tekstais. Visgi kuomet nušlifuotomis frazėmis prabilo ir partijos pirmininkas, ignoruoti kaip ir nebeišeina.

 Vienas po kito pasipylusius darbščiausios Lietuvos partijos narių pasisakymus kurį laiką norėjosi tiesiog ignoruoti. Juk žmonės viso labo uoliai vykdo gautą užduotį: kalba skirtingi partijos nariai, tačiau tais pačiais parengtais tekstais. Visgi kuomet nušlifuotomis frazėmis prabilo ir partijos pirmininkas, ignoruoti kaip ir nebeišeina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Juolab, kai nutylima ar sąmoningai manipuliuojama faktais. Sau palankia linkme. Kai klaidinama visuomenė.

REKLAMA

Darbo partijos tekstuose iš esmės kalbama apie tą patį: Vidaus reikalų ministerija (VRM) nori naikinti Migracijos departamentą, o tai nesuprantamas ir klaidingas sprendimas, nes emigracija iš Lietuvos tik didėja ir didės.

Iš pirmo žvilgsnio – tikrai baisu. Tačiau tai – ne kas kita, o bandymas žaisti emocijomis. Aš gi labiau vertinu faktus. Matyt, profesinis įprotis. Pradėkime nuo mažesnio: to paties Migracijos departamento atlikta analizė rodo, jog išvykstančių iš Lietuvos skaičius nuo 2010 metų stabiliai mažėja, o grįžtančių didėja. Mažėjimas – nuo 79 tūkstančių 2010-aisiais iki 33 tūkstančių 2014-aisiais. Didėjimas - atitinkamai nuo 4 iki 19 tūkstančių. Žinoma, toli gražu ne tokie skaičiai, kokių mums norėtųsi, tačiau tendencija akivaizdi.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi kur kas įdomesnis yra antrasis faktas. Jis toks: nei Vidaus reikalų ministerija, nei Migracijos departamentas niekaip nesusijęs su ekonomine emigracija, apie kurią kalba partija su pirmininku priešakyje, nei su jos priežasčių šalinimu. Ekonominė emigracija – Darbo partijos kontroliuojamos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sritis.

Dar keli faktai. VRM siūlymui pagaliau išjudinti sustabarėjusią mūsų šalies migracijos (ne emigracijos) politiką, likviduoti kyšininkavimo bei kitokiais skandalais „pagarsėjusį“ Migracijos departamentą, perskirstyti jo funkcijas, pasiekti, kad sistema imtų veikti skaidriai, efektyviai ir rezultatyviai, vienbalsiai pritarė Vyriausybė. Joje dirba penki Darbo partijos deleguoti ministrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VRM siūlymui pritarė ir Seimo Migracijos komisija. Kaip rašoma protokole – „bendru sutarimu“. Komisijos narys, Darbo partijos atstovas balsavo kartu su kitais. Tik po kelių mėnesių, kai atsitokėjo (ar kažkas padėjo atsitokėti), ėmė piktintis ir kritikuoti VRM iniciatyvą. Kartodamas tą patį tiesos neatitinkantį argumentą: kaipgi be Migracijos departamento, kas emigraciją suvaldys?

Beje, analogiškos taktikos partija laikėsi ir pabėgėlių klausimu. Kol vyko visos Europos Sąjungos (ES) šalys derėjosi dėl jų priėmimo ir paskirstymo, Darbo partija kukliai tylėjo. Ir tik tuomet, kai buvo pasiektas galutinis susitarimas, nustatyti konkretūs skaičiai, pirmininkas su svita paskelbė, jog jie iš tikrųjų tai prieš. Lietuva nepasiruošusi ir taip toliau. Skelbia iki šiol.

REKLAMA

Grįžtant prie Migracijos departamento. Kodėl Darbo partijos nariai staiga mūrų stojo prieš jo likvidavimą? Tik dėl to, kad painioja migraciją su emigracija – ar dėl kitų priežasčių?

Juos tenkina ligšiolinis įstaigos darbas? Metodai, kuriuos dar 2012 metais atskleidė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT)? Tąkart agentai sulaikė ir įtarimus dėl galimos korupcijos pareiškė septyniems Migracijos departamento pareigūnams, iš kurių net penki užima vadovaujamas pareigas. Įtariama, kad Migracijos departamento pareigūnai galėjo pelnytis iš leidimų gyventi Lietuvoje.

REKLAMA

Įtarimai taip pat pareikšti dviem advokatams, dviem advokatų padėjėjams bei dar dviem fiziniams asmenims. Pareigūnai atskleidė korupcinę schemą, kai leidimus laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje arba tokius leidimus prasitęsti pageidaujantys ne Europos Sąjungos šalių piliečiai mokėdavo pinigus tarpininkaujantiems advokatams bei advokatų padėjėjams. Pastarieji dalį pinigų perduodavo savo pažįstamiems asmenims, turintiems ryšių Migracijos departamente, o šie – Migracijos departamento pareigūnams, turintiems įtakos greitesniam leidimų išdavimui užsieniečiams. STT duomenimis, schemoje dalyvavę Migracijos departamento pareigūnai už paslaugas gaudavo piniginį atlygį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbo partiją tenkina tai, ką STT nustatė 2013 metais, atlikusi korupcijos rizikos analizę Migracijos departamente? Gausybė pastabų ir išvada, kurioje teigiama, jog „išanalizavus teisės aktus, reglamentuojančius departamento veiklą priimant sprendimus dėl vizų išdavimo, atsisakymo jas išduoti ir jų panaikinimo, dėl leidimo laikinai gyvento užsieniečiui išdavimo ir panaikinimo, dėl leidimo nuolat gyventi užsieniečiui išdavimo ir panaikinimo, dėl užsieniečių įtraukimo į užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką, nacionalinė sąrašą ir išbraukimo  iš minėto sąrašo procedūras ir departamente nusistovėjusią darbinę praktiką darytina prielaida, kad neišsamus atskirų teisės aktų nuostatų reglamentavimas sudaro prielaidų atsirasti korupcijai“.

REKLAMA

Darbo partiją tenkina atvejai, kuomet leidimai laikinai gyventi Lietuvoje (turint tokį galima vykti į bet kurią ES šalį) išduodami tiems, kuriems negali būti išduodami? Pavyzdžiui, vadinamiesiems „įteisintiems vagims“ iš vienos itin draugiškos Rytų kaimynės, kurių oficialiai ieško Interpolas?

Darbo partijos netenkina VRM noras sukurti skaidrią, efektyviai veikiančią sistemą su aiškiomis funkcijomis, atsakomybe, kompetentingais darbuotojais? Sistemą, kuri palengvintų atvykimą nešantiems Lietuvai pridėtinę vertę ir padarytų jį neįmanomu tiems, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių pas mus yra nepageidaujami? Darbo partija nori, kad migracijos procesai ir toliau būtų tamsūs, neaiškūs, skęstų liūne, nuo kurio iš tolo dvelkia korupcija?

REKLAMA

Darbo partijos pirmininkas, man asmeniškai prikišantis „kareiviškus juokelius“, ironizuoja, jog VRM noras kartu su pertvarka sutaupyti 300 tūkstančių eurų yra „skatikai“. Nes emigracijos žala kainuoja kur kas daugiau. Sutinku. Priminkite tai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai.

Mes tuos 300 tūkstančių panaudosime ne kam kitam, o to paties Migracijos departamento specialistams, kurie pereis į kitas darbo vietas, motyvuoti ir skatinti. Mums tai – dideli pinigai. Skirtingai nuo Darbo partijos, kuriai ir 7,24 mln. eurų (arba 25 mln. litų, kaip skaičiuoja prokurorai) tikriausiai nėra labai daug. Kalbant rimtai, be kareiviškų juokelių.

Seimo Migracijos komisijos pirmininkui ir Ministrui Pirmininkui buvo pristatytas VRM siūlymas, kaip valstybėje spręsti tiek imigracijos, tiek emigracijos strateginius klausimus. Tačiau tai jau kita tema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų