REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdoje gyvybės langelyje palikta ką tik gimusi mergytė. Kūdikis gimė tikrai ne ligoninėje. Mažyte medikų vadinama naujagimė išties maža – sveria per mažai, tačiau bando vytis palatos kaimynes ir nuolat prašo valgyti.

Klaipėdoje gyvybės langelyje palikta ką tik gimusi mergytė. Kūdikis gimė tikrai ne ligoninėje. Mažyte medikų vadinama naujagimė išties maža – sveria per mažai, tačiau bando vytis palatos kaimynes ir nuolat prašo valgyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos universitetinės ligoninės Neonatologijos centre verkdama maistelio prašo vos dviejų parų mergytė. Tik prie jos skuba ne mama, o slaugytoja – mažylė rasta gyvybės langelyje.

REKLAMA

„22 val. suveikus garsinei signalizacijai akušerių budėjimo poste priėmimo skyriuje ir įsijungus šviesos signalui, buvo iš karto sureaguota, ir atėjus pasižiūrėti rastas moteriškos lyties naujagimis“, - pasakoja KUL l.e. p. vyr. gydytojo pavaduotoja slaugai Jurgita Vaitiekienė.

Medikai iškart mažylę apžiūrėjo, pasvėrė, pamatavo ūgį, pamaitino. Naujagimis – 2 kg ir 260 g svorio bei 45 cm ūgio. Jos būklė – vidutiniško sunkumo, stabili.

REKLAMA
REKLAMA

„Jinai yra išnešiota, pagal mūsų gydytojų vertinimus, išnešiota, tiktai mažutė, mažo svorio, ir kaip mes mediciniškai sakome, tai įgimta hipotrofija arba paprastai – mažo svorio pagal išnešiotumą. Bet subrendusi, atitinkanti iš tikrųjų visus išnešiotumo parametrus“, - naujagimę vertina KUL Neonatologijos centro vadovė Albina Bulauskienė.

Mergytė gimė tikrai ne ligoninėje, ji atnešta keletą valandų po gimdymo, turbūt laukta, kol lauke sutems ir niekas nepastebės į paklodę suvyniotą ryšulėlį palikusio asmens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jinai buvo aprengta kombinezoniuku, „pampersiukas“ uždėtas, virkštė neparuošta, matosi, kad jinai tikrai gimdyta tikriausiai namuose, ar kažkur automobilyje ar dar kažkur, bet sutvarkyta, neprikraujavusi“, - pasakoja medikė.

Mergytei atlikti visi tyrimai, kraujo tyrimas rodo uždegiminius procesus, nežinia, kuo sirgo mama. Per šią savaitę mažylė pasveiks ir tada jau keliaus į Klaipėdos kūdikių namus.

„Va jinai triukšmauja, jinai nori valgyti, jinai reikalauja, ji, kaip ir kiekviena asmenybė, išreiškia savo poreikius ir mes juos patenkinam, mes negalim ten, bet mergaitės, jeigu turi laiko, ją ir pasinešioja, ją ir prisiglaudžia, ir atrūgina, viską taip, kaip darytų mama“, - pasakoja A. Bulauskienė.

REKLAMA

Tėvų palikti zuikučiai, saulytės, mažučiai ir mažytės visą parą yra personalo rūpestis – vardų čia jie negauna.

„Mažyte, dažniausiai visi kreipiamės „mažyte“, juo labiau, kad jinai ir išvis tokia smulkutė, mažytė, tai mes ją taip ir pamaloninam, nugarytę pakutenam ant pilvuko paguldę“, - sako centro vadovė.

Nežinia, kokia mergaitės mamos būklė – į medikus gali tekti kreiptis ir jai. Moteris turės šansą dukrytę susigrąžinti, tačiau tik su vaiko teisių specialistų žinia.

Klaipėdos universitetinės ligoninės gyvybės langelyje – tai jau antras naujagimis, dar vienas vaikutis buvo atneštas ir atiduotas tiesiai priėmimo skyriaus darbuotojui į rankas. Medikai vienbalsiai kartoja, kad langeliai – būtini, antraip šie vaikai galėtų atsidurti miške ar šiukšlių konteineryje. Visoje šalyje per šešerius metus gyvybės langeliuose rasti 36 kūdikiai.

REKLAMA

„Tai yra galimybė žmogui konfidencialiai atnešt, padėt saugiai, kur yra medikų priežiūra ir žinant, kad bus tęsiamos jo priežiūros ir augimo etapas“, - sako J. Vaitkienė.

Pirmasis Klaipėdos universitetinės ligoninės gyvybės langelio rastinukas – ketverių berniukas laimingas auga vilniečių šeimoje, medikams palikta mergytė grįžo į tikrąją šeimą, o šia mažąja dar nesidomėjo niekas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų