REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Popiežius Pranciškus trečiadienį paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir kitas konflikto Ukrainoje šalis dėti „nuoširdžias pastangas“, kad būtų pasiekta taika.

Popiežius Pranciškus trečiadienį paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir kitas konflikto Ukrainoje šalis dėti „nuoširdžias pastangas“, kad būtų pasiekta taika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį raginimą pontifikas išsakė per privatų susitikimą su Rusijos lyderiu Vatikane.

„Šventasis Tėvas pabrėžė, kad turi būti imtasi svarbių ir nuoširdžių pastangų pasiekti taiką (Ukrainoje). Buvo prieita prie bendros nuomonės, jog svarbu, kad būtų atkurta dialogo atmosfera ir visos šalys įsipareigotų laikytis Minsko (paliaubų) susitarimų“, - sakoma Vatikano pareiškime, kuris buvo išplatintas po 50 minučių trukusio susitikimo.

REKLAMA

Anksčiau trečiadienį JAV ambasadorius prie Šventojo Sosto Kennethas Hackettas (Kenetas Haketas) sakė, kad jo šalis norėtų, jog Vatikanas išreikštų didesnį susirūpinimą tuo, kas vyksta Ukrainoje, per popiežiaus pokalbį su V.Putinu, kuris yra antrasis jų susitikimas nuo tada, kai Pranciškus 2013 metais tapo Katalikų Bažnyčios vadovu.

Pontifikas išreiškė apgailestavimą dėl žmonių aukų Ukrainoje ir ragino visas konflikto šalis gerbti trapias paliaubas, tačiau viešai nekaltino Rusijos dėl jos vaidmens šioje krizėje, tikriausiai nenorėdamas pakenkti gana komplikuotiems Šventojo Sosto santykiams su Ortodoksų Bažnyčia Rusijoje, kur katalikai sudaro mažumą.

REKLAMA
REKLAMA

Per kelias minutes, kai pontifikas pasitiko V.Putiną, taip pat po jųdviejų pokalbio, kuris vyko už uždarų durų, nebuvo nė žodžiu užsiminta apie tai, kas kaltas dėl įvykių Ukrainoje, nors ten tebesitęsiantys kovos veiksmai buvo svarbiausia V.Putino ir Pranciškaus diskusijos tema.

„Kaip ir buvo galima numatyti esant dabartinei situacijai pasaulyje, derybos daugiausia buvo skirtos aptarti konfliktą Ukrainoje ir situaciją Artimuosiuose Rytuose“, - sakė Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi (Frederikas Lombardis).

Šventajam Sostui labai neramu dėl to, kas laukia krikščionių mažumos Artimuosiuose Rytuose.

V.Putinas ir Pranciškus, regis, nekantravo pradėti susitikimą, kuris vėlavo - juodas ilgas Rusijos lyderio limuzinas popiežiaus rezidencijos kieme pasirodė 1 val. 20 min. vėliau nei buvo planuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Putinas į Romą atskrido iš Milano, kur trečiadienį ryte aplankė Rusijos paviljonus pasaulinėje parodoje „World Expo 2015“ ir susitiko su Italijos vyriausybės vadovu Matteo Renzi (Matėju Renciu).

Nepaisant V.Putino vėlavimo - retai pasitaikančio protokolo pažeidimo per garsių asmenų audiencijas pas popiežių, Pranciškus draugiškai pasveikino jį vokiečių kalba, kurią moka Rusijos lyderis, dirbęs KGB agentu Rytų Vokietijos Dresdeno mieste. Atsakydamas V.Putinas be žodžių linktelėjo.

Kaip sakė F.Lombardi, per pokalbį apie Ukrainą Pranciškus pabrėžė, jog reikia „nuoširdžių ir didžiulių pastangų taikai pasiekti“.

REKLAMA

Popiežius taip pat pažymėjo, kad visos konflikto šalys turi stengtis sumažinti įtampą regione.

Kaip įprasta per susitikimus su svarbiais asmenimis, Pranciškus įteikė V.Putinui medalioną su „taikos angelu“, kuris, kaip pasakė V.Putinui pontifikas, „nugali visus karus ir žadina žmonių solidarumą“.

V.Putinas pontifikui įteikė aukso siūlais siuvinėtą paveikslą, kuriame pavaizduoti sovietiniais metais sugriauti, o vėliau atstatyti maldos namai.

„Buvo labai malonu, garbė man su Jumis susitikti“, - pasakė V.Putinas pontifikui prieš išeidamas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų