REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugėjant tėvų abejojančių dėl skiepų naudos ir atsisakant jiems skiepyti savo vaikus, Sveikatos apsaugos ministerija užsimojo pažaboti prieštaraujančius tėvus.

Daugėjant tėvų abejojančių dėl skiepų naudos ir atsisakant jiems skiepyti savo vaikus, Sveikatos apsaugos ministerija užsimojo pažaboti prieštaraujančius tėvus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal buvusio sveikatos apsaugos ministro įsakymą nuo 2016 metų turėtų įsigalioti nuostata, kad į ikimokyklines ir priešmokyklines vaikų ugdymo įstaigas nebus priimami vaikai nepaskiepyti nuo tymų, raudonukės ir poliomielito, tačiau stipraus pasipriešinimo sulaukusi ministerija žemina toną ir siūlo vaikus leisti į darželiu – o bausti tėvus.

REKLAMA

Vietoj draudimo eiti į darželį – baudos tėvams

Sveikatos ministerija mano, kad draudimas vaikams lankyti darželius dėl nepaskiepijimo nėra pati veiksmingiausia priemonė skatinti tėvus laiku paskiepyti savo atžalas. Tėvai yra atsakingi už savo vaikų sveikatą, tarp jų ir už savalaikį skiepijimą, todėl reikalingos kitos tėvų atsakomybės didinimo šioje srityje galimybės, kurioms įteisinti reikia pakeisti įstatymus, kad skiepijimai nuo likviduojamų infekcijų būtų privalomi.

REKLAMA
REKLAMA

„Sveikatos apsaugos ministerija parengė žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo, administracinių teisės pažeidimų kodekso, pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pakeitimų projektus, kuriuose numatyta, kad vaikų profilaktiniai skiepijimai nuo Pasaulio sveikatos organizacijos likviduojamų infekcijų (poliomielito, tymų, raudonukės) bus privalomi, išskyrus tuos atvejus, kai vaikas negali būti skiepijamas dėl kontraindikacijų, ir numatyta tėvų ir globėjų administracinė atsakomybė už vaikų neskiepijimą“, - tikino ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos ministerija tikisi, kad įstatymų projektuose yra numatytos nuostatos už vaikų neskiepijimą tėvams ar globėjams gali būti skiros piniginės baudos. Tačiau tikslių baudų sumų įvardinti kol kas negali.

„Kaip minėta šie įstatymų projektai yra suderinti su suinteresuotomis institucijomis, šiuo metu pateikti derinimui su Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija. Gavus šios institucijos išvadas Įstatymų projektai bus teikiami svarstyti Lietuvos Respublikos Vyriausybei, o jai pritarus – Lietuvos Respublikos Seimui. Šiuo metu tiksliai įvardinti, kokios bus Įstatymų nuostatos negalima, nes jos gali keistis derinimo procedūros metu“, - teigė ministerija.

REKLAMA

Tėvų forumas: tai nedemokratinė prievarta

Lietuvos tėvų forumo narė Jolanta Lipkevičienė, tikina, kad tokia prievarta nėra demokratijos pavyzdys ir tai pažeidžia žmogaus teises ir laisves.

„Tai politinė prievarta ir kuriama visuomenė su tam tikrais prievartos mechanizmais. Aš manau, kad turėtų atsirasti daugiau erdvės autonomijai ir tėvai patys rinktųsi. Lietuvos tėvų forumas nėra nei prieš skiepus, nei už skiepus, bet vien ta mintis, kad visi turi būti prievarta nuvaromi skiepytis, tai prieštarauja demokratijos mechanizmams“, - tikino J. Lipkevičienė.

REKLAMA

Pašnekovė priduria, kad yra atvejų, kai tėvai neskiepija vaikų dėl to, kad jų neprižiūri ir palieka juos apleistus, tai tokiais atvejai tuo turėtų užsiimti socialiniai darbuotojai. Tačiau didesnė dalis tėvų, kurie neskiepija yra labai tvarkingi ir augina vaikus mokydami sveikos gyvensenos.

Mama: geriau mokėsiu baudą, nei leisiu žaloti vaiką

Vilnietė mama Vaida, pasakoja istoriją apie pirmo vaiko skiepus ir tikina, kad antrojo tikrai neskiepys, o geriau mokės baudas.

„Aš manu, kad baudos neatgrasins, nes jeigu aš esu nusprendus, aš to ir laikysiuosi. Aš esu vyresnį vaiką skiepijus ir aš mačiau tas šalutines pasekmes, kurias jis turėjo. Jis pusė paros man klykė ir iš tiesų buvo baisu, medikai nepadėjo, ir sakė: čia viskas yra normalu. Tai kito savo vaiko aš tikrai nenoriu skiepyti, nes nežinau, kas gali pasidaryti,“ – pasakojo Vaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė pripažįsta, kad dar didesnį pasiryžimą neskiepyti antrojo vaiko priėmė pamačiusi, kas atsitiko su jos geros draugės vaiku.

„Mano artimos draugės vaikui po skiepo prasidėjo komplikacijos ir vaikas tapo alergiškas kiaušiniui. Ir jie iš tikrųjų dabar vargsta, nes sunku atrinkti maistą, kuriame nebūtų kiaušinių. Gydytojai jai pasakė, kad tokią alergiją iššaukė skiepas“, - pasakojo Vaida pridurdama, kad geriau jau mokės baudą, nei leis, kad taip atsitiktų jos vaikui.

Dviejų vaikų mama, teigė nesuprantanti tokio užmojo privesti skiepyti vaikus, nes tai pažeidžia jų teises. Seimas nesugeba privesti tuberkulioze sergančius žmones gydytis, o nori priversti sveikus žmones skiepytis.

REKLAMA

„Šis sprendimas labai keistas, nes žmonių sergančių tuberkulioze įpareigoti gydytis negali priversti. Valstybė neturiu galimybių įpareigoti jų, nes tai pažeidžia žmogaus teises. Tad bausti žmones, kurie iš tiesų yra sveiki ir nesiskiepiję – neadekvatu“, - tikino Vilnietė mama Vaida.

Įstatymo projektuose numatyta įsigaliojimo data – 2016 m. liepos mėn. 1 d. Tačiau, kaip buvo minėta anksčiau, Įstatymų nuostatos gali keistis derinimo procedūros metu.

Jei Lietuvos Respublikos Seimas pritars pateiktiems Įstatymų projektams, bus rengiami įgyvendinamųjų teisės aktų pakeitimai, kuriuose numatyta, kaip detaliai įgyvendinti Įstatymo projektų nuostatas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų