REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savivaldybės įmonės buvo verčiamos finansuoti „Air Lituanica“

Ar tai sužlugdys ir kitas savivaldybės įmones?

Avialinijų bendrovei „Air Lituanica“ gegužės 22 dieną sustabdžius veiklą po truputėlį į viešumą kyla jos paini finansinė schema.

Avialinijų bendrovei „Air Lituanica“ gegužės 22 dieną sustabdžius veiklą po truputėlį į viešumą kyla jos paini finansinė schema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aiškėja, kad įmonė buvo dotuojama ne tik iš Vilniaus savivaldybės, tačiau ir iš jai priklausančių įmonių, tokių kaip: AB „Vilniaus šilumos tinklai“, UAB „Grinda“ ir pagrindinės „Air Lituanica“ akcininkės „Start Vilnius“.

REKLAMA

Vilniaus šilumos tinklų paskolos ir laidavimai

tv3.lt gautais duomenimis AB „Vilniaus šilumos tinklai“ buvo verčiami UAB „Air Lituanica“ suteikti keletą paskolų, kurių bendra suma 2 mln. 143 tūkst. 188 eurų. Dar 124 tūkst. 792 eurai sudaro palūkanos susikaupusios iki 2015 m. gegužės 25 dienos.

Be paskolų AB „Vilniaus šilumos tinklai“ yra suteikę ir garantiją 306 tūkst. 119 eurų sumai už „Air Lituanica“. Be to 2013 metais gruodžio 13 d. buvo pasirašyta Finansavimo užtikrinimo sutartis, pagal kurią AB „Vilniaus šilumos tinklai“ Šiaulių bakui pateikė 86 tūkst. 956 eurų užstatą, o Šiaulių bankas suteikėte tokio pat dydžio paskolą skrydžių bendrovei „Air Lituanica“.

REKLAMA
REKLAMA

Mero pavaduotojas Valdas Benkunskas, teigė apie šias paskolas sužinojo tik pradėjęs dirbti ir pabendravęs su AB „Vilniaus šilumos tinklai“ vadovu.

„Susitikome su Vilniaus šilumos tinklų direktoriumi ir kalbėjome kitais klausimais, pasižiūrėjom jų finansinius dokumentus, piniginius srautus ir pamatėm, kad „Vilniaus šilumos tinklai skyrė paskolą bendrovei „Air Lituanica“ su 1 proc. metinių palūkanų. Vadovas sakė, kad valdyba buvo įpareigota dar praeitoje kadencijoje paskolinti 7 mln. litų. Daugiau komentarų direktorius negalėjo pasakyti, tik pasakė, kad tai buvo politinis buvusio mero sprendimas ir jis turėjo du pasirinkimus arba vykdyti arba išeiti iš darbo,“ – tikino V. Benkunskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas taip pat priduria, kad dabar šilumos tinklams reikės apyvartinių lėšų, kurias jie iš esmės padovanojo skrydžių bendrovei „Air Lituanica“ ir gali reikėti skolintis iš banko arba kitaip spręsti šią situaciją.

„Start Vilnius“ garantijos

UAB „Start Vilnius“ yra garantavusi savo turtu už „Air Lituanica“ paimtą 1 mln. 563 tūkst. eurų (5 400 000Lt) paskolą iš Šiaulių banko. Taip pat „Start Vilnius“ yra suteikusi 868 tūkst. 860 eurų (3 000 000Lt) garantiją dėl „Air Lituanica“ keleivių teisių įgyvendinimo. Iš viso su šį įmonė turi 3 mln. 117 tūkst. 914 eurų (10 765 534Lt) įsipareigojimų susijusių su „Air Lituanica“.

REKLAMA

Pinigai – lyg į balą

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės 2015 metais sausį – kovą savivaldybė įmonei „Start Vilnius“ buvo pervedusi 2 mln. eurų su paskirtimi „Sporto ir sveikatingumo centrui ant Liepkalnio kalno“ projektui. Tačiau lėšos buvo pervesto skrydžių bendrovei „Air Lituanica“, tai yra lėšos buvo panaudotos ne pagal paskirtį. Vilniaus savivaldybė teigia, kad tai yra šiurkštu vadovo pareigų pažeidimas.

Mero pavaduotojas pasakojo, kad beveik visas „Start Vilnius“ kapitalo didinimas buvo nukreiptas į „Air Lituanica“, nors buvo bandoma maskuoti tuo, jog tai yra kitiems projektams skirti pinigai.

REKLAMA

„Ne vieną posėdį, kai mes šnekėdavome apie įstatinio kapitalo didinimą „Start Vilnius“, keldavome klausimą, kam konkrečiai tie pinigai bus panaudoti, nes tuometinė valdžia sakydavo, kad ne visi pinigai nueidavo „Air Lituanica“, o dalis pinigų bus skirta kitiems „Start Vilnius“ vystomiems projektams. Tačiau, kai pinigai pasiekdavo „Start Vilnius“ tai iš tiesų niekas neturėdavo kontrolės ir tarybos nariai nežinodavo, kur pinigai nuėjo,“ – teigė Valdas Benkunskas

2013 m. įstatinis kapitalas buvo 2,87 mln. Eur, 2014 m. buvo didinamas 5,69 mln. Eur, per 2015 m. pirmus 4 mėnesius įstatinis kapitalas padidintas 6,24 mln.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų