REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
48
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė (nuotr. Aliaksandras Ružečka)

Kokybė svarbiau už grožį

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė sportuodama nesivaiko madų, bet aprangos spalvas stengiasi paderinti. Tituluotos penkiakovininkės Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės sportinis krepšys, su kuriuo keliauja į varžybas, sveria net 25 kilogramus. Pati 160 cm ūgio sportininkė sveria vos dukart daugiau.

48

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė sportuodama nesivaiko madų, bet aprangos spalvas stengiasi paderinti. Tituluotos penkiakovininkės Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės sportinis krepšys, su kuriuo keliauja į varžybas, sveria net 25 kilogramus. Pati 160 cm ūgio sportininkė sveria vos dukart daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir jame nėra nė vieno nereikalingo daikto“, – tikina penkiakovininkė, bet linksmai priduria, kad, įsidėjusi dar šio bei to, krepšio nuo žemės nepakeltų.

REKLAMA

Jojimas

Apranga penkiakovininkams – brangus malonumas. Jau vien todėl, kad kiekvienai rungčiai reikia vis kitos. Be to, tokių rungčių, kaip jojimas ar fechtavimasis, apranga itin specifiška. Būdama viena tituluočiausių penkiakovininkių pasaulyje, dabar L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė gali sau leisti rinktis kokybišką aprangą, tačiau ji puikiai prisimena sportinio kelio pradžią, kai tekdavo įsigyti ne tokią gerą pigesnę ar net dėvėtą sportinę eilutę. „Penkiakovė – labai brangi sporto šaka, tad negali dažnai keisti aprangos, vaikytis madų“, – teigia ji. Vien jojimo švarkas kainuoja nuo 300 eurų, o kur dar kelnės, marškinėliai, batai, pirštinės. „Visa apranga kainuoja per 1,7 tūkst. eurų. Bet tai dar tikrai ne pačios aukščiausios kainos“, – L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė sako, jog apsirengti galima taip, kad jojimo kostiumas bus penkiskart brangesnis nei visa fechtavimosi ekipuotė.

REKLAMA
REKLAMA

Olimpinė čempionė jodama dažniausiai vilki juodą švarką, prie kurio derina baltas kelnes. Arba atvirkščiai. „Renkuosi baltas kalnes, nes juodos prie juodo švarko man negražu“, – nedideles pasirinkimo galimybes gana konservatyvioje jojimo rungtyje atskleidžia ji. Tiesa, balta spalva – ne itin praktiška. Nuo balno medžiaga pajuosta taip, kad po kurio laiko nebeįmanoma atskalbti, tad kelnes tenka keisti dažniau. Švarką, šalmą kartą įsigijęs naudosi ilgai.

Jojimo pirštinių L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė turi keletą: „Jų yra įvairiausių – su įsiuvais, be įsiuvų. Mano yra visos baltos, be jokių detalių, bet man jos labai geros, praktiškos. Vieną porą turiu varžyboms, o treniruotėms kokias penkias: žiemines, vasarines, plonesnes, storesnes. Nuo pavadžio pirštinės per treniruotes greitai susitrina, tad jas tenka keisti dažnai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fechtavimasis

Specifinė ir fechtavimosi apranga, kurios kaina labai priklauso nuo prekių ženklo. Pasak olimpinės čempionės, populiariausi ženklai „Allstar“ ir „Uhlmann“. Būtent šių prekių ženklų suderintą aprangą dėvi ir Lietuvos sportininkė. Fechtavimosi kostiumas gaminamas iš specialios baltos medžiagos, kurios tankis turi atlaikyti dūrius. Treniruočių kostiumai plonesni, todėl ir pigesni. L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė vieną kostiumą turi varžyboms ir keletą treniruotėms.

 

Neseniai olimpinė čempionė iš Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos už vienas laimėtas varžybas sulaukė dovanos – naujo fechtavimosi kostiumo ir kaukės, kurios tinklelis nudažytas trispalvės spalvomis. „Kai kurios sportininkės per varžybas dėvi savo šalies vėliavos spalvomis dažytą kaukę. Naujosios kaukės dar nebandžiau – prie jos reikia priprasti, nes spalvos gali šiek tiek blaškyti“, – teigia pasaulinio reitingo lyderė, iki šiol dėvėjusi standartinę kaukę.

REKLAMA

Plaukimas

Per sezoną treniruodamasi baseine L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė sudėvi 2–3 maudymosi kostiumėlius. Varžyboms ji turi specialų plaukimo kostiumą, dengiantį kojas iki kelių: „Jo medžiaga visai kitokia, gerai slysta vandeniu, šiek tiek iškelia į paviršių. Treniruotėse jo niekas nenaudoja, nes toks kostiumas labai aptemptas, po kurio laiko ima veržti ir tampa nebepatogus – jis skirtas dėvėti trumpai, po 10–15 minučių jį reikia nusivilkti. O treniruotė trunka mažiausiai valandą. Be to, toks kostiumas skirtas tik tam tikram skaičiui šuolių“, – aiškina penkiakovininkė, plaukimo kostiumą keičianti kasmet.

REKLAMA

Varžyboms skirti plaukimo kostiumai gaminami įvairiausių spalvų ir sportininkės gali pasirinkti pagal savo skonį. Deja, ne Lietuvos atstovė. „Esu nedidelė, man reikia mažiausio dydžio kostiumo, o jų pasirinkimo praktiškai nebūna arba reikia laukti metus. Tiek laukti aš negaliu, tad, kokį gamintojas turi, tokį siunčia“, – sako L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir džiaugiasi, kad šiuo metu turi gražią juodos ir rožinės spalvų aprangą.

Kepuraičių penkiakovininkė turi daug. Jos dėvimos ilgai, tad moteris dažniausiai įsigyja kitą, kai naudojama nusibosta: „Turiu rožinių, juodų, su gėlytėmis, jų man dovanoja ir aš pati dovanoju. Dažniausiai renkuosi pilką arba juodą, kurios prie visko tinka.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bėgimas

Kombinuotoje bėgimo ir šaudymo rungtyje penkiakovininkė tikrai turi iš ko rinktis. Olimpinę čempionę remianti bendrovė „Asics“ siunčia jai įvairiausių spalvų ir modelių marškinėlių, tamprių, avalynės. Kiek tokių komplektų turi? „Krepšiais, – juokiasi. – Vyras pyksta, kad nėra kur dėti“, – bėgimo aprangos į varžybas sportininkė pasiima keletą komplektų, kad galėtų pasirinkti tinkamiausią, atsižvelgdama į oro sąlygas ir pan. Tačiau, apsivilkusi naują spalvingą aprangą, komplimentų L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė iš vyro ar dukros negirdi: „Galbūt kitiems tai atrodo gražu, o mums tai darbo drabužis.“

REKLAMA

Per varžybas plaukus į uodegą susirišanti sportininkė sako, kad penkiakovininkėms varžybų dieną gražintis nėra kada: „Mūsų sporto šaka ne tokia kaip lengvoji atletika, kur galima pasidažyti, šukuosenų prisidaryti – fechtuojiesi, plauki, bėgi, prakaituoji – nuo ryto iki vakaro skubi į kitą rungtį.“

Lina Daugėlaitė, sportas.info

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų