REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policija nuo taboro nesitraukia jau beveik savaitė. Kasdien sulaiko per pusšimtį narkomanų, o čigonai vis garsiau kalba apie kraustymąsi. Kai kurie romai sako, jog  sutiktų išvykti tuoj pat, tačiau neturi kur ir laukia savivaldybės veiksmų.

Policija nuo taboro nesitraukia jau beveik savaitė. Kasdien sulaiko per pusšimtį narkomanų, o čigonai vis garsiau kalba apie kraustymąsi. Kai kurie romai sako, jog  sutiktų išvykti tuoj pat, tačiau neturi kur ir laukia savivaldybės veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tie patys veidai. Taip apie Vilniaus taboro prieigose pagautus vartotojus ir narkotinių medžiagų prekeivius kalba policijos pareigūnai. Štai vieną dieną gavo baudą, o jau kitos rytą vėl šmirinėja aplinkui. Nuo heroino priklausomų žmonių operacijos metu kasdien sučiumpama per pusšimtį. Tiesa, šios dienos  popietę dozės ieškančių – vos keletas.

REKLAMA

Veidus po gobtuvais slepiantys jaunuoliai nekalbūs. Vienas juokauja, kad ėjo pro šalį nusipirkti bulvių traškučių ir buvo pareigūnų sustabdytas. Šįryt policijos dėmesio sulaukė ir čigonų bendrijos pirmininkas. Stepas Visockis pasakoja, kad buvo iškvostas prie parduotuvės. Vyras neprieštarauja, kad aplink darbuojasi policija, tačiau nepritaria darbo metodams.

„Viešoj vietoj, prie romų centro pasigavo kažkokį narkomaną, išrengė nuogai ir nežiūri, kad vaikai laksto, kad čia vieša vieta. Negalima taip daryt. Nuveskit į savo skyrių ir kratykit. Ne vienas atvejis toks buvo“, - piktinasi čigonų bendrijos pirmininkas Stepas Visockis.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar taboro gyventojai sutiktų kraustytis, pritariamailinkteli galva, o dėl kultūrinių skirtumu nesutinka. Pasak jo, į visuomenę romai geba įsilieti.

„Gyvena ir Panevėžyje, Kaune, Šiauliuose. Kaimuose Varėnos rajone. Daug kur gyvena ir puikiai gyvena, sugyvena ir jokių problemų nėra. Ne tokie mes baisūs, kaip mus visuomenė piešia“, - priduria S. Visockis.

Teritorijoje tarp Metalo bei Dariaus ir Girėno gatvių – apie 100-ą trobesių. Juose – apie pusę tūkstančio gyventojų. Vieni nuolatiniai, kiti migruojantys, vieni užsuka nakčiai, kiti čia įsikūrę jau keletą dešimtmečių. Ne visus tenkina taboro prieglobstis. Štai oficialius darbus turinčios moterys nors ir šią minutę pakuotųsi lagaminus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jau prieš dešimt metų buvo kalbama, kad viskas – nebebus taboro, kad kažkokius namus (gaus – red.). Tai kur eiti? Šiandien išeičiau iš to taboro. Daug žmonių išeitų. Tai kur eiti, kur gyventi?“, - klausia romė.

„Daug romų nori integruotis į visuomenę, bet neleidžia. Lietuvių žmonės neleidžia integruotis“, - priduria jos kaimynė.

Narkomanus į reabilitacijos klinikas, čigonus – į socialinius būstus. Tokius pasiūlymus teikė buvusi sostinės valdžia, panašiai kalba ir naujoji. Meras Remigijus Šimašius dar prieš kelias savaites, kuomet Vilniuje aplink taborą buvo rasti devyni nuo narkotikų mirusių žmonių kūnai, siūlė penkių etapų planą. Tai yra romų vaikų švietimą, integraciją, priklausomų žmonių gydymą. Ir premjeras šiandien prakalbo, kad reikėtų pagelbėti norintiems iš taboro išvykti. Vidaus reikalų ministras pritaria, kad taborą palaipsniui reikėtų išformuoti, o visuomenei jaudintis nereikėtų, mat pavieniai asmenys grėsmės mikrorajonų gyventojams kelti neturėtų.

REKLAMA

„Tikėtis, kad vienam ar kitam miesto rajone atsiras vienas butas, kuriame vyks tokio tipo platinimas, būtų naivu. Aplinkui gyvena normalūs žmonės ir tokioj vietoj kontrolė yra žymiai lengvesnė nei šitoj koncentruotoj vietoj“, - sako vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Operacija tabore vyksta ir dieną ir naktį. Štai į pareigūnų rankas pakliuvo ir svečias iš užsienio. Kaip paaiškėjo, juodaodis vaikinas narkotinių medžiagų nevartoja, o į šias apylinkes užklydo atsitiktinai, kaip įtariama, atvyko su prostitute. Tamsiu paros metu aptikti pėsčiomis sėlinančius narkomanus gana sudėtinga, tad tenka stabdyti ir tikrinti kiekvieną automobilį. Operacija tęsis mažiausiai iki šios savaitės pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų