REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO manoma, kad Rusijos numato taktinio branduolinio ginklo panaudojimą karo metu ir mato tame pavojų, teigia Vokietijos generolas Hansas Lotharas Domröse, Vladimirą Putiną charakterizavęs kaip lošėją.

NATO manoma, kad Rusijos numato taktinio branduolinio ginklo panaudojimą karo metu ir mato tame pavojų, teigia Vokietijos generolas Hansas Lotharas Domröse, Vladimirą Putiną charakterizavęs kaip lošėją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NATO Jungtinės pajėgų vadavietės vadas, Bundesvero generolas Hansas Lotharas Domröse pareiškė, kad Aljansas yra sunerimęs dėl galimo Rusijos branduolinio ginklo panaudojimo. „Rusai neatmeta galimybės, kaip vieną iš priemonių, panaudoti taktinį branduolinį ginklą. Mes – ne“, – „Focus“ leidiniui pareiškė generolas.

REKLAMA

H.L. Domröse taip pat išsakė savo nuomonę apie Rusijos prezidentą, kaip apie žmogų, kuris puikiai moka išskaityti situaciją, tačiau tuo pačiu yra „azartiškas lošėjas“. „Jis – ne pamišėlis. Jis – lošėjas. Ir tai gali būti pavojinga“, – pasakojo generolas.

Tuo pat metu jis pažymėjo, kad NATO Rusijoje neįžvelgia priešo, o tik galimą grėsmę. „Manau, kad būtina pabrėžti: niekas NATO nenori karo. Tačiau mes ginsime gyventojus. Tikiuosi, kad prezidentas V. Putinas tai supranta. Ir todėl aš vis dar esu ramus“, – aiškino generolas.

REKLAMA
REKLAMA

Gegužės viduryje NATO pajėgų vyriausiasis vadas Philipas Breedlove'as apkaltino Rusiją „neatsakingais“ grasinimais branduoliniu ginklu. Taip P. Breedlove'as pakomentavo Rusijos prezidento Vladimiro Putino išsakytą pastabą, kad 2014-ųjų Krymo įvykių metu jis buvo pasiruošęs aktyvuoti branduolinį arsenalą. P. Breedlove'as tai pavadino „neatsakingu branduolinės valstybės lyderio pasisakymu“.​

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas taip pat atkreipė dėmesį į gąsdinimus branduoliniu ginklu, kurie vis pasigirsta iš aukščiausiųjų Rusijos asmenų lūpų. NATO atstovą taip pat suneramino Vladimiro Putino retorika. J. Stoltenbergas pareiškė, kad Aljanso priešraketinės gynybos sistema nėra nukreipta prieš Rusiją, ir kad NATO nesiekia konfrontacijos su Maskva.

Atsakydama į šiuos komentarus Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad „JAV veiksmai privers Rusiją auginti savo branduolinį arsenalą“. O Rusijos socialinių tyrimų agentūra „Levada centr“ atliktos apklausos rezultatai rodo, kad į klausimą „ar jums kelia baimę Vladimiro Putino pareiškimas dėl galimo branduolinio ginklo panaudojimo?“, „kelia labai didelę baimę“ atsakė 16 proc. apklaustųjų, „visiškai jokios baimės“ nejaučia 25 proc. rusų. Beveik nejaučia jokios baimės dar 14 proc. šios šalies piliečių. Į klausimą „kaip jūs galvojate, ar prasidėjus karui su Vakarais, V. Putinas gali įsakyti Rusijos kariuomenei suduoti pirmąjį branduolinį smūgį?“, „labai tikėtina“ atsakė 7 proc. apklaustųjų, 25 proc. mano, kai tai „gana tikėtina“, o visiškai atmeta tokią galimybę vos 13 proc. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų