REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 „Ar galima su Jumis grįžti į Lietuvą? Gal Jums reikia, kad kas nors neštų daiktus? Ar galėčiau būti Jūsų asistentas, aš labai noriu į Vilnių?“ – tokie prašymai skambėjo profesoriui Edmundui Salikliui iš Kalifornijos valstybinio politechnikos universiteto (CalPoly) studentų, kurie bent kartą dalyvavo inžinerinėje vasaros mokykloje Lietuvoje.

 „Ar galima su Jumis grįžti į Lietuvą? Gal Jums reikia, kad kas nors neštų daiktus? Ar galėčiau būti Jūsų asistentas, aš labai noriu į Vilnių?“ – tokie prašymai skambėjo profesoriui Edmundui Salikliui iš Kalifornijos valstybinio politechnikos universiteto (CalPoly) studentų, kurie bent kartą dalyvavo inžinerinėje vasaros mokykloje Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet su studentais jis jau trečią kartą atvyksta į Vilniaus Gedimino technikos universitetą (VGTU), kur organizuojama tarptautinė vasaros mokykla „VGTU-CalPoly‘2015“. Šiais metais joje dalyvauja 22 studentai iš Kalifornijos bei 12 VGTU studentų iš Statybos ir Aplinkos inžinerijos fakultetų.

REKLAMA

„Mano fakultete nuolat skamba lietuvių kalba – dažnai čia girdžiu „labas“, „ačiū“, o štai diplomų įteikimo šventės metu buvo dainuojamos ir lietuviškos dainos, studentai skandavo „Valio, valio, valio!“, – apie po viešnagės Lietuvoje nedylančius studentų įspūdžius pasakoja profesorius. E. Saliklis tikina, kad jie parsiveža labai gerų prisiminimų ir naujos vertingos patirties, kurią įgauna netradiciškai mokydamiesi inžinerijos tarptautiškoje aplinkoje, bendraudami ir bendradarbiaudami su Lietuvos studentais.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl pasirinko Lietuvą ir VGTU, profesorius iš Kalifornijos ilgai nedvejoja – čia atvedė lietuviškos šaknys: „Aš galėjau pasirinkti Barseloną ar Londoną, bet pasirinkau Vilnių. Priežastis labai paprasta – jaučiuosi esąs patriotas. Noriu čia daug padaryti: stengiuosi, kad VGTU studentai susipažintų su mano pedagogika, savo studentams noriu parodyti tą pasaulio dalelę, kurios jie, galbūt, niekada nepamatytų – Lietuvą, ypač Vilnių“.

E. Saliklis neslepia, jog kaskart čia atvykęs labai žavisi VGTU studentais: „Mano dėstomas kursas yra intensyvus ir sunkus. Bet jie labai imlūs ir gabūs, atlikdami užduotis nepasiduoda, tad rezultatais nedaug kuo skiriasi nuo mano studentų, kurie yra pripratę prie mano dėstymo būdo bei tempo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„VGTU-CalPoly“ projektas yra plačiai žinomas Kalifornijoje dėl iš lūpų į lūpas sklindančių pasakojimų. E. Saliklis tikina, kad apie Lietuvą dabar žino ne tik ten pabuvoję studentai, bet ir jų tėvai, draugai, giminės ir pažįstami. „Apie projektą yra girdėję ir tie, kurie dar tik ruošiasi stoti į CalPoly. Aš tuo pats negaliu patikėti, bet šiais metais atėjo vienas moksleivis, Denis, kuris man sakė, kad jis pasirinko CalPoly tik dėl to, kad galėtų važiuoti į šitą programą“, – pasakoja profesorius pabrėždamas, kad kasmet norinčių atvykti į Lietuvą vis daugėja.

REKLAMA

Tačiau patekti į vasaros mokyklą nėra paprasta – pasiruošimas vyksta visus metus, susitikimai prasideda rugsėjį. „Išvažiuoja ne visi – jie dar turi išlaikyti egzaminus ir atlikti nemažai užduočių, kurių aš reikalauju. Jei neišlaiko – nevažiuoja. Mes labai griežtai žiūrime į šią atranką ir mums lengva tai daryti, nes yra labai daug norinčių“, – pasakoja E. Saliklis.

Į vasaros stovyklą gali vykti tik studentai, baigę antrą kursą. „Bet nuolat atsiranda tokių, kurie jau po pirmo kurso ateina pas mane ir prašo, kad užrašyčiau juos į kitos vasaros paskaitas VGTU. Įsivaizduojate? Lietuva jų mintyse tapo legendine egzotiška vieta. Mes vis juokaujame, kad Kalifornija yra rojus, bet Vilnius jau yra tapęs išsvajotu rojumi Kalifornijos studentų akyse“, – šypsosi profesorius.

REKLAMA

E. Saliklis ne tik Lietuvoje, bet ir Kalifornijoje yra pagarsėjęs kaip įdomių ir interaktyvių paskaitų skaitytojas. Iš jo pomėgių dainuoti ir tapyti gimsta netradiciniai mokymo būdai, tokie kaip teorinės informacijos integravimas į gerai žinomos dainos melodiją, piešimo užduotys namų darbams. „Meniški pomėgiai paveikia ir mano darbą – dėstymą studentams. Kūryba yra kaip šaltinis, kuris skatina tolimesnį kūrybiškumą“, – akcentuoja profesorius.

Dėl savo aktyvumo dažnai studentų vadinamas „cunamiu“ E. Saliklis pažymėjo esantis ektravertas ir neslėpė, jog asmeninės savybės jam padeda įdomiai vesti paskaitas. Visgi akademikas pabrėžė, kad ne visi dėstytojai turi būti kaip jis. „Yra įvairių dėstymo būdų. Svarbu studentams parodyti, koks tu iš tiesų esi, pasidalinti mažais dalykais, kurie tave atspindi“, – sako Kalifornijos valstybinio politechnikos universiteto profesorius, jau spėjęs sužavėti VGTU studentus bei visą akademinę bendruomenę.

Per tas kelias savaites, kurias čia kasmet praleidžia, profesorius iš Kalifornijos siekia užmegzti kuo daugiau ryšių su įvairiais žmonėmis, plėsti bei stiprinti bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Kalifornijos, būtent, tarp VGTU ir CalPoly. E. Saliklis taip pat dalijasi ateities planais kuriuose – noras į vasaros mokyklą įtraukti abiejų universitetų architektūros studentus, vykdyti magistratūros studentų bei dėstytojų mainus tarp abiejų šalių universitetų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų