REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių apygardos valdyboje pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriame dėl apgaule į valstybės biudžetą nesumokėtų daugiau nei 152 tūkstančių eurų pridėtinės vertės mokesčio įtariami keturi asmenys.

 Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių apygardos valdyboje pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriame dėl apgaule į valstybės biudžetą nesumokėtų daugiau nei 152 tūkstančių eurų pridėtinės vertės mokesčio įtariami keturi asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad siekdami sukčiauti PVM srityje, organizuotos grupės nariai, pasiskirstę vaidmenimis, trijų fiktyvių įmonių vardu klastojo PVM sąskaitas faktūras. Tyrėjai išsiaiškino, kad faktiškai veiklos nevykdančių ir sandėrių realiai neatlikusių uždarųjų akcinių bendrovių vardu nuo 2014-09-05 iki 2015-07-27 buvo išrašytos suklastotos PVM sąskaitos faktūros. Bendrovių vardu neva įvairiems ūkio subjektams buvo realizuotas aliejus, grūdai, pieno milteliai, rapsai, baltyminiai mišiniai, sojos koncentratas, staklės bei atliktos įvairios tarpininkavimo paslaugos. Iš viso pagal suklastotas PVM sąskaitas faktūras į nusikalstamos schemos sumanytojų valdomų bendrovių sąskaitas buvo pervesta daugiau kaip 623 tūkst. eurų (iš šio skaičiaus PVM daugiau kaip 108 tūkst. eurų). Vėliau šiuos pinigus organizuotos grupės nariai išgrynindavo ir grąžindavo juos pervedusiems asmenims, o dalį PVM pasilikdavo sau. Tokiu būdu faktiškai neįvykusius sandorius deklaravus PVM deklaracijose ir jas pateikus Valstybinei mokesčių inspekcijai, buvo išvengta prievolės sumokėti daugiau kaip 108 tūkst. eurų PVM.

REKLAMA

Be to, organizuotos grupės nariai, siekdami be apskaitos dokumentų iš privačių ir juridinių asmenų įgytus grūdus legalizuoti ir parduoti kitoms įmonėms, įformindavo tariamus sandorius, kuriuose buvo nurodomi melagingi duomenys apie pirkimo kainą, kiekį ir pardavėją, arba realizuodavo juos visai be apskaitos dokumentų. Tyrimo metu nustatyta, kad įtariamieji, neatvaizduodami buhalterinėje apskaitoje, įsigijo ne mažiau kaip 1050 tonų grūdų, kuriuos realizavo Lietuvos ir Latvijos ūkio subjektams už 210 tūkst. eurų. Tokiu būdu apgaulingai tvarkant apskaitą buvo išvengta prievolės sumokėti į valstybės biudžetą daugiau kaip 44 tūkst. eurų PVM.

REKLAMA
REKLAMA

Pirminio tyrimo metu apskaičiuota, kad organizuotos grupės nariai į valstybės biudžetą nesumokėjo daugiau kaip 152 tūkst. eurų PVM.

Ikiteisminiame tyrime tyrėjams atlikus eilę būtinų procesinių veiksmų, buvo surasti ir paimti ikiteisminiam tyrimui reikšmingi daiktiniai įrodymai. Taip pat buvo surasta ir paimta daugiau kaip 16,5 tūkst. eurų ir 13,6 tūkst. JAV dolerių grynųjų pinigų, kurie, kaip įtariama, gauti iš nusikalstamos veiklos.

Tyrimo metu įtarimai pareikšti 7 asmenims, iš jų 4 organizuotos grupės nariams, iš kurių 3 asmenys jau buvo teisti už įvairius nusikaltimus, tarp jų ir sukčiavimą, svetimo turto pasisavinimą stambiu mastu. Veiklos organizatorius buvo sulaikytas 48 val. Kitiems įtariamiesiems buvo paskirtos kardomosios priemonės – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, bei uždrausta bendrauti tarpusavyje. Sprendžiant pagal tyrimo metu surinktus duomenis, įtariamųjų asmenų daugės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekiant užtikrinti galimą civilinį ieškinį ir galimą turto konfiskavimą, laikinai apribotos įmonių sąskaitos. Taip pat vienoje iš fiktyvių įmonių banko sąskaitų 2015-07-27 buvo pervesta 54 tūkst. eurų, iš kurių 30 tūkst. eurų tą pačią dieną jau buvo išgryninta per bankomatus, o likusi suma, 24 tūkst. eurų, laikinai apribota.

Atliekamam ikiteisminiams tyrimui vadovauja ir jį organizuoja Šiaulių apygardos prokuratūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų