REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant to, kad savivaldybių tarybų rinkimai vyko dar kovo mėnesį, tačiau iki šiol tebėra politikų, kurie nėra deklaravę savo privačių interesų. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) neslepia, jog jau užfiksuotas ne vienas atvejis, kai interesų nedeklaravę politikai galimai priėmė sau ar savo artimiesiems palankius sprendimus. Ir vis dėlto, nepaisant to, kad įstatymas numato baudas už prievolės deklaruoti interesus ignoravimą, nė vienas savivaldos politikas iki šiol nėra nubaustas.

Nepaisant to, kad savivaldybių tarybų rinkimai vyko dar kovo mėnesį, tačiau iki šiol tebėra politikų, kurie nėra deklaravę savo privačių interesų. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) neslepia, jog jau užfiksuotas ne vienas atvejis, kai interesų nedeklaravę politikai galimai priėmė sau ar savo artimiesiems palankius sprendimus. Ir vis dėlto, nepaisant to, kad įstatymas numato baudas už prievolės deklaruoti interesus ignoravimą, nė vienas savivaldos politikas iki šiol nėra nubaustas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau VTEK buvo pranešusi, kad praėjus mėnesiui po kovo mėnesį vykusių savivaldybių tarybų rinkimų privačių interesų nebuvo deklaravę apie 1000 iš maždaug 1500 savivaldos politikų.

REKLAMA

VTEK duomenimis, šiuo metu, tai yra nuo 2015 m. savivaldos rinkimų praėjus maždaug penkiems mėnesiams, savo privačių interesų vis dar nėra deklaravę 47 savivaldybių tarybų nariai. Savo interesus slepiančių vis dar yra Anykščių rajono, Jonavos rajono, Kaišiadorių rajono, Kalvarijos, Kėdainių rajono, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Palangos miesto, Panevėžio rajono, Prienų rajono, Radviliškio rajono, Raseinių rajono, Skuodo rajono, Šiaulių miesto, Šilutės rajono, Širvintų rajono, Tauragės rajono, Trakų rajono, Vilniaus miesto, Vilniaus rajono, Visagino savivaldybėse.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatyme numatyta, kad valstybinėje tarnyboje dirbantis asmuo per vieną mėnesį nuo išrinkimo, priėmimo ar paskyrimo į tarnybą dienos pateikia deklaraciją valstybės ar savivaldybės institucijos, kurioje dirba, vadovui ar šio įgaliotam atstovui.

Dalis savivaldos politikų savo privačius interesus turėjo deklaruoti dar balandžio mėnesį, tačiau to nepadarė. Tiesa, kadangi dalyje savivaldybių teko surengti pakartotinius rinkimus, kai kurie tarybų nariai atlikti įstatyme numatytą prievolę vėluoja ne taip smarkiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VTEK apie bausmes: tam turėsime dar 3 metus

Administracinių teisės aktų pažeidimo kodekse (ATPK) nustatyta, kad Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo draudžiančių, įpareigojančių ar apribojančių nuostatų, išskyrus drausminio pobūdžio nuostatas, pažeidimas užtraukia baudą nuo 144 iki 289 Eur. Minėtos veikos, padarytos asmens, bausto administracine nuobauda už prieš tai numatytus pažeidimus, užtraukia baudą nuo 289 iki 579 Eur arba nušalinimą nuo darbo (pareigų).

Nepaisant to, kad dalis savivaldos politikų nėra įvykdę jiems numatytą prievolę ir yra iš esmės nusispjovę į įstatymą, VTEK Prevencijos skyriaus vedėjas Mindaugas Siaurys portalui Tv3.lt sakė, jog etikos sargai bausti nusižengusiųjų vis dar neskuba. „Ne taip klausimas statomas. Aš jaučiu tokį tam tikrą spaudimą iš žiniasklaidos, nes visi laukia, kad kažkas būtų nubaustas. Mes tam turėsime tris metus, nes per tris metus komisija gali padaryti tyrimą ir faktai yra užfiksuoti ir niekur jie nedings“, – į klausimą, ar nors vienas privačius interesus laiku nedeklaravęs ir tokiu būdų įstatymą pažeidęs politikas buvo nubaustas, reagavo M. Siaurys.

REKLAMA

„Jeigu yra pažeidimas balandžio mėnesį, tai mes 2018 metų balandį dar galėsime spręsti, ar išnagrinėti tą klausimą giliau, ar ne“, – pridūrė VTEK atstovas.

M. Siaurys pripažino, jog šiuo metu jau užfiksuota ne viena galima interesų konflikto situacija, priimant įvairius sprendimus savivaldoje.

„Pirminis klausimas yra užtikrinti, kad visi politikai būtų atskleidę savo privačius interesus ir eisime į kitą etapą ir iš tikrųjų jau esame kito etapo vidury, tai yra atlikta tų, kurie nedeklaravo interesų, analizė priimtų sprendimų, ir jau yra kelios dešimtys tokių, kurie galimai papuolė į interesų konflikto situaciją ir dalyvavo priimant sprendimus dėl savęs ar sau artimų asmenų“, – komentavo VTEK atstovas.

REKLAMA

VTEK Prevencijos skyriaus vadovas aiškino, jog, jei etikos sargai kaskart esą užsiimtų tyrimais, kodėl politikai laiku nedeklaravo privačių interesų, VTEK veikla tiesiog užstrigtų. „Dėl formalių dalykų, vien tik dėl deklaravimo ar nedeklaravimo fakto, tai komisija neapsikraus tokiais tyrimais, nes tai yra formalu, tai yra fiksuota, mes pateiksime vietose (savivaldybių etikos komisijoms – Tv3.lt) išsiaiškinti situaciją“, – aiškino M. Siaurys.

Seimo narė: jeigu nedeklaravo – reikia bausti

Parlamentarė, Seimo Antikorupcijos komisijos ir Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto (VVSK) narė Agnė Bilotaitė Tv3.lt neslėpė esanti nustebusi dėl susidariusios situacijos, kai VTEK, net ir matydama, jog dalis savivaldybių tarybų narių deklaruoti privačius interesus vengia, jų bausti neskuba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Keistoka, nes kaip ir visų politikų yra pareiga būti skaidriems, viešiems, pateikti visą informaciją, kad ji būtų prieinama. [...] Kartais būna taip nepadaroma iš nežinojimo, bet nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Manau, kad įstatymas turi veikti. Reikėtų vieną kartą griežčiau nubausti ir tai būtų puiki prevencinė priemonė, tai yra parodyti, kad įstatymas veikia ir jo ignoruoti negalima“, – aiškino Seimo narė.

Antikorupcijos komisijos narė teigė, jog akivaizdu, kad politikams interesų deklaravimo klausimu daromos išimtys, o ATPK numatytos baudos už prievolės deklaruoti interesus neįvykdymą yra „juokingos“.

REKLAMA

„Šiaip institucijos, kurios yra kontroliuojančios, neturėtų nieko bijoti, jos turėtų likti objektyvios ir nešališkos. Jeigu taip yra, tai yra tiesa“, – į klausimą, ar VTEK bijo bausti politikus už įstatyme numatytos prievolės nevykdymą, atsakė A. Bilotaitė. Parlamentarė teigė, kad susidariusią situaciją dėl interesus deklaruoti vengiančių politikų ir VTEK veiksmų jų atžvilgiu siūlys aptarti VVSK.

„Apsileido“

Šiemet, tačiau jau ne pirmą kadenciją paeiliui, Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos nariu išrinktas, buvęs Žemės ūkio rūmų pirmininkas ir dabartinis šios institucijos tarybos narys Bronius Markauskas yra vienas iš tų savivaldos politikų, kuris laiku privačių interesų deklaruoti nesugebėjo. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas savo interesus turėjo deklaruoti iki šių metų balandžio 22 d.

REKLAMA

Portalui Tv3.lt susisiekus su B. Markausku ir paklausus, kodėl jis laiku nedeklaravo privačių interesų, politikas iš pradžių teigė, jog įstatyme numatytą prievolę įvykdė, tačiau vėliau ėmė tuo abejoti.

„Aš įsitikinęs, kad deklaravęs, tai... Kad bandžiau, tai tikrai. Gal nepasitikrinau. [...] Nežinau, aš tikrai bandžiau deklaruoti ir tikrai neturiu, ko slėpti, čia kriminalo jokio tikrai nebus“, – kalbėjo B. Markauskas. Jis teigė žinantis, jog savivaldos politikui, laiku nedeklaravus privačių interesų, gresia piniginės baudos. Vis dėlto, kaip teigė B. Markauskas, jo sąžinė yra rami ir jo priimti sprendimai savivaldybėje interesų konflikto esą nesukels.

„Aišku, per apsileidimą, bet čia nepasiteisinimas“, – teigė B. Markauskas, paklaustas, kodėl jis vis dėlto laiku nedeklaravo savo interesų.

Savo ruožtu Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys pažadėjo, jog įstatymo prievolę įvykdys tuoj pat.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų