REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) ilgametis prezidentas Seppas Blatteris (Zepas Blateris) sulaukė piktų reikalavimų atsistatydinti, kai šios organizacijos kasmetinio suvažiavimo išvakarėse Šveicarijoje buvo suimti keli aukšto rango pareigūnai, kuriuos JAV kaltina korupcija.

Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) ilgametis prezidentas Seppas Blatteris (Zepas Blateris) sulaukė piktų reikalavimų atsistatydinti, kai šios organizacijos kasmetinio suvažiavimo išvakarėse Šveicarijoje buvo suimti keli aukšto rango pareigūnai, kuriuos JAV kaltina korupcija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S.Blatteriui ruošiantis atidaryti FIFA suvažiavimą Šveicarijoje, jos pagrindiniai finansiniai rėmėjai, tarp jų „Coca-Cola“, „Adidas“, „McDonald's“ ir „Visa“, skiriantys pasaulio futbolui milijonus dolerių, spaudė šio sporto vadovus išsivalyti suteptus mundurus.

REKLAMA

„Visa“ pareiškė informavusi FIFA, kad „mes iš naujo vertinsime savo paramą“, jeigu toje organizacijoje nebus atkurta profesinė kultūra, pagrįsta „tvirtais etikos principais“.

FIFA tvirtino, kad jos suvažiavimas ir vadovybės rinkimai šią savaitę vyks kaip planuota, nors trečiadienį paryčiais septyni aukšto rango futbolo pareigūnai buvo suimti viename prabangiame Ciuricho viešbutyje.

Tačiau įtakingi futbolo pasaulio veikėjai ir daugelis laikraščių laikėsi nuomonės, kad tokia pozicija yra netinkama, kai JAV prokurorai pareiškė, jog jų tyrimas atskleidė didžiulio masto sukčiavimą.

REKLAMA
REKLAMA

JAV institucijos nurodė, kad devyni futbolo pareigūnai yra tarp 14 asmenų, kuriems gresia iki 20 metų laisvės atėmimo, jeigu bus įrodyta jų kaltė ilgametėje korupcijos schemoje, kurioje, kaip manoma, prasisuko daugiau negu 150 mln. dolerių kyšių.

JAV tyrėjai nurodė, kad Pietų Afrikos Respublikos pareigūnai sumokėjo 10 mln. dolerių, kad 2010 metų Pasaulio futbolo čempionatas būtų surengtas jų šalyje. Tuo tarpu Šveicarijos tyrėjai atliko kratas FIFA būstinėje Ciuriche, atlikdami tyrimą dėl Rusijai ir Katarui suteiktos teisės surengti 2018-ųjų ir 2022-ųjų pasaulio čempionatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Seppas Blatteris turi pasitraukti iš FIFA prezidento posto“, – sakė Anglijos futbolo asociacijos pirmininkas Gregas Dyke'as (Gregas Daikas), kurio šalis pralaimėjo Rusijai konkursą dėl teisės surengti 2018 metų čempionatą, nors buvo skundžiamasi, kad tą procesą temdė kyšininkavimas.

„Niekaip nebūtų įmanoma atkurti pasitikėjimo FIFA, kol Seppas Blatteris ten tebėra... Jis turi išeiti atsistatydindamas, pašalintas balsuojant – arba turime rasti trečiąjį būdą“, – pridūrė G.Dyke'as.

Europos futbolo federacijos pareikalavo, kad ketvirtadienį turintis prasidėti FIFA suvažiavimas ir penktadienį vyksiantys prezidento rinkimai būtų atidėti šešiems mėnesiams.

REKLAMA

S.Blatteris per tuos rinkimus siekia užsitikrinti penktąją kadenciją FIFA prezidento poste.

„Tie įvykiai dar kartą rodo, kad korupcija yra giliai įsišaknijusi FIFA kultūroje“, – pareiškė Europos futbolo federacijų asociacija (UEFA), perspėdama, kad jos narės gali boikotuoti suvažiavimą, kuriam gresia tapti „farsu“.

Buvęs Brazilijos futbolo žvaigždė Romario (Romariju), kuris dabar yra savo šalies senatorius, aktyviai kritikuojantis korupciją pasaulio futbole, išreiškė viltį, kad naujausi tyrimai sužlugdys S.Blatterio viltis būti perrinktam, taip pat paragino išrinkti to posto „vertą“ lyderį.

REKLAMA

„Tikiuosi, kad tai kažką pakeis, nes yra vilties, bent jau mano nuomone, kad Blatteris taip pat gali būti suimtas“, – sakė Romario.

Vis dėlto FIFA prezidentas nebuvo paminėtas tarp asmenų, kurie yra įvardyti JAV kaltinamajame akte.

JAV pareigūnai nesutiko atsakyti, ar ateityje gali būti pateikti kaltinimai kitiems aukšto rango FIFA veikėjams, taip pat pabrėžtinai nesutiko atsakinėti į klausimus apie patį S.Blatterį.

„Tai reikšmingas žingsnis, bet noriu pasakyti labai aiškiai – tai yra mūsų pastangų pradžia, o ne pabaiga“, – sakė Niujorko Rytų rajono prokuroro pareigas einantis Kelly Currie (Kelis Karis).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sunkus metas“

79 metų S.Blatteris pareiškė, kad pasaulinė futbolo organizacija išgyvena „sunkų metą“, pridūręs, kad netoleruos netinkamo elgesio, kai tyrimo medžiagoje buvo paminėti aukšto rango pareigūnai, tarp jų buvęs FIFA viceprezidentas Jackas Warneris (Džekas Vorneris).

„Noriu aiškiai pareikšti: toks netinkamas elgesys neturi vietos futbole, o mes užtikrinsime, kad į jį įsitraukusieji būtų pašalinti iš žaidimo“, – sakoma S.Blatterio pranešime.

Vis dėlto veteranas FIFA bosas užsitikrino palaikymą Azijos futbolo konfederacijoje (AFC), nors ji neseniai pati buvo kaltinama korupcija.

REKLAMA

Per FIFA rinkimus AFC nariams priklauso 47 iš 209 balsų. Už Aziją daugiau balsų turi tik Afrikos CAF (56) ir UEFA (54).

AFC pranešime sakoma, kad konfederacija „reiškia savo nusivylimą ir liūdesį dėl trečiadienio įvykių Ciuriche, bet yra nusistačiusi prieš bet kokį FIFA prezidento rinkimų atidėliojimą“.

J.Warneris, kuris yra Trinidado ir Tobago pilietis, trečiadienį pasirodė Port of Speino teisme, kur teisėjas jam nustatė 394 tūkst. dolerių (363 tūkst. eurų) užstatą, nurodė vietos žiniasklaida.

Buvusiam FIFA viceprezidentui buvo liepta atiduoti savo pasą ir dukart per savaitę registruotis policijoje iki liepą vyksiančio teismo posėdžio, kuriame bus sprendžiama, ar jis turi būtų išduotas Jungtinėms Valstijoms, sakoma pranešimuose.

REKLAMA

„Vešinti ir giliai įsišaknijusi korupcija“

J.Warneris neigė įvykdęs kokį nors nusikaltimą, bet jo du sūnūs yra padarę kaltės pripažinimo pareiškimus JAV tyrimuose dėl kyšininkavimo ir „dėkingumo mokesčių“, susijusių su FIFA pareigūnais ir sporto reklamos bendrovėmis.

JAV agentai taip pat atliko kratas Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų asociacijų futbolo konfederacijos (CONCACAF), kuriai anksčiau vadovavo J.Warneris, būstinėje Majamyje.

Šveicarijos teisingumo ministerija nurodė, kad šeši iš Ciuriche suimtų septynių pareigūnų nesutinka būti išduoti Jungtinėms Valstijoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

FIFA viceprezidentai Jeffrey Webb (Džefris Vebas) – dabartinis CONCACAF vadovas – ir Eugenio Figueredo (Euchenijas Figeredas) buvo tarp septynių asmenų, kuriuos policija trečiadienį 6 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku suėmė prabangiame viešbutyje „Baur au Lac“ miesto centre.

Visiems jiems skirtas kardomasis areštas.

„Šie kaltinimai byloja apie korupciją, kuri yra vešinti, sisteminga ir giliai įsišaknijusi tiek užsienyje, tiek čia, Jungtinėse Valstijose“, – sakoma JAV generalinės prokurorės Lorettos Lynch (Loretos Linch) pranešime.

REKLAMA

JAV teismo dokumentuose nurodoma, kad vykstant konkursui dėl teisės surengti 2010-ųjų Pasaulio futbolo čempionatą, kuri galiausiai atiteko PAR, kai kurie kyšiai buvo perduoti lagaminuose, prikrautuose banknotų ryšulėlių po 10 tūkst. dolerių.

PAR atmetė tuos „nepagrįstus“ pareiškimus ir pareikalavo pateikti įrodymų.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasmerkė FIFA įtakingų delegatų areštus JAV tyrėjų prašymu, sakydamas, kad tai yra Vašingtono mėginimas išversti S.Blatterį iš tos organizacijos vadovo posto.

„Aišku, kad tai yra mėginimas užblokuoti Blatterio perrinkimą FIFA prezidentu, ir tai yra nepaprastai rimtas tarptautinių organizacijų darbo principų pažeidimas“, – sakė V.Putinas, kurio komentarus televizija parodė ketvirtadienį.

REKLAMA

Kremliaus vadovas taip pat apkaltino Jungtines Valstijas mėginant „išplėsti savo jurisdikciją į kitas šalis“.

Vis dėlto L.Lynch tvirtino, kad kaltinamieji sistemingai piktnaudžiavo JAV finansų sistema ir JAV įstatymais, vykdydami pinigų prievartavimą, elektroninį sukčiavimą ir pinigų plovimą, pridūrusi, kad „mes ketiname patraukti juos atsakomybėn“.

Kaip pranešama, Jungtinėms Valstijoms atliekant tyrimą buvusiam FIFA vykdomojo komiteto nariui Chuckui Blazeriui (Čakui Bleizeriui) buvo įduotas miniatiūrinis pasiklausymo įtaisas, užmaskuotas kaip raktų pakabukas, Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentams siekiant surinkti įrodymų apie sukčiavimą per futbolo bosų susitikimus per 2012 metų Londono olimpiadą.

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 17.26) UEFA narės palaikys Jordanijos princo kandidatūrą FIFA prezidento rinkimuose

Daugelis Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) narių balsuos už Jordanijos princą Ali bin al Husseiną (Alį bin Huseiną), vienintelį Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) vadovo Seppo Blatterio (Zepo Blaterio) varžovą, FIFA prezidento rinkimuose, ketvirtadienį pranešė UEFA prezidentas Michelis Platini.

„Didžioji dauguma Europos federacijų balsuos už princą Ali“, – M.Platini pareiškė spaudos konferencijoje Ciuriche praėjus dienai po to, kai JAV prašymu dėl kaltinimų korupcija buvo suimti keli aukšto rango FIFA pareigūnai.

Pasak M.Platini, ketvirtadienį vykusiame neeiliniame FIFA susitikime jis pasiūlė S.Blatteriui atsistatydinti dėl visą pasaulinę organizaciją sukrėtusio skandalo.

„Aš pasakiau, prašau Jūsų pasitraukti, FIFA įvaizdis siaubingas. Jis atsakė negalįs taip staiga viską palikti“, – nurodė M.Platini.

„Sakau tai liūdėdamas ir su ašaromis akyse, bet buvo jau per daug skandalų, FIFA neverta, kad su ja taip būtų elgiamasi“, – pridūrė jis.

Ali bin Al Husseino kandidatūrą remia ir Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas).

REKLAMA

„FA (Anglijos futbolo asociacija) ir mes esame aiškiai už Princo Ali kandidatūrą“, – sakė žurnalistams Londone premjero atstovas.

„Jis (Cameronas) mano, kad dabar yra labai, diplomatiškai sakant, labai labai stiprus reikalas lyderiui pakeisti“, – pridūrė jis.

Rinkimai į FIFA vadovo postą, į kurį, tikėtasi, penktajai kadencijai bus perrinktas S.Blatteris, numatyti penktadienį, tačiau esama raginimų atidėti šiuos rinkimus.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų