REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skolų kamuojama Graikija be pašalinės finansinės pagalbos vargiai ar sugebės iki birželio 30 dienos sumokėti 1,6 mlrd. eurų Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), mano Lietuvos finansų ministras.

Skolų kamuojama Graikija be pašalinės finansinės pagalbos vargiai ar sugebės iki birželio 30 dienos sumokėti 1,6 mlrd. eurų Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), mano Lietuvos finansų ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rimantas Šadžius ketvirtadienį dalyvauja euro grupės posėdyje Liuksemburge, kur šalys tarsis dėl Graikijos likimo.

REKLAMA

„Kuo toliau, tuo labiau susidaro įspūdis, kad be pašalinės finansinės paramos, kurios dabar graikai būtent ir negauna, kol tęsiasi derybos, jiems būtų sudėtinga šitokią sumą sumokėti. Tai laiko visiškai nedaug, spaudžia laikas visas puses, todėl tikėtina, kad šiuo atveju nors laikas mūsų priešas, bet jis tam tikra prasme ir spustelės visas puses priimti sprendimą“, - LRT radijui ketvirtadienį sakė R.Šadžius.

Pasak ministro, susitarimo ketvirtadienį tikėtis neverta, nes nepavyksta pasiekti susitarimų techniniu lygiu.

REKLAMA
REKLAMA

„Būtent Euro grupės formate reikia rasti sprendimą šitam galvosūkiui, kuris šiuo metu yra pirmuose laikraščių puslapiuose. (...) Labai konkrečių sprendimų, matyt, tikėtis neverta. Prieš Euro grupei priimant sprendimą, techniniu lygiu pasiekiami tam tikri susitarimai, o bėda Graikijos atveju, kad būtent techniniu lygiu susitarimo nepavyksta pasiekti ir kaip juokauja daug pareigūnų - visa bėda, kad graikai labai aiškiai visiems pasako, kas jiems netinka ir niekaip nesuformuluoja, kas vietoje to jiems tiktų“, - tvirtino R.Šadžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, euro grupėje tikriausiai bus kalbama, kaip būtų galima ištrūkti iš šios aklavietės.

„Euro grupė yra tinkama vieta gerai išsiaiškinti šalių politines pozicijas, suprasti, kokio derybų rezultato norėtų kiekviena derybų pusė - kreditoriai ir Graikija. Žinoma, labai svarbu iš pirmų lūpų išgirsti Graikijos vyriausybės atstovų poziciją, kur jie mato ne tik problemas, bet ir galimas išeitys. Bus pamėginta, galbūt, suformuluoti kažkokias tolesnio darbo kryptis“, - sakė finansų ministras.

Anot jo, Graikija taip pat turi daug vidutinių ekonominių problemų - vėl auga nedarbas, neatrodo, kad labai gerai būtų surenkami mokesčiai, valstybė atsiskaito su pensininkais ir moka darbo užmokestį valstybės tarnautojams, tačiau jau senokai nebemoka, pavyzdžiui, už ligoninių įsigyjamus vaistus, stoja ūkio kreditavimas.

REKLAMA

„Visa tai anksčiau ar vėliau reikės grąžinti į normalias vėžes. Akivaizdu, kad Graikija viena to nesugebės padaryti ir štai čia mes visi turime suvokti, kad Europos Sąjunga tai solidarumo pagrindais paremta valstybių bendrija (...) Vistiek turėsime suremti pečius ir Lietuvos Vyriausybė pasiryžusi tame dalyvauti sprendžiant didelę problemą - grąžinant Graikiją į normalios ekonominės plėtros vėžes“, - teigė R.Šadžius.

Derybos tarp Atėnų, ES, Europos centrinio banko ir TVF dėl paskutinės 7,2 mlrd. eurų išmokos pagal tarptautinės finansinės pagalbos Graikijai programą šią savaitę faktiškai žlugo, o pareigūnai ėmė atvirai kalbėti apie galimą Graikijos pasitraukimą iš euro zonos.

REKLAMA

Trečiadienį, 19-os euro zonos šalių finansų ministrų susitikimo Liuksemburge išvakarėse, Graikijos centrinis bankas pirmą kartą įspėjo, kad Atėnams nesugebėjus susitarti su tarptautiniais skolintojais, šalies gali laukti „skausmingas“ pasitraukimas iš bendrosios Europos valiutos zonos ir netgi Bendrijos.

Faktą, kad ES aukščiausia finansų vadovybė taip pat rimtai svarsto galimą Graikijos pasitraukimą iš euro zonos, patvirtino Vokietijos centrinio banko vadovas Jensas Weidmannas (Jensas Veidmanas), pareiškęs, kad toks žingsnis „pakeistų pinigų sąjungos pobūdį“, bet jos nesužlugdytų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų