REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) vidaus ir užsienio reikalų ministrai spalį susitiks tartis dėl didžiulio migrantų ir pabėgėlių antplūdžio, ketvirtadienį pranešė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuvas.

Europos Sąjungos (ES) vidaus ir užsienio reikalų ministrai spalį susitiks tartis dėl didžiulio migrantų ir pabėgėlių antplūdžio, ketvirtadienį pranešė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikimas, po kurio bus surengti tolesni pasitarimai Berlyne, atvers kelią platesnėms diskusijoms per ES viršūnių susitikimą, kuris vyks lapkritį Maltoje ir kuriame taip pat dalyvaus Afrikos šalių lyderiai, nurodė B.Cazeneuve'as, susitikęs Vokietijos sostinėje su tos šalies vidaus reikalų ministru Thomu de Maiziere.

REKLAMA

Th.de Maiziere'as sakė, jog jam „nepriimtina, kad Europos institucijos toliau dirba dabartiniu lėtu tempu“ ieškant sprendinio šiai krizei. Jis pridūrė, kad daroma „per mažai“ įgyvendinant jau priimtus sprendimus.

ES sienų apsaugos agentūra „Frontex“ antradienį paskelbė, kad praeitą mėnesį prie Bendrijos sienų buvo susitelkęs rekordinis skaičius migrantų – apie 107 tūkst., Senajam žemynui išgyvenant didžiausią migracijos krizę nuo Antrojo pasaulinio karo.

REKLAMA
REKLAMA

Th.de Maiziere'as išreiškė viltį, kad naujai įkurti centrai, kurie nustatinės, ar naujieji atvykėliai yra nuo karo besitraukiantys pabėgėliai, ar ekonominiai migrantai, tiesiog ieškantys darbo, iki šių metų pradžios pradės veikti Graikijoje ir Italijoje – šalyse, kurioms tenka didžiausia šios krizės našta.

B.Cazeneuve'as savo ruožtu paragino „harmonizuoti“ Europos šalių įstatymus dėl prieglobsčio suteikimo ir nustatyti „saugių kilmės šalių sąrašą Europos lygmeniu“, kad būtų lengviau išsiųsti namo prieglobsčio prašančius atvykėlius, kurių šalys laikomos taikiomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos vidaus reikalų ministras taip pat kvietė „gilinti bendradarbiavimą tarp policijos ir žvalgybos tarnybų“ pagal susitarimą, ketvirtadienį sudarytą Paryžiaus ir Londono dėl priemonių prieš migrantų antplūdį Kalė uostamiestyje prie Lamanšo sąsiaurio.

Tikimasi, kad Maltoje susitikę Europos lyderiai ragins Afrikos šalių vadovus imtis veiksmingesnių priemonių, kad sumažėtų geresnio gyvenimo Europoje ieškančių migrantų srautas, plūstantis per Viduržemio jūrą palaikiais laivais.

Jie taip pat sieks garantijų, kad Afrikos šalys vykdys su Europos valstybėmis pasirašytas sutartis priimti grąžinamus migrantus, kuriems buvo uždrausta pasilikti Europos Sąjungoje. Th.de Maiziere'as išreiškė viltį, kad Europos Komisijai pavyks sudaryti sutarčių, leidžiančių į savo šalis grąžinamiems migrantams parkeliauti „nesibaiminant persekiojimo“.

REKLAMA

B.Cazeneuve'as pridūrė, kad tam reikės „diskusijų su kilmės šalimis“. Abu vidaus reikalų ministrai taip pat aptarė padėtį Ukrainoje, nurodė B.Cazeneuve'as. Jis sakė, kad kartu su kolega iš Vokietijos parengė naujų iniciatyvų, susijusių su tuo konfliktu, kurias pateiks Europos institucijoms.

Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir Ukrainos lyderiai ketvirtadienį diskutavo telefonu, o visos šalys ragino visiškai įgyvendinti paliaubų sutartį, nurodė Eliziejaus rūmai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų