REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva nepritaria ES pabėgėlių kvotoms

Linas Linkevičius: tie žmonės nėra prekės, nėra daiktai

Lietuva nepritaria Briuselio siūlymui nustatyti kvotas valstybėms narėms, kiek jos turėtų priimti pabėgėlių iš tokių šalių kaip Sirija ir Eritrėja, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Lietuva nepritaria Briuselio siūlymui nustatyti kvotas valstybėms narėms, kiek jos turėtų priimti pabėgėlių iš tokių šalių kaip Sirija ir Eritrėja, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, Europos Komisijos iniciatyvos neremia dauguma ES šalių. L.Linkevičiaus teigimu, Lietuva yra pasirengusi dalytis našta su Pietų Europos valstybėmis, bet tai darys „pagal savo galimybes“.

REKLAMA

„Be abejo, kad turime solidarizuotis ir padėti, kad našta nekristų ant kelių šalių. Esu įsitikinęs, kad tą darysime, priimsime tam tikrą dalį. Bet priimsime pagal savo galimybes, kiek esame pasiruošę tai daryti. Nemanome, kad būtų tikslinga ir efektyvu kažkokie privalomi skaičiai“, - BNS sakė L.Linkevičius.

Anot ministro, kvotų negalima nustatyti įvertinus tik tokius rodiklius kaip valstybės dydis ar ekonominė padėtis, neatsižvelgus į socialinius aspektus, infrastruktūrą ir pačių migrantų nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA

„Tie žmonės nėra prekės, nėra daiktai, jie irgi turi nuomonę, ir neįsakysi, kur būti. Lietuvoje kartu su liuteronų bažnyčia esame priėmę dešimt šeimų iš Sirijos. Nė vieno iš jų neliko Lietuvoje“, - sakė ministras.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuva nusprendė į Viduržemio jūrą siųsti paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnį ir taip prisidėti prie imigracijos iš Šiaurės Afrikos kontrolės.

Europos Komisija trečiadienį paprašė valstybių narių priimti 20 tūkst. Sirijos pabėgėlių ir paskirstyti dar 40 tūkst. į Italiją ir Graikiją plūstančių prieglobsčio prašytojų iš Sirijos ir Eritrėjos prašymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atrodo, kad kai kurios valstybės narės prieštarauja, bet jos turi suprasti, kad svarbu ne žodžiai, o darbai“, - pristatydamas kvotas sakė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris.

Pagal Briuselio siūlymus, Lietuva priimtų 207 pabėgėlius ir turėtų apsvarstyti 503 prašymus. Lietuvos vyriausybė teigia, kad galėtų priimti iki 50 pabėgėlių.

Pagal projektą, Vokietija iš Italijos ir Graikijos priimtų 8700 migrantų, Prancūzija - dviem tūkstančiais mažiau. Britų vyriausybė pareiškė, kad programoje nedalyvaus. Nepritarimą kvotoms išsakė dauguma Vidurio ir Rytų Europos šalių.

REKLAMA

Migrantų krizė sprendžiama ir Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, kuriai iki gegužės pabaigos pirmininkauja Lietuva.

Saugumo Tarybos renginiuose Niujorke šiuo metu viešintis L.Linkevičius teigė, kad vyksta intensyvios konsultacijos dėl galimo jėgos panaudojimo naikinant prekeivių žmonėmis laivus prie Libijos. Dalis Europos šalių yra pasirengusios vykdyti tokią operaciją, bet situaciją apsunkina tai, kad kol kas sutikimo nedavė Libijos vyriausybė.

„Mūsų nuomone, reikia imtis šio konflikto priežasčių ir neutralizuoti nusikaltimo įrankius - laivus. Ekspertai intensyviai dirba ir labai tikiuosi, kad kitą mėnesį pavyks tą teisinį mandatą priimti Saugumo Taryboje“, - teigė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų