REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Prieš Didžiojo septyneto susitikimą - protestai (nuotr. SCANPIX)

 Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai sekmadienį susitiks ypatingoje vietoje, asmeniškai parinktoje Vokietijos kanclerės Angelos Merkel – prabangiame viešbutyje, apsuptame pasakiškos gamtos, bet menančiame audringą praeitį.

11

 Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai sekmadienį susitiks ypatingoje vietoje, asmeniškai parinktoje Vokietijos kanclerės Angelos Merkel – prabangiame viešbutyje, apsuptame pasakiškos gamtos, bet menančiame audringą praeitį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bavarijos Alpėse esanti Elmau pilis, kurioje veikia penkių žvaigždučių viešbutis, bus paversta budriai saugoma tvirtove per dvi dienas truksiantį turtingųjų šalių klubo susitikimą.

REKLAMA

Meteorologai prognozuoja, kad tos dienos bus saulėtos ir karštos, todėl susitikimo dalyviai galės gėrėtis įspūdingais kalnų vaizdais, kai nediskutuos apie opiausias pasaulio krizes.

JAV prezidentas Barackas Obama sutiko sekmadienį dalyvauti išvykoje į gretimą kaimą, kur per tradicinę šventę galės pamatyti plunksnomis papuoštas skrybėles dėvinčių ūkininkų, puošnias bavariškas sukneles vilkinčių moterų, suvalgyti minkštą riestainį ir išgerti putojančio alaus.

REKLAMA
REKLAMA

G-7 kasmetiniai viršūnių susitikimai paprastai rengiami vaizdingose, bet atokiose vietose, kur lengviau užtikrinti apsaugą negu miesto centre. A.Merkel taip pat pasinaudojo šia patirtimi.

„Norime parodyti mūsų svečiams gražų Vokietijos kampelį ir susitinkame būtent tokioje vietoje. Tai svarbus aspektas tokio pobūdžio viršūnių susitikimo sėkmei“, – neseniai sakė kanclerė.

Bet A.Merkel pridūrė, kad jos pasirinkimą iš dalies nulėmė buvusio Elmau pilies savininko pozicija nacių valdymo metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Protestantų teologas ir filosofas Johannesas Muelleris pastatė tą pilį per Pirmąjį pasaulinį karą. Kai 1933 metais į valdžią iškilo Adolfas Hitleris, J.Mueller pažadėjo palaikyti naująjį fiurerį, bet niekada netapo Nacionalsocialistų partijos nariu.

Be to, jis atvirai kritikavo nacių agresyvų antisemitizmą, vadindamas jį „Vokietijos gėda“, sakoma viešbučio tinklalapyje. Dėl šios priežasties J.Muelleris buvo įdėmiai sekamas gestapo.

Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui jis neleido savo viešbučio rekvizuoti nacių grietinėlei ir išnuomojo jį vokiečių armijai, kuri ten siųsdavo savo karius pailsėti per atostogas.

REKLAMA

J.Muelleris po karo buvo teisiamas dėl „Hitlerio šlovinimo žodžiu ir raštu“. Jis buvo pripažintas kaltu, o jo viešbutis buvo konfiskuotas.

Elmau pilyje trumpam buvo įsikūrusi JAV armijos karo lauko ligoninė, po karo joje kurį laiką buvo apgyvendinti pabėgėliai ir išgyvenusieji Holokaustą.

A.Merkel biuras praėjusiais metais, kai kanclerė parinko šią vietą G-7 susitikimui, pažymėjo, kad dabar tame viešbutyje dažnai vyksta „renginiai, skatinantys supratimą tarp Vokietijos ir Izraelio bei Vokietijos ir Amerikos“, skaitomos paskaitos, vyksta debatai.

REKLAMA

Elmau pilis savo svečiams gali pasiūlyti 123 kambarius ir apartamentus, taip pat pasinaudoti vandens baseinais ir vandens procedūrų kabinetais.

Siekiant užtikrinti saugumą, aukšto rango svečiai į pilį bus atskraidinti sraigtasparniu; policijos užtvaros neleis prie šio komplekso priartėti tūkstančiams protestuotojų, pradėjusių rinktis slidinėjimo kurorte Garmiše-Partenkirchene, esančiame už 15 km nuo Elmau viešbučio.

Bavarijos vyriausybė nurodė, kad dvi dienas vyksiantis viršūnių susitikimas kainuos apie 130 mln. eurų, ir jo saugumą palaikys apie 25 tūkst. policininkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši Vokietijos žemė tikisi, kad Didžiojo septyneto lyderių viešnagė labai padės pritraukti turistų. Vietos lyderiai netgi nusprendė netoliese esančią Noišvanšteino pilį, pagal kurios architektūrą atkartoja pramogų parkų „Disneyland“ Miegančiosios gražuolės pilys, nušviesti G-7 šalių vėliavų spalvomis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų