REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors didžiosios pandos jau 2 mln. metų šlamščia kone vien bambukus, gyvūnų žarnynas neprisitaikė virškinti tuos augalus, todėl pandoms yra iškilusi „evoliucinė dilema“, antradienį paskelbė mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Šios netikėtos išvados, paskelbtos JAV internetiniame žurnale „mBio“, buvo padarytos atlikus metus trukusius tyrimus su 45 didžiosiomis pandomis. Mokslininkai nustatė, kad šių gyvūnų virškinimo sistema „visiškai skiriasi nuo kitų žolėdžių“.

REKLAMA

Studijos santraukoje sakoma, kad pandų žarnyne aptinkamos bakterijos taip pat yra būdingos visaėdžiams lokiams, iš kurių jos išsivystė.

„Kitaip negu kiti žolėdžiai, kuriems sėkmingai išsivystė anatomiškai specializuotos virškinimo sistemos, pritaikytos veiksmingai skaidyti daug skaidulų turinčias augalines medžiagas, didžiųjų pandų virškinamasis traktas tebėra būdingas plėšrūnams“, – sakoma straipsnyje.

Šis faktas „gali neigiamai paveikti šių žolėdžių evoliucinę sėkmę“, pridūrė tyrėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios pandos kasdien apie 14 valandų praleidžia grauždamos bambukus, kurių suėda apie 12,5 kg, bet suvirškina tik apie 17 proc. to kiekio.

„Šis rezultatas netikėtas ir gana įdomus, nes jis rodo, kad didžiųjų pandų žarnyno mikrobiota turbūt nelabai gerai prisitaikė prie jų unikalaus valgiaraščio, todėl pandoms yra iškilusi evoliucinė dilema“, – sakė Šanchajaus Dziao Tongo universiteto darbuotojas Xiaoyan Pangas (Siaojan Pangas) sakė Kinijos valstybinei naujienų agentūrai „Xinhua“.

Pandos, natūraliai gyvenančios Kinijos pietvakarių regiono kalnuose, garsėja menku vislumu, o jų populiacija patiria didelį spaudimą dėl įvairių nepalankių veiksnių, tokių kaip buveinių nykimas.

Kinijoje laisvėje gyvena apie 1,6 tūkst. pandų, o dar apie 300 šių gyvūnų laikomi zoologijos soduose ir veisimo centruose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų