REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
 Vašingtono zoologijos sode pasaulį išvydę didžiųjų pandų dvynukai yra „labai aktyvūs“ (nuotr. SCANPIX)

Vašingtone įsikūrusiame Smithsono nacionaliniame zoologijos sode didžiųjų pandų patelės Mei Xiang netikėtai atvesti reti dvynukai sekmadienį buvo balsingi ir „labai, labai“ aktyvūs, pareiškė prižiūrėtojai.

11

Vašingtone įsikūrusiame Smithsono nacionaliniame zoologijos sode didžiųjų pandų patelės Mei Xiang netikėtai atvesti reti dvynukai sekmadienį buvo balsingi ir „labai, labai“ aktyvūs, pareiškė prižiūrėtojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas jauniklis buvo sėkmingai paimtas iš aptvaro sekmadienį paryčiais po visą naktį trukusių stebėjimų, kai ekspertai išsakė susirūpinimą dėl jų motinos gebėjimo rūpintis abiem atžalomis vienu metu.

REKLAMA

„Mes visi esame patyrę atvejų, kai reikalai nesiklosto gerai. Taigi esam sujaudinti, kad (dabar) viskas puikiai sekasi“, – sakė zoologijos sodo vyriausiasis veterinaras Donas Neifferis.

Pasak jo, jaunikliai buvo „labai balsingi“ ir „labai, labai aktyvūs“, o tai yra geri ženklai šiai rūšiai, garsėjančiai menku vislumu.

Pirmasis mažylis – rausvas, beplaukis ir tik maždaug suaugusios pelės dydžio – į pasaulį atėjo šeštadienį 17 val. 35 min. vietos (sekmadienį 0 val. 35 min. Lietuvos) laiku, o Mei Xiang iškart jį švelniai priglaudė.

REKLAMA
REKLAMA

Po šios džiugios žinios zoologijos sodas paskelbė kitą „Twitter“ žinutę: „Galime patvirtinti, kad antras jauniklis buvo atvestas 22 val. 7 min val. (5 val. 7 min. Lietuvos laiku). Atrodo sveikas.“

Smithsono zoologijos sodo didžiųjų pandų biologė Laurie Thompson sakė supratusi, kad tuojau bus atvestas antras jauniklis, kai išgirdo Mei Xiang niurnėjimą, savo kabinete stebėdama tiesioginę vaizdo transliaciją iš patelės aptvaro.

„Pažvelgiau per kamerą – ir pasirodė jauniklis“, – pasakoji ji.

„Nedelsiant sukilom: „Ką dabar darysim?“ Stebėjome, kaip Mei Xiang seksis tvarkytis su dvyniais, – pridūrė ekspertė. – Davėm jai šiek tiek laiko, kad įsitikintume, ar ji paims abu jauniklius, bet jai buvo iš tiesų sunku.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ji stengėsi, bet nesugebėjo laikyti abiejų mažylių. Taigi įsikišome tinkamu momentu, kai galėjom įžengti vidun, kad galėtume paimti vieną iš jauniklių, kol Mei Xiang nebuvo labai arti“, – sakė L.Thompson.

Jaunikliai vėl buvo sukeisti sekmadienį 6 val. 30 min. (13 val. 30 min.), nurodė zoologijos sodo pareigūnai.

Laisvėje gyvenančios pandos retkarčiais atsiveda po du jauniklius, bet motinoms sunku jais abiem rūpintis, todėl abu mažyliai retai kada išgyvena.

Mei Xiang jaunikliai – jau tretieji Jungtinėse Valstijose atvesti didžiųjų pandų dvyniai. Iki šiol išgyveno tik dvynukai, išvydę pasaulį 2013 metais Atlantos zoologijos sode.

REKLAMA

Ekspertų nuomone, geriausias būdas užauginti abu jauniklius – nuolat juos keisti, kad kiekvienam tektų pakankamai motinos dėmesio.

„Mūsų rūpesčiai tikrai dar nesibaigė. Tai išties kritinis laikotarpis“, – aiškino D.Neifferis.

Jauniklių lytis taip pat kol kas neaiški.

„Galiu pasakyti, kad žiūrėjom labai atidžiai, bet nesame tikri“, – pabrėžė D.Neiffer.

17-metė Mei Xiang, kurios vardas kinų kalba reiškia „Malonus aromatas“, balandį buvo dirbtinai apvaisinta užšaldyta sperma, kurios donoras buvo patinas Hui Hui, laikomas Kinijos didžiųjų pandų apsaugos ir tyrimų centre, esančiame pietvakarinėje Sičuano provincijoje.

REKLAMA

Mei Xiang susilaukė mažylio 2005 metais, kuris buvo vėliau išsiųstas į Kiniją. Kitai jos atžalai, vardu Bao Bao, dabar jau dveji metai. Ta jauniklė gyvena kartu su savo motina Vašingtone.

Zoologijos sodas nurodė, kad Bao Bao ta diena taip pat buvo šventė, kurios proga ji gavo „ledų tortą“, kuriame buvo įšaldyta medaus, obuolių, morkų ir bambuko, praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo atvestas antrasis mažylis.

Mei Xian yra praradusi bent du kitus jauniklius: vienas buvo atvestas negyvas 2013 metais, o kitas, atėjęs į pasaulį 2012-aisiais, išgyveno tik šešias dienas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų