REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
„ENEOS 1000 km lenktynės“ (nuotr. Vytauto Dranginio)
24

 

Nugalėtojų komandos narį, 29-erių Tautvydą Barštį ir jo atvairuotą "Porsche Carrera GT3 Cup", iškart po pergalingo finišo apspito puolę sveikinti draugai ir gerbėjai.

REKLAMA
REKLAMA

 

T. Barščiui buvo patikėta užbaigti varginantį lenktynių maratoną, kurį sėkmingai jam padėjo atlaikyti broliai Jonas ir Ignas Gelžiniai ir komandos strategas Gintautas Firantas.

REKLAMA

J. Gelžiniui tai buvo jau penktoji pergalė lietuviškojo automobilių maratono lenktynėse Palangoje. Iškovojęs ją 27-erių J. Gelžinis gali pagrįstai didžiuotis nekarūnuoto šių lenktynių karaliaus titulu.

Nors buvo abejota ar dėl nemenkų trikdžių į lenktynių programą įnešusio lietaus ir pasipylusių avarijų sportininkai nuvažiuos visus 373 trasos ratus, sudarančius 1000 km lenktynių distanciją per joms skirtą 10 valandų laiko limitą, nugalėtojai į jį pilnai įsiteko.

REKLAMA
REKLAMA

Į finišą bolidą atvairavęs T. Barštys į klausimą kas lėmė tokią puikią pergalę, atsakė labai iškalbingai - "Net nežinau..."

Užtat kokie faktoriai, nuo nugalėtojų atsilikusiems 4 ratais, antrąją vietą, dėl kurios jie juto daugiau apmaudo nei džiaugsmo, lėmė "Balpol-15min powered by Oktanas Racing" komandai, jos sportininkai broliai Nerijus ir Nemunas Dagiliai bei Robertas Kupčikas - puikiai žinojo.

Likus mažiau nei valandai iki finišo, kai žiūrovai dar nedrįso lažintis kuri - "Juta - KG Group" ar mažiau nei ratu atsiliekanti "Balpol-15min powered by Oktanas Racing" - pirmoji kirs finišo liniją, pastarosios ekipos "Porsche 911 GT3 Cup" ėmė ir sustojo trasoje. Tik nedaugelis įspėjo, jog jos strategai padarė apmaudžią klaidą ir apsiskaičiavo dėl likučių degalų bake. Netrukus spėlionės pasitvirtino - saugos automobilis sustojusį nutempė iki degalinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tai buvo mūsų klaida. Jeigu išlaikysim antrą vietą - bus didžiausias pasiekimas, nes svajonės apie pirmąją vietą jau nuplaukė", - prisipažino antraisiais finišavę lenktynininkai.

Trečioji prizinė vieta atiteko belgams - "Palanga Spa hotel by Qvick Motors" lenktynininkams Stewe Vanbellingenui, Erikui Qvickui, Dirkui ir Tomui Vanrompuy, kuriems trečiąjį prizininkų pakylos laiptelį garantavo BMW M3 GTR. Svečiai nuo nugalėtojų atsiliko 10 ratų.

Ketvirtąją vietą iškovojo "Finance Group - GSR" komandos lenktynininkai (Ernesta Globytė, Arūnas Granskas, Rokas Steponavičius ir Eugenijus Misiūra), vairavę "Ginetta G50 GT4" automobilį ir nuo nugalėtojų atsilikę 21 ratu.

REKLAMA

Įveikę 350 ratų penkti su BMW M3 finišavo "Bauer Racing" ekipos lenktynininkai Žilvinas Juršys, Tomas Šipkauskas, Linas Adomavičius ir Ramūnas Čapkauskas, pranokę 10 ratų jiems pralaimėjusius "Team Bleekemolen" lenktynininkus, buvusį "Formulės 1" pilotą, 65-erių Michaelį Bleekemoleną ir Rene Steenmetzą, kurie maratoninių lenktynių trasoje tramdė "Renault Clio".

Be abejo, lenktynės galėjo, o gal net ir turėjo baigtis kitaip, jei jų ritmo ir spartos nebūtų trikdęs lietus, jei sėkmė nebūtų atsukusi nugaros daugeliui favoritėmis laikytų komandų ir dar labai daug galima būtų išvardyti tokių "jeigu"...

REKLAMA

Tačiau sąlygos visiems vienodos. Teisus buvo lenktynių pagrindinis organizatorius, bendrovės "Promo events", Palangoje maratonines lenktynes be pertraukų rengiančios nuo pat pirmųjų, įvykusių 2000-aisiais, vadovas Darius Jonušis, sakydamas, jog sportininkai, brangindami kiekvieną sekundę ar net jos dalį, tokiomis sąlygomis neretai balansuoja tarp galimo ir neįmanomo, statydami ant kortos ilgus pasirengimo šiam maratonui mėnesius.

Tačiau be kovos azarto, netikėtumų renginys būtų prėskas, o kad "ENEOS 1000 km lenktynių" dieną dievulis ant kurorto išpylė visą metinę normą lietaus - ką belieka kaltinti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užtat žiūrovai išvydo tiek kraują stingdančių dramatiškos kovos epizodų, kad jų užtektų net kelioms varžyboms. Trasa sruvenant vandens upeliukams, nestigo ir akvaplanuojančių automobilių, ir atsitrenkimų į apsauginius barjerus, ir pirmalaikių, netikėtų, užtat labai apmaudžių pasitraukimų iš kovos. Galima drąsiai tvirtinti, jog "ENEOS 1000 km lenktynės" automobilių sporto gerbėjams padovanojo daugiau intrigos ir labai aštraus siužeto dramos, nei galėjo įsivaizduoti net labai lakios fantazijos žmogus.

Klaidų neišvengė net lyderiai. Antroje vietoje tuomet buvęs Nemunas Dagilis padarė klaidą ir apsisuko. Laimei, lenktynininkas išvengė kontakto su trasos atitvarais. Keista, bet lygiai toje pačioje vietoje suktuko neišvengė ir B. Vanagas.

REKLAMA

Dar neįpusėjus lenktynėms iš jų jau buvo pasitraukę šeši ekipažai, o incidentų - dukart daugiau.

Ir šešioliktosios lenktynės patvirtino aksiomą, jog čia dar niekam nėra pavykę apginti prieš metus iškovoto nugalėtojų titulo. Penktadienį kvalifikacinių varžybų metu į nemenką avariją patekęs pernykščių lenktynių laimėtojų automobilis per naktį mechanikų buvo prikeltas ko ne iš numirusių, tačiau pilant lietui "Liqui Moly Racing Team Lithuania" "BMW M4 Silhouette" dužo ir vėl.

Dar didesnis prakeiksmas jau trečius metus paeiliui lydi kasmet potencialiais lyderiais laikomos komandos bolidus - "Algirdai Racing Team" labai greitas, senosios trasos rekordininkas "Aquilla SR1", tačiau tiek kaprizingas ir nepatvarus, kad dar nė karto nepasiekė maratono finišo. Nepaisant, kad jį vairuoja labai greiti ir vieni labiausiai patyrusių Lietuvos lenktynininkai.

REKLAMA

Dar du automobiliai iš 44, gavusių techninės komisijos palaiminimą dalyvauti šiose lenktynėse, iki jų starto linijos neatriedėjo, nes ekipų mechanikai neįstengė jų sutaisyti po treniruotėse ir kvalifikacinėse varžybose patirtų avarijų.

Daugiau nei 200 ratų lenktynėse madas diktavusios, kvalifikacinių varžybų laimėtojos "General Financing-Autopaslauga by Pitlane" komandos vairuotojas minute pavėlavo pasikeisti. Pagal varžybų reglamentą vienas vairuotojas gali važiuoti ne daugiau nei 1 val. 10 min., o ši ekipa taisyklę pažeidė viena minute - vairuotojai pasikeitė praslinkus valandai ir 11 min.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėjai šią pražangą pastebėjo ir nubaudė gana griežtai. Iš ekipos galutinio rezultato po lenktynių finišo pažadėjo "atimti" vieną įveiktą ratą. Matyt grėsmės vėzdas ne juokais išgąsdino tuomet pirmavusią komandą, nes bolidą pilotavęs Sebastiaanas Bleekemolenas, trokšdamas įgyti bent šiokį tokį laiko rezervą, nutarė dar labiau paspausti akceleratoriaus pedalą.

Tačiau skubos darbas, kaip dažnai atsitinka, nueina pavėjui. Sportininkas trenkėsi į trasos apsaugos elementus ir gerokai apgadino savąjį "Porsche 911 GT3 Cup". Akimirkos klaida ekipai kainavo beveik 20 ratų, kuriuos "General Financing-Autopaslauga by Pitlane" automobilis stovėjo techninės priežiūros zonoje, o varžovai nenumaldomai tolo.

REKLAMA

Sebastiaaną pakeitęs B. Vanagas puolė vytis, bet nesėkmingai.

Taigi, "ENEOS 1000 km lenktynės" - iš tiesų nenuspėjamos ir neprognozuojamos. Būtent tuo jos ir žavios.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų