REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Ukraina ketvirtadienį paskelbė sudariusi gyvybiškai svarbų susitarimą dėl skolų restruktūrizavimo, pagal kurį šalies skolintojai sutinka nurašyti 20 proc. jų valdomų obligacijų nominaliosios vertės, išsaugodami prieigą skolų prislėgtai šaliai prie pasaulinių finansų rinkų.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Sutartyje sutinkama su Ukrainos vyriausybės obligacijų ir valstybės garantuotų paskolų 20 proc. nominaliosios vertės nurašymu, o šio betarpiško skolos sumažinimo suma – apie 3,6 mlrd. dolerių“, – sakoma Finansų ministerijos pranešime.

REKLAMA

Šis pranešimas žymi įspūdingą Ukrainos finansų ministrės Natalie Jaresko (Natali Jaresko) pergalę. Prezidentas Petro Porošenko šią Jungtinėse Valstijose gimusią finansų ekspertę, dirbusią vienoje Kijevo investicijų bendrovėje, pernai gruodį pakvietė dirbti vyriausybėje ir patikėjo jai išgelbėti nuo bankroto karo krečiamą šalį.

JAV investicijų milžinė „Franklin Templeton“ ir trys kitos stambios finansų bendrovės, valdančios beveik pusę iš 19 mlrd. Ukrainos skolų, dėl kurių vyko šios derybos, anksčiau argumentavo, kad šalies būklė yra pakankamai gera ir kad Kijevas galėtų grąžinti visą pasiskolintą sumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, tai istorinė sėkmė Ukrainai; manau, (sėkmė) apskritai kylančioms rinkoms“, – N.Jaresko sakė naujienų agentūrai AFP duodama interviu prieš oficialiai paskelbiant minėtą pranešimą per televizijos transliuotą vyriausybės posėdį.

Per penkis mėnesius trukusias skausmingas derybas Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Jungtinės Valstijos smarkiai spaudė obligacijų valdytojus sutikti su trumpalaikiais nuostoliais, kurie buvo laikomi neišvengiama kaina, kad provakarietiški Ukrainos lyderiai vėl netaptų priklausomi nuo Rusijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kodėl (ši sutartis) svarbi? Ukraina, kaip ir bet kuri šeima, gali pasiskolinti tik tam tikrą sumą. Vėliau kažkuriuo metu tie žmonės arba organizacijos, paskolinusios jums pinigų, nebenori daugiau skolinti, nes nesate patikimas skolininkas“, – N.Jaresko sakė duodama interviu anglų kalba.

„Mūsų šalis jau buvo pasiekusi šį tašką, kai komerciniai skolintojai sakė: „Per didelė rizika.“ Dabar oficialieji kreditoriai sako: „Tam tikrose ribose mes jus palaikysime“, – pridūrė ji.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų