REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Rugpjūčio 12 d. visame pasaulyje minima Tarptautinė jaunimo diena. Tądien Vakarų žiniasklaida ne tik dalijo sveikinimus jauniems žmonėms, bet ir bandė apžvelgti šiuolaikinio jaunimo situaciją. Štai kelios svarbiausios įžvalgos.

Rugpjūčio 12 d. visame pasaulyje minima Tarptautinė jaunimo diena. Tądien Vakarų žiniasklaida ne tik dalijo sveikinimus jauniems žmonėms, bet ir bandė apžvelgti šiuolaikinio jaunimo situaciją. Štai kelios svarbiausios įžvalgos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiek jaunų žmonių pasaulis dar nematė

Dar pernai rudenį paskelbta Jungtinių Tautų ataskaita vėl atsidūrė dėmesio centre. Reikalas tas, kad šiuo metu pasaulyje gyvena daugiau jaunų žmonių nei kada nors anksčiau žmonijos istorijoje. Suskaičiuota, kad jaunų žmonių nuo 10 iki 24 metų pasaulyje yra apie 1, 8 milijardo. Dauguma jų – 89 proc. – gyvena besivystančiose pasaulio šalyse.

REKLAMA

„Tokio potencialo ekonominiam ir socialiniam augimui kaip dabar vėliau gali nebebūti“, – pastebima ataskaitoje. Dokumente taip pat akcentuojama, kad jaunimui tampant vis svarbesne interesų grupe, būtina efektyviai spręsti jaunimo švietimo, darbo ir sveikatos problemas.

Tarp įtakingiausių – jauni aktyvistai

Didžiosios Britanijos dienraštis „The Guardian“ pastebi, kad pastarieji metai buvo pažymėti ryškių jaunimo judėjimų. Nuo Jungtinių Valstijų iki Ganos – tūkstančiai jaunų žmonių parodė, kokią įtaką gali turėti spręsdami visai visuomenei aktualias problemas.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp sulaukusių daugiausiai dėmesio – JAV susibūręs judėjimas „The Black Lives Matter“, kuris stengiasi atkreipti visuomenės dėmesį į policijos elgesį su jaunais juodaodžiais. Taip pat – Indijoje susiformavęs judėjimas „Rap against rape“, kuris siekia per repo dainas perteikti Indijos moterų patiriamos prievartos problemą ir padeda Indijoje stiprėti feministiniam judėjimui. Neseniai praūžę Taivano studentų protestai prieš istorijos vadovėlių perrašinėjimą ir bandymą vykdyti „Vienos Kinijos“ politiką taip pat neliko nepastebėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sklandesnis dialogas tarp jaunimo ir valdžios

2012 m. Jungtinės Tautos paskelbė, kad dėmesys jaunimo prioritetams turi atsidurti tarp svarbiausių tikslų, kurių siektų visos pasaulio šalys. Šiemet suskaičiuota, kad net 122 valstybės jau įgyvendina jaunimo politiką, kuri skatina didesnį jaunų žmonių dalyvavimą priimant su jais susijusius politinius sprendimus.

Be to, pernai Jungtinės Tautos paskelbė, kad tarp svarbiausių 21 amžiaus tikslų – jaunų žmonių įgūdžių vystymas, kuris padėtų naujajai kartai susirasti darbą. Šiemet Ispanijos jaunimo atstovai net paprašė Jungtinių Tautų paskelbti ateinantį dešimtmetį Jaunimo įsidarbinimo dešimtmečiu ir taip atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria jauni žmonės.

REKLAMA

Vis tik, nepaisant akivaizdžiai didėjančios jaunimo įtakos, pastebima, kad jaunimo atstovai, bandantis padėti politikams spręsti problemas, dažnai atrenkami ne objektyviai. Dėl šios priežastys visos valstybės raginamos dairytis jaunų žmonių balsų pažeidžiamiausiuose visuomenės sluoksniuose, o ne tik tarp miestuose gyvenančių, gerą išsilavinimą ir pakankamas pajamas turinčių jaunuolių.

Didžiausia grėsmė jaunimui – avarijos ir depresija

Kai kurios žiniasklaidos priemonės bandė iš arčiau paanalizuoti, kokia yra šiuolaikinio jaunimo sveikatos situacija. Pateiktos išvados buvo išties stulbinančios. Suskaičiuota, kad pasaulyje jauni žmonės iki 25 metų dažniausiai žūsta per avarijas, sukeltas alkoholio ir greičio viršijimo. Pastebėta, kad jauniems vyrams tokios mirties tikimybė yra triskart didesnė nei moterims.

REKLAMA

Trečia pagal dažnumą jaunų žmonių mirties priežastis – depresija ir savižudybės. Pasaulinė sveikatos organizacija net muša pavojaus varpais – šiuo metu depresija – dažniausia jaunų žmonių liga.

Didžiausių pavojų sąrašą taip pat papildo skaitmeninės epochos atributai – internetas ir socialiniai tinklai. Kaip pastebi BBC apžvalgininkai, anksti silpstantis regėjimas, priklausomybė nuo socialinių tinklų, negalėjimas sutelkti dėmesio, nugaros ir galvos skausmai – tai dažniausi sveikatos sutrikimai, kuriais skundžiasi jauni žmonės. Šios sveikatos problemos, nors ir nėra mirtinos, vis dėlto prisideda prie gyvenimo kokybės prastėjimo. Manoma, kad net 75 proc. jaunuolių mankštinasi nepakankamai – t. y., nepraleidžia aktyviai judėdami net vienos valandos per parą.

Sekite Kryptis karjerai naujienas Facebook paskyroje!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų