REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
68
Žaliojo tilto skulptūrų nukėlimas (nuotr. Vilniaus miesto savivaldybės)

Žaliojo tilto skulptūrų nuėmimas tęsiasi

Remigijus Šimašius gavo prašymų atiduoti skulptūras

Vilniuje nuo Žaliojo tilto pirmadienį nukeliamos prieštaringai vertinamos sovietinės Žaliojo tilto skulptūros.

68

Vilniuje nuo Žaliojo tilto pirmadienį nukeliamos prieštaringai vertinamos sovietinės Žaliojo tilto skulptūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį atlikus pasiruošimo darbus, naktį į pirmadienį nukeltos dvi iš keturių skulptūrų grupių, vaizduojančios sovietinius karius ir darbininkus. Likusios skulptūros bus nukeltos antradienio naktį.

REKLAMA

Meras Remigijus Šimašius sakė, kad skulptūrų kol kas restauruoti neketinama. Dėl jų likimo ir dėl to, kaip toliau turėtų atrodyti Žaliasis tiltas, bus sprendžiama rudenį.

„Kur jos bus eksponuojamos, kur ilgainiui laikomos - tikrai šiandien nėra kur skubėti, palauksime, kol nurims aistros, kol viskas susigulės, kol įprasime prie naujų vaizdų, galiausiai, kol bus išspręstos teisinės problemos. Rudeniop susodinsime visus prie stalo ir galėsime spręsti. Lygiai taip pat dėl to, kas bus toje vietoje“, - žurnalistams pirmadienį sakė meras.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, šiuo metu yra gauti trys neoficialūs pasiūlymai „iš aplink esančių parkų“, kur jas būtų galima eksponuoti. Šalia Druskininkų esantį Grūto parką meras įvardijo kaip „vieną galimybių“, tačiau išsakė nuomonę, kad skulptūros turėtų likti arčiau Vilniaus.

R.Šimašius patikino, kad šie klausimai bus sprendžiami pasitarus su visuomene.

Miesto ūkio ir transporto departamento direktorius Virginijus Pauža sakė, kad darbus kiek apsunkino lietus, tačiau skulptūrų nukėlimas vyko sklandžiai, jos nebuvo pažeistos. Jis taip pat patikino, kad antradienio rytą ant tilto skulptūrų turėtų nebelikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei suspėsime visiškai pasirengti, naktį bus nukeltos likusios dvi skulptūros“, - sakė jis.

Darbai, anot jo, vykdomi naktį, nes dėl nukėlimui naudojamos technikos gabaritų tenka uždaryti visą tiltą.

Pirmadienio naktį pirmoji nukelta beveik penkias tonas sverianti du sovietinius karius vaizduojanti kompozicija „Taikos sargyboje“. Ji, Vilniaus Gedimino technikos universiteto specialistų vertinimu, yra blogiausios būklės.

Kiek vėliau nukeltos sovietinių darbininkų skulptūros „Pramonė ir statybos“. Jų vietoje ant postamentų pastatyti vazonai su gėlėmis.

REKLAMA

Pirmadienio rytą ant tilto vykdomi pasiruošimo darbai likusių dviejų skulptūrų grupių - „Žemės ūkis“ ir „Mokslo jaunimas“ - nukėlimui, ant jų tvirtinamos plieninės konstrukcijos, užtikrinančios, kad skulptūros keliant nesutrupėtų.

Skulptūros išvežamos ir bus saugomos savivaldybės įmonės „Grinda“ aikštelėje.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais. Pasisakantys už nukėlimą sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos.

REKLAMA

Žaliojo tilto skulptūros oficialiai yra pripažįstamos kaip kultūros vertybė. Jų nukėlimo oponentai argumentuoja, kad skulptūros yra neatskiriama tilto dalis, kaltina valdžią politikavimu ir istorinių sąskaitų suvedinėjimu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų