REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažiau nei dvi savaitės beliko iki tradicinio, Lietuvos žurnalistų autoklubo kasmet rengiamo tarptautinio „Press ralio 2015“. Birželio 5-ąją Trakuose, šalia „Trasalio“ viešbučio, prasidėsianti plunksnos brolių fiesta bus išskirtinė, jau 20-oji renginio istorijoje.

Mažiau nei dvi savaitės beliko iki tradicinio, Lietuvos žurnalistų autoklubo kasmet rengiamo tarptautinio „Press ralio 2015“. Birželio 5-ąją Trakuose, šalia „Trasalio“ viešbučio, prasidėsianti plunksnos brolių fiesta bus išskirtinė, jau 20-oji renginio istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ralio 20-metis - labai svarbi data Lietuvos žurnalistų autoklubui, liudijanti mūsų gildijos ilgaamžiškumą, broliškumą, puikius ryšius tarp kolegų. Kas besikeistų šalyje, kokios partijos ją valdytų, gyventume krizės ar ekonominio pakilimo metais, kiek žurnalų, TV laidų apie automobilius būtų rinkoje ir kokie savininkai joms vadovautų – visa tai neturi įtakos klubo vidiniam gyvenimui“, - teigia jo prezidentas Valdas Valiukevičius, besidžiaugiantis, jog plačiai ne tik Lietuvoje pagarsėjusiuose Press raliuose kasmet rungiasi vis daugiau kolegų iš daugelio Europos bei NVS šalių.

REKLAMA

Lietuvoje vykstančius žurnalistų ralius pernai atrado ir suomiai.

„Apie šį unikalų, Lietuvą garsinantį renginį ir jame tvyrančią išskirtinę kolegišką nuotaiką, buvome girdėję ir skaitę ne kartą. Pirmąsyk stebuklų nesitikime, tačiau jei ralis patiks, į Lietuvą rasime kelią ir kitąmet“, - ralio spaudos centre pernai kalbėjo suomis Aimo Niemis.

Matyt, suomiams renginys tikrai patiko, nes vietoje pirmuosius ledus pralaužusių dviejų jų ekipažų šiemet atvyksta jau keturi. Kur kas rimtesnes suomių ambicijas liudija ir jubiliejiniam, XX-ajam Press raliui parengta technika.

REKLAMA
REKLAMA

Mikko Autio ir Lauris Ahtiainenas startuos su „Subaru WRX STi FI“, Tommi Lempinenas ir Juha Peltonenas – su „Citroen C4 Cactus“, Clas von Bell ir Niclas von Bell pasirinko žurnalistų raliuose Lietuvoje dar neregėtą „Mercedes-Benz GLA FI“, o Markus Nieminenas su Kalle Kalaja – „Toyota iQ FI“.

Lietuvą atradęs A. Niemis šiemet nedalyvaus varžytuvėse, tačiau jo mestas lietuviškojo Press ralio daigas pasirodė tikrai gajus ne itin derlingoje, akmenuotoje Suomijos žemėje.

„Norisi verkti, tačiau dėl savo tiesioginio darbo šiemet irgi negaliu dalyvauti jubiliejiniame jūsų ralyje, - prisipažino kaimynas iš Latvijos Martinas Dzienitis, iki šiol nepraleidęs nė vieno ralio nuo 2007-ųjų ir ne kartą kopęs ant jo nugalėtojų pakylos įvairių laiptelių. – Apmaudžiausia, kad kaip niekad anksti parengiau savo techniką, mėlynąjį „Mitsubishi Lancer Evo“ apvilkau raudonu rūbu, sudėjau lankus, perrinkau pagrindinius jo agregatus. Ir še tau...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuo gi linksmą, visad besišypsantį šviesiaplaukį kaimyną, kuriam paprastai talkindavo vienas geriausių Latvijos šturmanų, dalyvaujantis ir nacionaliniame automobilių ralio čempionate Andris Malnieks, taip traukia Lietuvoje rengiami žurnalistų raliai?

„Pirmiausia, nepakartojama geranoriškumo aura ir ta ypatinga atmosfera, tvyrančia tiek ralio trasose, tiek varžybų stovykloje po dienos batalijų, - renginio traukos sudedamąsias dalis vardija Martinas. – Ir išties tobulu lenktyninių trasų balansu, sudarytu taip, kad turėtų kur pasireikšti ir vairuojantys greitesnius, galingesnius automobilius, ir net pradedantieji. Todėl nė kiek nenustebčiau, jei kitąmet vietoje keturių susilauktumėte aštuonių suomių ekipažų“.

REKLAMA

M. Dzienitis prisipažįsta kartais dar sapnuojantis garsiąją Žemaitijos trasą šalia Plungės, kur kadaise buvo rengiamos ir Europos automobilių kroso pirmenybių varžybos, ar puikų, greitą hipodromą netoli Panevėžio, kur latvis dukart sublizgėjo ir kurio pergales ten mena iškovoti specialūs trofėjai. Ir visai nesikremta, kad sykį šalia Žemaitijos jūra vadinamų Platelių ežero paskutiniuose ralio metruose dužo jo viltis išsivežti greičiausiojo lenktynininko titulą.

Į jubiliejinį ralį iš Latvijos atvyksta dar vienas mūsų šalyje neblogai pažįstamas žurnalistas, ralio vicečempionas Uldis Hmielevskis, o drauge su juo - irgi ne naujokai Guntaras Pulssas, kartą laimėjęs trečiąją prizinę vietą, Dainis Pūga, Ainaras Zarinis, Ojaras Vetra ir kiti.

REKLAMA

Lietuviškieji Press raliai netektų dalies savo kolorito be dar dviejų labai spalvingų ir ryškių asmenybių, skirtingų savo charakteriais, tačiau itin aršių kovotojų lenktynių trasoje. Tai Ukrainos žurnalistas Aleksejus Močianovas, kuris šįkart vairuos „Subaru Impreza WRX“ ir kuriam talkins sūnus Yuris, bei kolega iš Lenkijos Jacekas Jureckis ir Arkadijus Raszewskis, startuosiantys su „Fiat Abarth 595 Turismo“.

„Tarptautiniai žurnalistų raliai Lietuvoje labai gerai organizuoti ir įdomūs renginiai. Anksčiau Lenkijoje laimėdavau visas panašias lenktynes, todėl stipresnių varžovų paieška atvedė į Press ralį, kur tiek stiprių varžovų, kad pergalės teko gerokai palaukti, - sakė J. Jureckis. – Man labai patinka Lietuva, čia jaučiuosi kaip niekur gerai. Matyt, todėl, kad ankstesniame gyvenime buvau lietuvis...“ Jacekui yra pavykę laimėti du tarptautinius žurnalistų ralius Lietuvoje, o A. Močianovas tapo pirmuoju užsieniečiu, užkopusiu ant nugalėtojų pakylos. Tai jam su Janina Frančiuk pavyko 1997-aisiais, kai svečių iš Ukrainos ekipažas užėmė antrąją absoliučios įskaitos vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net septynerius metus jokiam kitam užsieniečių ekipažui nepavyko pagerinti šio rezultato, kol tokio pat laimėjimo 2004 m. nepakartojo tas pats A. Močianovas, važiavęs su Oksana Aleksandrova.

„Sveikinu jus visus su gražia renginio sukaktimi, o dalyvauti jubiliejinėje kolegų šventėje galėtų sutrukdyti nebent tvanas“, - sakė birželio 5-ąją prasidėsiančiam raliui ratus jau bebaigiantis ruošti A. Močianovas.

Beje, meilę Lietuvą ukrainietis demonstruoja ir gimtojoje šalyje, kur jis iki nelemtų šaliai įvykių daugelį metų dalyvavo ralio čempionate ir važiuodavo ant lango prisiklijavęs lipduką su lenktynininko pavarde Močianovas, o ne Močianov, kaip įrašyta ukrainiečio pase.

Ko gero daugelis gerai pažįstančių Aleksejų arba Liošą, kaip draugiškai jį vadiname, per daug nenustebtų, jei po 20-ojo Press ralio savo pavardę sulietuvintų jis ir pase...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų