REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vilniaus kolegijos studentai sukūrė asmeninius finansus padėsiančią valdyti programėlę „Studento biudžetas“. Programėlė prieinama visiems, naudojantiems Windows operacinę sistemą savo telefone. Ją galima įsigyti ir naudotis nemokamai. Ateities planuose – ir programėlės versijos kitoms platformoms.

REKLAMA
REKLAMA

„Pripažinkime, studentams finansų valdymas nėra labai patraukli tema. Visgi pasitarę su Vilniaus kolegijos atstovais pagalvojome, kad reikia pasiūlyti studentams sukurti jiems patiems patogų asmeninio biudžeto valdymo įrankį, nes jie geriau nei kas kitas žino savo poreikius ir įpročius. Galiausiai, tokios programėles poreikį patvirtino ir studentų apklausa. Pastarosios duomenimis, tik 7 proc. studentų planuoja savo mėnesio biudžetą, o beveik kas antras studentas – nepatenkintas savo finansine padėtimi, – kalba „Provident Finansai“ korporatyvinių reikalų vadovė Laura Puidokaitė. –Tad šiuo įrankiu siekiame paskatinti studentus fiksuoti ir analizuoti savo išlaidas ir tokiu būdu parodyti, kad asmeninio biudžeto valdymas gali būti labai paprastas ir nesudėtingas dalykas.“

REKLAMA

Naudojantis studentų sukurtu įrankiu bus galima lengvai stebėti, fiksuoti ir analizuoti patiriamas išlaidas bei gaunamas pajamas. Programėlės naudotojai taip pat matys, kokioms kategorijoms išleidžiama daugiausiai, bus galimybė peržiūrėti visų įrašų istoriją bei mėnesio statistiką. Naujasis įrankis taip pat padės sutaupyti svajonėms bei visuomet primins apie save, jei kartais būtų pamiršta įvesti naujus duomenis.

Studentų apklausos duomenimis, dažno studento mėnesinės pajamos siekia nuo 115 iki 230 eurų. Didžioji dalis gaunamų pajamų pasiskirsto po tokias išlaidų kategorijas kaip maisto, būsto nuomos, pramogų, aprangos, transporto ir žalingų įpročių. Taip pat pastebėta, kad maistui dažnai yra skiriama kone tiek pat, kiek ir pramogoms ar žalingiems įpročiams – dažniausiai iki 60 eurų kiekvienai kategorijai. Tuo tarpu kone kas antro studento siekiamybė – per mėnesį sutaupyti iki 87 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Anot programėlės kūrėjų, dalyvavimas projekte visai komandai suteikė visapusišką naudą: „Iš pradžių dalyvavome paskatinti piniginės premijos laimėjusiai komandai, tačiau netrukome įsijausti į kūrybinį procesą ir mus pagavo azartas. Kurdami programėlę įgavome daug naujų žinių, turėjome puikią galimybę realizuoti savo pačių idėjas ir tobulinti programavimo įgūdžius, pritaikydami teorines žinias praktikoje. Bet svarbiausia – šis projektas mus išmokė dirbti komandoje“, – teigia laimėjusios studentų komandos atstovas Marius Bareiša.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šis projektas – tai pavyzdys kaip fakultetai turėtų bendradarbiauti su įmonėmis, suteikdami galimybę studentams teorines žinias pritaikyti praktikoje, mokytis, tobulėti ir atverti didesnes tolimesnės karjeros galimybes“, – kalba Vilniaus kolegijos Elektronikos ir informatikos katedros vedėjas doc. dr. Mindaugas Liogys.

Anot kolegijos atstovo, projektas „Studento biudžetas“ aktualus ir įdomus tuo, kad sujungia teoriją su gyvenimiška patirtimi. Tikimasi, kad studentų sukurta programėlė padės jaunimui sėkmingai planuoti kasdienes išlaidas, stebėti savo biudžetą, tokiu būdu sutaupyti bei lavinti finansų valdymo įgūdžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų