REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aplinkos ministerija parengė Miškų įstatymo pataisas, pagal kurias urėdijos būtų įpareigotos į buhalterinę apskaitą įtraukti valstybei priklausančio miško ir miško žemės vertę, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas nėra bendros metodikos, kaip šis turtas turi būti įvertintas. Be to, urėdijos baiminasi, kad padidėjus jų valdomo kapitalo vertei gali kilti urėdijoms privalomi mokesčiai.

REKLAMA

Iš Lietuvoje esančių daugiau kaip 2 mln. hektarų miškų valstybei priklauso beveik pusė-per 1 mln. hektarų. Valstybinė miškų tarnyba (VMT) kasmet nuo 2011-ųjų skelbia indeksuotą miško vertę, kurią nustatant atsižvelgiama tiek į žemės, tiek į augalų vertę. Taip sužinoma, kokia yra bendra Lietuvos valstybinių miškų vertė. VMT duomenimis, pernai valstybei priklausančių miškų vertė siekė 2,32 mlrd. eurų. Tačiau į finansinę urėdijų apskaitą šie duomenys neįtraukiami, nes to nenumato Miškų įstatymas.

REKLAMA
REKLAMA

„Miškas yra biologinis turtas, o esami apskaitos standartai nepritaikyti tokio turto apskaitai. Ypač jo vertės pokyčiams. Ji gali gerokai padidėti arba sumažėti ne vien dėl pokyčių rinkoje, bet ir dėl gamtinių veiksnių - škvalo, uragano ar kitokių“, – sakė Aplinkos ministerijos Miškų departamento Miškų ūkio plėtros skyriaus vedėjas Nerijus Kupstaitis.

Jo teigimu, įtraukus į urėdijų balansą valstybinių miškų vertę, urėdijų mokami mokesčiai neturėtų kilti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų