REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemės ūkio ministerijos siūlomas memorandumas, kuriuo būtų ribojamas pieno produktų antkainis, prieštarauja Europos Sąjungos (ES) konkurencijos teisei, teigia Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas.

Žemės ūkio ministerijos siūlomas memorandumas, kuriuo būtų ribojamas pieno produktų antkainis, prieštarauja Europos Sąjungos (ES) konkurencijos teisei, teigia Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes negalime, neturime teisės pasirašyti dokumentą, kuris riboja konkurenciją ir prieštarauja teisės aktams. Mes to tikrai nepadarysime“, - LRT radijui antradienį sakė Laurynas Vilimas.

REKLAMA

Anot jo, pieno perdirbėjams, gamintojams bei prekybininkams siūlomame memorandume įrašytos nuostatos ne tik prieštarauja ES teisei, bet ir pažeidžia pirkėjų interesus.

„Tam tikras valstybinis reguliavimas kasdieninio vartojimo prekių kainų srityje, pakartosiu ir mūsų prezidentės poziciją, galutiniame variante naikina konkurenciją ir didina vartotojams kainas“, - tvirtino L.Vilimas.

Skeptiškai pasiūlymą riboti antkainius vertina ir SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda, anot kurio, tokias priemones efektyviai įgyvendinti būtų sunku.

REKLAMA
REKLAMA

„Pridėtinės vertės mokesčio lengvatiniai tarifai maisto produktams yra taikomi eilėje valstybių, tačiau prekybos antkainių ribojimas tikrai būtų labai nenatūrali priemonė Europos Sąjungos kontekste. Tiesą sakant, aš šiuo metu negalėčiau pateikti sėkmingo kainos reguliavimo pavyzdžių, jeigu tokie ir buvo“, - LRT radijui teigė G.Nausėda.

Pasak jo, bandymai riboti antkainius baigiasi, arba prekybininkams suradus galimybes šiuos reikalavimus apeiti, arba reguliuojamų prekių pasiūlos trūkumu.

„Kitaip tariant - deficitu, kurį mes jau žinome iš sovietinių laikų. Todėl aš manau, kad tai yra neefektyvus kelias ir tada jau geriau kalbėti apie mažesnę blogybę, kažkokį pridėtinės vertės mokesčio tarifo sumažinimą, bet tai jau susiję su biudžeto pajamų praradimu ir turbūt metų viduryje to padarytų būtų tiesiog neįmanoma“, - tvirtino G.Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L.Vilimas pabrėžė, kad prekybos tinklai neatsisako dalyvauti valstybės siūlomose iniciatyvose, kurios galėtų pagerinti situaciją viename ar kitame sektoriuje, tačiau jos neturi riboti konkurencijos.

„Prekybos tinklai yra pirmi, kurie prisidėjo prie situacijos sprendimo pieno ir kituose sektoriuose, kai prasidėjo Rusijos embargas, labai žaibiškai reaguodami ir išparduodami visas perteklines prekes Lietuvos rinkoje“, - sakė L.Vilimas

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė antradienį pareiškė, kad prekybininkai nesutinka pasirašyti memorandumo su valdžia, pieno perdirbėjais bei gamintojais. Anot jos, prekybininkai savo pastabų ir pasiūlymų nepateikė ir teigė, kad kalbėtųsi tik su premjeru.

V.Baltraitienės teigimu, pieno gamintojai ir perdirbėjai memorandumą pasirašyti sutinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų