REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Euras labiausiai nuskriaudė vyrus ir vaisių mėgėjus

Birželio mėn. iš 100 stebimų pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų 44 prekių ir paslaugų kainos eurais padidėjo, 39 – sumažėjo, 17 – nepasikeitė.

Birželio mėn. iš 100 stebimų pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų 44 prekių ir paslaugų kainos eurais padidėjo, 39 – sumažėjo, 17 – nepasikeitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2015 m. birželio mėn., palyginti su gegužės mėn., stebėti dideli daržovių ir vaisių kainų pokyčiai: žaliosios vynuogės pabrango 23,4 proc., apelsinai – 19,6, svogūnai – 17,8, burokėliai – 13,6 proc., o atpigo ankstyvieji baltagūžiai kopūstai – 38,5 proc., pomidorai – 18,7, ankstyvosios bulvės – 11,2 proc.

REKLAMA

Iš kitų prekių daugiausia pabrango rauginti kopūstai – 9 proc., ilgagrūdžiai baltieji ryžiai – 5,6, kalakutų krūtinėlių filė – 4,5, saulėgrąžų aliejus – 4,2, šviesi duona – 3,7, šokoladu glaistytas vanilinis varškės sūrelis – 3,2, joduota smulki druska – 2,9, pasterizuotas pienas (2,5 % riebumo) – 2,6 proc., o atpigo natūralios fermentacijos putojantis vynas – 5 proc., Lietuvoje pagamintas alus – 4,3, vaniliniai ledai – 3,8, suskystintos automobilinės dujos – 3,7, smulkus baltasis cukrus – 3,5, makaronai iš kvietinių miltų – 3,2, varškė (9 % riebumo) ir indų ploviklis – po 2,9, manų kruopos ir apelsinų sultys – po 2,7 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Iš patiekalų ir gėrimų viešojo maitinimo įstaigose labiausiai pabrango vištienos kebabas su lavašu, išsineštinai – 1 proc., dienos pietūs restorane ar kavinėje (sriuba ir karštas mėsos patiekalas) – 0,8, pilstomas šviesus alus kavinėje – 0,6 proc. Iš kitų paslaugų labiausiai pabrango moteriškų batelių pakulnių pakalos pakalimas – 0,5 proc., o atpigo lengvojo automobilio išorės plovimas automatinėje plovykloje – 0,5 proc.

Birželio mėn. 100 pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų vidutinėms mažmeninėms kainoms apskaičiuoti buvo užregistruotos 13 203 kainos eurais ir tiek pat kainų litais 983 prekybos ir paslaugų įmonėse ir vietos vienetuose 18 miestų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2015 m. birželio mėn., palyginti su 2014 m. rugsėjo mėn. (nuo šio laikotarpio pradėta kainas registruoti eurais), iš prekių daugiausia pabrango morkos – 3,2 karto, vynuogės – 2,7 karto, obuoliai – 53,8 proc., svogūnai – 37,6, pomidorai – 22,2, dantų pasta – 14,8, grikių kruopos – 10,7, bananai – 10 proc., o atpigo burokėliai – 30,9 proc., suskystintos dujos su pristatymu maistui gaminti – 23,9, suskystintos automobilinės dujos – 22,3, pasterizuotas pienas (2,5 % riebumo) – 11,7, varškė (9 % riebumo) – 11, sviestas – 10,8 proc.

REKLAMA

Iš paslaugų daugiausia pabrango vyrų modelinis kirpimas kirpykloje – 7,7 proc., dienos pietūs restorane ar kavinėje – 4,4, moterų modelinis kirpimas kirpykloje – 4,2, vyriškų pusbačių pakulnių pakalos pakalimas – 3,1, cheminis vyriško kostiumo valymas – 3 proc., o atpigo apsilankymas pas gydytoją kardiologą – 0,2 proc.

Lemia ne tik euras, bet ir sezoniškumas

Vaisių ir daržovių kainų šuolį pastaruoju metu lemia pernykščio derliaus pardavimas ir sezoniškumas, sako statistikai. Tačiau, anot jų, visų prekių kainos mažėja, o paslaugų - didėja. Neatmetama, kad paslaugų kainoms įtakos galėjo daryti ir euro įvedimas.

REKLAMA

„Pirmas dalykas - brango senojo derliaus daržovės ir vaisiai ir tas brangimas yra stebimas kiekvienais metais, kai prie pabaigos būna praėjusio derliaus vaisiai ir daržovės (...). Mes matome, kad svyravimai vyksta kas mėnesį, tačiau ilgalaikis kainų stebėjimas rodo ilgalaikį kainų mažėjimą“, - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus vedėja Nadiežda Alejeva.

Pasak jos, įvairių prekių kainų svyravimams įtakos darė žema pasaulinė naftos kaina ir nuo kovo mėnesio įsigalioję didesni akcizai alkoholiui bei tabakui.

Pristatome išsamius prekių ir paslaugų kainų pokyčius euro įvedimo laikotarpiu

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų