REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medininkų kontrolės punkte pasieniečiai į Lietuvą iš Baltarusijos neįleido vilkiko, kuriuo gabentas medžio pjuvenų briketų krovinys viršijo leistiną radiacijos normą.

Medininkų kontrolės punkte pasieniečiai į Lietuvą iš Baltarusijos neįleido vilkiko, kuriuo gabentas medžio pjuvenų briketų krovinys viršijo leistiną radiacijos normą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį VSAT Vilniaus rinktinės Padvarionių užkardos pasieniečiai tikrino iš Baltarusijos į Lietuvą vykusį krovininį automobilį „DAF“. Sunkiasvorę mašiną baltarusiškais registracijos numeriais vairavęs 61 metų Baltarusijos pilietis turėjo tvarkingus asmens dokumentus.

REKLAMA

Transporto priemonei važiuojant pro Medininkų punkte sumontuotą stacionarią jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įrangą, vadinamuosius radiacijos vartus, suveikė signalas, įspėjantis apie normą viršijantį radiacijos foną. Nustatyta, kad automobiliu gabentas medienos pjuvenų briketų krovinys skleidžia 0,35 mikrosiverto (μSv), arba 35 mikrorentgenų (μR), per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv, arba 20 μR.

REKLAMA
REKLAMA

Pasieniečiai identifikavo ir spinduliuotės šaltinį. Tai – Cezis 137, kuris pagal ilgalaikiškumą yra laikomas vienu pavojingiausių izotopų aplinkoje. Krovinio siuntėjas - viena Baltarusijos įmonė, gavėjas – Kauno rajone įsikūrusi uždaroji akcinė bendrovė.

Apie įvykį pasieniečiai pranešė Radiacinės saugos centro specialistams ir netrukus gavo informacijos, jog ši transporto priemonė negali vykti per valstybės sieną. Penktadienio naktį vairuotojas krovininiu automobiliu grįžo į Baltarusiją.

Balandį Medininkų punkte VSAT pareigūnai irgi dusyk neleido iš Baltarusijos įvežti medienos krovinių, kurie skleidė padidintą jonizuojančios spinduliuotės foną. Iš viso šiemet pasieniečiai užfiksavo 158 atvejus, kai per Lietuvos sieną gabenami kroviniai ar vykę asmenys skleidė padidintą radioaktyvią spinduliuotę. Dažniausiai tokie kroviniai būna arba trąšos, arba statybinės medžiagos (ugniai atsparios plytos ar skiedinys, keraminės plytelės, keraminiai unitazai ir kt.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės dažniausiai padidintą jonizuojančiąją spinduliuotę skleidžia tuomet, kai jiems gydymo ar diagnostikos tikslais prieš tai medicinos įstaigose būna atliktos procedūros taikant jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius.

Tokie keliautojai turi pateikti medicinos įstaigų pažymas apie jiems taikytas tokias priemones. Ar sieną kertantys asmenys bei gabenami kroviniai neviršija leistinų normų, VSAT pareigūnai tikrina Lietuvos kontrolės punktuose sumontuota stacionaria matavimo įranga. Tai vadinamieji radiacijos vartai, pro kuriuos pravažiuoja visos transporto priemonės ir jomis gabenami kroviniai. Taip pat VSAT pareigūnai naudoja ir rankinius matavimo prietaisus.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų