REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos teismas antradienį pradėjo nagrinėti terorizmu kaltinamo ir ilgiau negu metus arešte laikyto Ukrainos kino režisieriaus Olego Sencovo bylą, kurią smerkia Kijevas, žmogaus teisių organizacijos ir iškilūs filmų režisieriai visame pasaulyje.

Rusijos teismas antradienį pradėjo nagrinėti terorizmu kaltinamo ir ilgiau negu metus arešte laikyto Ukrainos kino režisieriaus Olego Sencovo bylą, kurią smerkia Kijevas, žmogaus teisių organizacijos ir iškilūs filmų režisieriai visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O.Sencovas demonstravo pergalės ženklą kelioms dešimtims savo šalininkų ir žurnalistų, žengdamas į kaltinamųjų narvą kariniame teisme pietiniame Rostovo prie Dono mieste.

REKLAMA

Provakarietišką Kijevo vyriausybę palaikantis režisierius ir toje pačioje byloje kaltinamas Aleksandas Kolčenka įtariami planavę ir vykdę „teroro atakas“ Ukrainai priklausančiame Krymo pusiasalyje, kurį pernai kovą aneksavo Rusija.

„Šio teismo nelaikau jokiu teismu – taigi, galit svarstyti, ką norite“, – O.Sencovas pareiškė teismui.

Abu kaltinamieji neigia jiems iškeltus kaltinimus byloje, kuri išprovokavo tarptautinių žmogaus teisių organizatorių pasmerkimą ir apdovanojimų pelniusių kino kūrėjų susirūpinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kryme gyvenančiam 39 metų O.Sencovui gresia iki 20 metų laisvės atėmimo, jeigu jis bus pripažintas kaltu. Režisierius buvo suimtas Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) aneksuoto regiono pagrindiniame Simferopolio mieste pernai gegužę ir apkaltintas organizavęs diversantų grupę, kuri planavo ir vykdė atakas prieš promaskvietiškas organizacijas.

„Teismas apklaus liudininkų ir nukentėjusiųjų“, – žurnalistams sakė teismo atstovė Aliona Katkalo.

Režisieriaus advokatas sakė turintis mažai vilčių, kad jo kliento teismas bus sąžiningas. Jo nuomone, geriausia išeitis būtų O.Sencovo grąžinimas Ukrainai per apsikeitimą kaliniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, rezultatas bus neigiamas. Niekas nieko neišteisins, niekas nepakeis jokių kaltinimų“, – teisininkas Dmitrijus Dinzė sakė naujienų agentūrai AFP.

„Tikimės, kad užbaigus visas procedūras Sencovas bus iškeistas į kokius nors kitus žmones, (laikomus) Ukrainoje, kurie yra svarbūs Rusijai“, – pridūrė jis.

Du iš numanomų O.Sencovo sąmokslininkų jau buvo pripažinti kaltais dėl priklausymo teroristinei organizacijai ir nuteisti kalėti septynerius metus.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paragino nedelsiant paleisti O.Sencovą, praeitą savaitę kalbėdamasis telefonu su Vokietijos kanclere Angela Merkel, Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u ir Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

REKLAMA

2012 metais O.Sencovas dalyvavo Roerdamo kino festivalyje, kur pristatė savo pirmąjį meninį filmą „Žaidėjas“ (Gamer), pasakojantį apie paauglį, priklausomą nuo kompiuterinių žaidimų.

Keli iškilūs režisieriai, tarp jų ispanas Pedro Almodovaras ir britas Kenas Loachas anksčiau išsakė susirūpinimą dėl O.Sencovo arešto atvirame laiške V.Putinui.

O.Sencovas yra vienas iš kelių žinomų Ukrainos piliečių, šiuo metu laukiančių teismo Rusijoje, įskaitant sraigtasparnio pilotę Nadiją Savčenko, kurios areštas sukėlė didelį pasipiktinimą jos tėvynėje.

REKLAMA

V.Putinas per pernai gruodį vykusią kasmetinę televizijos klausimų ir atsakymų laidą neigė, kad N.Savčenko ir O.Sencovas yra ukrainiečiai karo belaisviai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų