REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos žaidynės: į viršūnę žemaitį užkėlė sunkus darbas

"Finišavęs negalvojau, kad esu pirmas. Svarsčiau, ar iš viso yra medalis", - po auksinio finišo Europos žaidynėse sakė Henrikas Žustautas. Beveik 300 km nuo žaidynių sostinės Baku esančiame Mingečevyro irklavimo centre šiandien kilo Lietuvos trispalvė ir skambėjo "Tautiška giesmė".

"Finišavęs negalvojau, kad esu pirmas. Svarsčiau, ar iš viso yra medalis", - po auksinio finišo Europos žaidynėse sakė Henrikas Žustautas. Beveik 300 km nuo žaidynių sostinės Baku esančiame Mingečevyro irklavimo centre šiandien kilo Lietuvos trispalvė ir skambėjo "Tautiška giesmė".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

20 metų Henrikas Žustautas pralaužė ledus karščiu alsuojančiame Azerbaidžane ir Europos žaidynių vienviečių kanojų 200 m lenktynėse nuskynė aukso medalį. Lietuvos sportininkas distanciją įveikė per 40,064 sek.

REKLAMA

Sidabrą iškovojusio Azerbaidžano irkluotojo Valentino Demjanenkos rezultatas - 40,124 sek. Bronzą iškovojo čekas Martinas Fuksa (40,188 sek.). Tik septintas liko Londono olimpinis čempionas ukrainietis Jurijus Čebanas (41,036 sek.).

Dar prieš Europos žaidynes H.Žustautas du kartus įrodė savo pranašumą prieš Londono olimpiados vicečempioną Jevgenijų Šukliną ir gavo kelialapį į Baku.

Iš Plungės kilusio kanojininko auksas - pirmasis Lietuvos atstovo iškovotas apdovanojimas pirmą kartą vykstančiose Europos žaidynėse.

REKLAMA
REKLAMA

Finale šiandien kovojo ir baidarininkas Ignas Navakauskas. Tačiau jam nepavyko užkopti ant garbės pakylos - 200 m vienviečių baidarių lenktynėse lietuvis liko šeštas (35,851 sek.). Jei 25 metų sportininkas būtų irklavęs taip greitai, kaip atrankoje, kur buvo greičiausias savo plaukime, būtų tapęs čempionu. Vakar jis nuotiolį įveikė per 35,022 sek. Šiandien žaidynių čempionu tapusiam vengrui Moklosui Dudasui auksą garantavo 35,132 sek. rezultatas.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino H.Žustautą Europos žaidynėse iškovojus auksą. Šalies vadovės teigimu, iškovotas medalis – tai kasdienių pastangų įvertinimas, kuriuo didžiuojasi visa Lietuva. Prezidentė H. Žustautui padėkojo už savo šalies vardo garsinimą ir palinkėjo neprarasti užsidegimo, noro kovoti ir ginti Lietuvos garbę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokios emocijos užlūdo po finišo? - paklausėme H.Žustauto.

Finišavęs negalvojau, kad esu pirmas. Svarsčiau, ar iš viso yra medalis. Galėjau būti trečias ar net ketvirtas, nes visi lygiai finišavome. Dar mačiau, kad iškrito kažkuris iš valties, galvojau, ar spėjo kirsti liniją, ar ne. o to pažiūrėjau lentelę ir pamačiau, kad esu pirmas. Jausmas neapsakomas. Po pusfinalio sakei, kad svarbiausia būtų išvengti klaidelių. Ar dabar viskas ėjosi idealiai?

Galima sakyti, kad idealiai, nes laimėjau. Pirmą yrį dariau nebijodamas, bet šiektiek kliudžiau starto boksą. Jis manęs nesustabdė. O prairklavus gal 20 metrų nežinau iš kur atsirado bangos, susimėčiau, Bet po to įsivažiavau. Likus gal 30 metrų viską užkalė, bet šiaip taip finišavau. Per pusmetį padarei didžiulį šuolį. Kaip tai paaiškintum?

REKLAMA

Viską lėmė sunkus darbas. Stovyklose su Jevgenijumi Šuklinu tikrai daug dirbome. Esu darboholikas. Gyvenu sportu. Kiekviena treniruotė man - malonumas, dirbu, kiek galiu, iš visų jėgų.

Prieš Europos žaidynes nukonkuravai olimpinį vicečempioną Jevgenijų Šukliną.

Čia sportas. Vieną dieną vienas gali laimėti, kitą - jau kitas. Vakar atrankoje pralaimėjau Azerbaidžano sportininkui, pusfinalyje laikas nebuvo toks įspūdingas, nors irklavome pavėjui, vos vos pimas buvau, galėjau net nepatekti į finalą. Šiandien jau irklavau grečiau nei vakar. Dauguma sportininkų čia startavo ne su savo valtimis. O tu?

REKLAMA

Aš su savo. Kai laimėjau pasaulio taurės etapą, Portugalijos bendrovė "Neo", kurios kanoją irkluoju, neturėjo išnuomot man tinkamos valties, tai teko vežtis savo. Ją atgausiu tik po mėnesio ar dviejų. Nes kanoja keliaus į Vokietiją, po to iš ten reikės pasiimti.

Auksinė valtis. Ją man davė tiesiog treniruotis, o naują turėjo padaryti varžyboms. Bet dabar visur su nauja startuoju. Kol kas labai gerai. Kaip jautiesi Azerbaidžane?

Labai viskas gerai organizuota, svetingi žmonės. Net negalvojau, kad taip bus. Gal šiek tiek tik karštis trukdo. Nepratęs prie tokio. Bet šiaip gerai viskas, jei sugebėjau laimėti. Viskas tobula. Kokios varžybos dar laukia šiais metais?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grįžęs iškart važiuosiu į varžybas Šiauliuose, po to ruošiuosi Lietuvos čempionatui, jei sugebėsiu, pateksiu į pasaulio čempionatą, jei ne, liepos mėnesį startuosiu pasaulio jaunimo čempionate. Nors dėl vietos pasaulio čempionate konkuruosiu su Jevgenijumi Šuklinu, tikrai nesame varžovai, sportuojame dėl bendro rezultatao, kad abu kuo geriau būtume pasirengę. O kuris bus geriau pasiruošęs, tas ir važiuos. Nenoriu, kad Jevgenijui nesisektų. Kaip tik norisi, kad jis grečiau irkluotų. Nes jei aplenkiu, reiškia aš dar geriau irkluoju. Ką dabar norėtum nuveikti?

REKLAMA

Iš triko išlipti, nes labai karšta. O šiaip - pailsėti. Labiausiai noriu poilsio. Tačiau nenusimato. Šiemet labai vėlai Europos jaunimo čempionatas - antroje rugsėjo pusėje. Tad iki to laiko būsiu be poilsio. Grįžti po varžybų, vieną dieną pailsi ir vėl į darbą.

Marius Grinbergas iš Baku, sportas.info

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų