REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 II šių metų ketvirčio pabaigoje atrodo, kad Graikija kas valandą vis labiau grimzta į chaosą. Susiformavo itin neapibrėžta aplinka, palikusi finansų rinkas priklausomas nuo naujienų antraščių.

 II šių metų ketvirčio pabaigoje atrodo, kad Graikija kas valandą vis labiau grimzta į chaosą. Susiformavo itin neapibrėžta aplinka, palikusi finansų rinkas priklausomas nuo naujienų antraščių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įspėdamas apie šią ypač nenuspėjamą išlygą, „Saxo Bank” skelbia savo III ketvirčio prognozes prieš pat Graikijos referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje – jis, kiek šiuo metu žinoma, turėtų įvykti liepos 5 d.

REKLAMA

Atsižvelgiant į minėtas aplinkybes, III ketvirčio prognozės labai priklauso nuo to, koks bus žalos bei užkrato Europos Sąjungos periferijos šalyse mastas, graikams ištarus „ne“. Viena vertus, optimistai teigia, kad Europos Centrinis Bankas (ECB) gali tiesiog išspausdinti daugiau pinigų ir taip padengti milžiniškas Graikijos skolas. Kita vertus, neigiamas graikų apsisprendimas kelia reikšmingą riziką, kad užkratas išplis į Europos Sąjungos periferijos šalis. Maža to, toks scenarijus gali sukelti neapibrėžtumą visame pasaulyje, išprovokuodamas rinkų griūtį. Tokia situacija tapo įprasta, rinkos dalyviams masiškai atsisakant rizikingų investicijų.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl šios priežasties „Saxo Bank“ pabrėžia, kad tolesnę informaciją reikia vertinti, atsižvelgiant į sąlygą, jog Graikijos „gaisras“ netrukus išblės. ECB perspėja, kad klaidingai startuoja JAV Federalinės rezervų sistemos palūkanų normų didinimo ciklas:

Mes žengiame į galutinį kelis dešimtmečius užsitęsusio proceso, kuriam būdingas žemas pajamingumo ir infliacijos lygis, etapą. Abu ūgtels šiemet. Tačiau tai gali tebūti klaidingas startas prieš 2016 metais laukiamą tikrąjį atsigavimą.

Visas dėmesys krypsta į lėtą Janet Yellen vadovaujamos JAV Federalinės rezervų sistemos žygį normalizuotos pinigų politikos link. Ar ši sistema pasirinks staigiai vienu kartu kelti palūkanas, ar vis dėlto pradės „normalų“ palūkanų normų kėlimo ciklą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Saxo Bank“ ekspertai teigia, kad, nors dabartiniai ekonominiai duomenys nėra palankūs JAV Federalinės rezervų sistemos siūlymui kelti palūkanas, Janet Yellen vadovaujama organizacija gali ryžtis žengti žingsnį, dėl kurio jai ilgainiui gali tekti gailėtis.

Vyriausiasis Danijos investicinio banko „Saxo Bank” ekonomistas Steenas Jakobsenas mano, kad, jei kilstelėtų JAV Federalinės rezervų sistemos palūkanų normos, tai būtų reikšmingiausias III ketvirčio įvykis rinkose. Ekonomistas tikisi, kad JAV Federalinė rezervų sistema pasirinks „mažiausiai skausmo sukeliantį“ kelią – „staigiai nuplėš pleistrą“, iš karto ženkliai pakeldama palūkanų normas rugsėjį.

REKLAMA

„Pasirinkus šį variantą, JAV doleris nusilps, nes rinkos dalyviai nuspręs, kad JAV Federalinė rezervų sistema yra visiškai įgyvendinusi artimiausius savo planus. Žengus šį žingsnį, kils ribinė kapitalo kaina. Tai numalšins prognozuotą rinkos dalyvių ūkio augimą 2015 metų II pusėje. Todėl tikimės, kad artimiausiu metu žaliavos ir auksas bei sidabras taps pelningiausiomis turto klasėmis“, – teigia Steenas Jakobsenas.

Vyriausiojo „Saxo Bank” ekonomisto vertinimu, šis scenarijus yra daug labiau tikėtinas nei rinkos dalyvių prognozė, kad JAV Federalinė rezervų sistema iki 2018 metų nuosekliai kels palūkanų normas, kol jos pasieks 2 proc. ar aukštesnį lygį. Steenas Jakobsenas dėl tolesnių įvykių yra nusiteikęs optimistiškai – jis mano, kad pasaulio ūkio raida pakryps teigiama linkme.

REKLAMA

Ekonomistas Jakobsenas teigia: „Esame pasiekę paskutinį kelis dešimtmečius trukusio ciklo, kuriam būdingas nuolat žemėjantis pajamingumas ir infliacija, etapą. Palūkanų normoms nukritus iki nulio ar net žemiau jo, viskas sustoja. Vanduo užšąla, esant nulio laipsnių temperatūrai. Taip pat nutinka ir ekonomikai. Įspėjimas aiškus: esame ant ilgalaikio pajamingumo pokyčio ribos. Tikėtina, kad, einant šiuo keliu, dar iki šių metų pabaigos bus pasiektos aukštesnių palūkanų normos. Didėjančios ūkio augimo ingredientų – žaliavų, energijos ir kapitalo – kainos sugrąžins Europą ir JAV atgal į visišką sąstingį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, įveikę šį lūžio tašką, išvysime reikšmingų teigiamų pokyčių tiek makroekonominiu, tiek mikroekonominiu lygiu: mažos ir vidutinės įmonės vėl ims skolintis, pinigų daugės, o atlyginimai pirmą kartą per šį ciklą pradės iš lėto didėti. 2015 metų antrojoje pusėje klaidingai startuosime, remdamiesi viltimi, tačiau 2016 metais ekonominė situacija pagerės, kildama nuo ūkio pamatų į viršų.“ Atsižvelgdamas į tokią situaciją, „Saxo Bank” skelbia savo rinkos prognozes ir pagrindines investavimo idėjas kitam ketvirčiui.

REKLAMA

Žaliavos Naftos ir aukso kainos pastaruoju metu apsistojo ties fiksuotu intervalu. Vis dėlto skeptiškai naftą vertinantys rinkos dalyviai tikisi, kad, OPEC šalyse vis daugiau išgaunant naftos ir daugėjant JAV naftos atsargų, pasibaigus didžiausios paklausos sezonui, naftos kainos kris. Tačiau „Saxo Bank” žaliavų strategijos vadovas Ole Hansenas teigia, kad tikimybė, jog JAV palūkanų normos kils, galėtų būti puiki proga įsigyti aukso.

Hansenas tikisi, kad JAV Federalinės rezervų sistemos vadovė Janet Yellen III šių metų ketvirtį pradės griežtinti pinigų politiką. Ekonomistas pakartoja savo prognozę, kad aukso kaina iki metų pabaigos pasieks 1 275 JAV dolerius už unciją, t. y. pakils kiek aukščiau, nei galima manyti, remiantis bendra rinkos dalyvių nuomone.

REKLAMA

Makroekonomika JAV ūkis, I ketvirtį patyręs nuosmukį, lėtai, bet užtikrintai grįžta į įprastas vėžes. Tad šiuo metu jau nebesvarstoma, ar JAV Federalinė rezervų sistema pakels palūkanų normas, – verčiau klausiama, kada tai įvyks. Kiekvienas rinkos dalyvis savaip atsako į šį klausimą. Anot „Saxo Bank” makroekonominės strategijos vadovo Madso Koefoedo, nuomonės pasiskirsto tolygiai tarp rugsėjo ir gruodžio mėnesių.

Koefoedas teigia, kad Europos Centrinio Banko (ECB) pirmininkui Mario Draghi darbo netrūks. Mat gresia, kad Graikija pasitrauks iš euro zonos, ir sparčiai auga valiutų sąjungos vyriausybių išleistų obligacijų pajamingumas – Vokietijos vyriausybės 10 metų obligacijų pajamingumas pasiekė daugiau nei 0,8 proc., o II šių metų ketvirtį siekė mažiau nei 0,2 proc. Strategas prognozuoja, kad Europos ūkis antrojoje metų pusėje augs stabiliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valiutų rinka „Saxo Bank” valiutų rinkos strategijos vadovas Johnas J. Hardy teigia, kad, euro zonai vis dar patiriant sunkumų, JAV dolerio kursas gali toliau kilti. Tačiau tai priklauso nuo ekonominių rodiklių ir to, ar JAV atsigaus ilgam. Pastarąjį ketvirtį JAV dolerio kursas įspūdingai augo, todėl III ketvirtį ši valiuta vėl pareikalaus viso rinkos dalyvių dėmesio. Numatoma, kad doleris toliau stiprės, jei ekonominiai duomenys ir JAV Federalinės rezervų sistemos pranešimai liudys, kad palūkanų normos keliamos rugsėjį, kai pirmąkart per daugiau nei devynerius metus didinamos palūkanų normos.

REKLAMA

Fiksuoto pajamingumo instrumentų rinka „Saxo Bank” fiksuoto pajamingumo instrumentų prekybos vadovo Simono Fasdalo teigimu, tendencija, kad pasaulio obligacijų pajamingumas auga, jau įsitvirtino rinkos dalyvių sąmonėje. Fasdalas taip pat svarsto, kas blogo galėtų nutikti ateinantį ketvirtį: išskyrus Graikiją, realių požymių, rodančių, kad rinka būtų pasiekusi kritinį lygį, nėra. Artimiausiu metu, padedant „Švenčiausiajai Trejybei“ – žemai naftos kainai, silpnam eurui ir ECB obligacijų supirkimo programai, – Europos ūkis turėtų sustiprėti. Tai skatina lūkesčius, kad III ketvirtį kils infliacija ir palūkanų normos augs.

REKLAMA

Azija „Saxo Bank” Azijos makroekonomikos strategas Kay‘us van Petersenas primena išmintį, kad rinkose vienąkart laikas pulti, o kitąkart metas užimti gynybines pozicijas. Stratego nuomone, tikėtina, kad rinkos stipriai kis III ketvirtį, todėl investuotojai pagrindinį dėmesį artimiausius tris mėnesius turėtų skirti savo turtui išsaugoti.

Kay‘us van Petersenas teigia, kad rinkose gali tekti patirti iššūkių, kadangi JAV palūkanų normos, tikėtina, pirmąsyk kilstelės nuo pat 2006 metų. Strategas pastebi, kad pasaulio ekonomika labai išbalansuojama, kai laukiama, kol JAV palūkanų normos augs, likusiam pasauliui laikantis skatinamosios politikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų