REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį pasmerkė Kremliaus vadovo Vladimiro Putino „gryną agresiją“ Ukrainoje, perspėdamas, kad Vakarų šalys turi būti pasiryžusios atsakyti į Rusijos veiksmus tolesnėmis sankcijomis, jeigu prireiktų.

REKLAMA
REKLAMA

 

Kritikuodamas Rusijos prezidento veiksmus užsienyje ir savo šalyje vykdomas represijas, J.Bidenas sakė, kad siekiant „pažaboti agresiją toliau kelyje, kritiškai svarbu“ duoti atkirtį V.Putinui.

REKLAMA

„Tikimės, kad jis, mūsų požiūriu, elgsis racionaliau, o jeigu jis to nedarys, mes toliau priešinsimės tam, ką apibūdinu kaip gryną agresiją“, – jis pabrėžė sakydamas kalbą vienoje Vašingtono idėjų kalvėje.

2014 metų kovą Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, kai į valdžią Kijeve atėjo proeuropietiška vyriausybė.

Vėliau prorusiškos pajėgos pradėjo separatistinį sukilimą Rytų Ukrainoje, destabilizuodamos šalį.

REKLAMA
REKLAMA

J.Bidenas paragino Europos lyderius, susitiksiančius birželį, palikti galioti sankcijas Rusijai, kol bus įvykdytos Ukrainos paliaubų susitarimo sąlygos.

„Sankcijos Rusijai privalo likti ir liks galioti“, – pažymėjo jis, pridūręs, kad sąjungininkai turi būti pasiruošę dar labiau sugriežtinti sankcijas, jeigu „Rusija dar kartą nutols už kontakto linijos“.

Pasak JAV viceprezidento, V.Putinas „širdyje“ yra praktiškas žmogus: „jis spaus, kiek gali .... kol pajus pasipriešinimą“.

„Prezidentas Putinas kliaujasi prielaida, kad jo galimybės išsilaikyti yra didesnės, – pridūrė J.Bidenas. – Ukrainos atvejus jis viliasi, kad sugebės išsilaikyti ilgiau negu dabartinė reformuojanti proeuropietiška vyriausybė ir sužlugdyti ją ekonomiškai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Bidenas sakė, kad „verta rengti“ debatus dėl Ukrainos aprūpinimo letaline ginamąja ginkluote, bet nepareiškė tiesioginio palaikymo tam prieštaringai vertinamam žingsniui.

Kai kurių nuomone, sprendimas aprūpinti Kijevą ginkluote, net jeigu ji būtų ginamoji, paaštrintų konfliktą su Rusija, kurio Ukraina negali tikėtis laimėti.

J.Bidenas taip pat sakė, kad ši krizė yra išbandymas demokratijoms, sukelsianti didelio masto padarinių visame pasaulyje.

„Kas vyksta Ukrainoje ir kaip pasaulis į tai reaguoja – manau, tai savo ruožtu sukels padarinių tarptautinės tvarkos pobūdžiui“, – J.Bidenas sakė Brookingso (Brukingso) institute.

REKLAMA

„Kinija ir daugelis kitų šalių labai atidžiai stebi, kaip reaguos pasaulis“, – pabrėžė jis.

J.Bidenas kaltino Kremlių, kad šis elgiasi provokuojamai, finansuoja radikalias partijas ir tokiu būdu destabilizuoja padėtį Europoje, ugdo „hiperagresyvią valstybės remiamą Rusijos propagandos mašiną“ ir naudoja korupciją kaip užsienio politikos įrankį.

Tuo tarpu JAV valstybės departamentas trečiadienį pareiškė, kad Vašingtonas skirs papildomos humanitarinės pagalbos, kurios vertė – 18 mln. dolerių (16,6 mln. eurų), siekdamas padėti nukentėjusiems nuo konflikto Rytų Ukrainoje ir Kryme.

REKLAMA

Apie papildomą pagalbos paketą paskelbė valstybės sekretoriaus vyriausiasis pavaduotojas gyventojų, pabėgėlių ir migracijos reikalams Simonas Henshaw (Saimonas Henšo), gegužės 23 dieną apsilankęs Kijeve.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų