REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jaunimo darbuotojas – vis svarbesnę vietą ES jaunimo politikoje užimantis asmuo. 144 jauni žmonės ir darbo su jaunimu studentai iš 9 Europos šalių dalyvavo tyrime, kurio metu, įvardijo, ko tikisi iš atviro darbo su jaunimu.

Jaunimo darbuotojas – vis svarbesnę vietą ES jaunimo politikoje užimantis asmuo. 144 jauni žmonės ir darbo su jaunimu studentai iš 9 Europos šalių dalyvavo tyrime, kurio metu, įvardijo, ko tikisi iš atviro darbo su jaunimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jauni žmonės ypatingai vertino šios darbo su jaunimu formos atvirumą, teigdami, kad galimybė susitikti ir leisti laiką su draugais be spaudimo iš išorės jiems yra labai svarbi. Taip pat buvo pažymima, kad lankydamiesi jaunimo centruose jie susirado daug naujų draugų, išbandė naujas veiklas ir įgijo naujų patirčių, kurių kitur nebūtų įgiję.

REKLAMA

Žaidimų, sporto, kultūrinių veiklų, išvykų įvairovė yra itin vertinamas atviro darbo su jaunimu atributas. Be abejo, svarbu paminėti, kad palydėjimas išsigryninant savo idėjas ir galimybė įsitraukti į veiklų organizavimą padėjo ugdyti naujus įgūdžius ir augti asmenybei. 15-metis vaikinas iš Maltos atkreipė dėmesį į papildomą vertę: „Didesnis pasitikėjimas savimi, tapimas protingesniu ir labiau subrendusiu“.

„Kiekvienas gali tave išklausyti, bet jaunimo darbuotojai gali iš tiesų tau padėti” – teigė 17-metė jaunimo grupėje Roterdame, išreikšdama bendrą lūkestį jaunimo darbuotojams visoje Europoje. Jaunimo darbuotojai įsiklauso į jaunų žmonių klausimus, problemas, turi daug žinių, kurios leidžia patarti ar padėti. Jaunimo darbuotojai yra matomi ne tik kaip informacijos šaltinis. Iš jų tikimasi nustatytų taisyklių ir jų laikymosi. Atviras darbas su jaunimu turėtų padėti išlaikyti jaunus žmones teisingame kelyje arba, kaip sakė 17-metis austras: „Jaunimo centras padėjo neįsivelti į nesąmones.“ Tai taip pat paaiškina ir vieną dažniausiai jaunų žmonių išreikštų norų – ilgesnės darbo valandos arba ilgiau besitęsiantys užsiėmimai.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo apklaustos studentų grupės Suomijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Studentai teigė, kad yra motyvuoti dirbti su jaunais žmonėmis ir jauniems žmonėms. Studijuoti darbą su jaunimu paskatino noras būti profesionalu ir prisidėti prie bendruomenės gerovės. Kaip teigė 40-metė studentė iš Jungtinės Karalystės: „Aš norėjau būti priimta kaip profesionalė, o ne kaip pasaulio gelbėtoja.“ Atsidavimas jauniems žmonėms, panašu, nugali neigiamus būsimos darbo realybės aspektus. Grupės paminėjo žinančios, kad dirbs už mažą atlyginimą ir, ypač JK, neturės garantuotos darbo vietos. Studentai taip pat atkreipė dėmesį, kad dirbant su jaunais žmonėmis atviro darbo principu, jiems prireiks lankstumo, aiškaus atskyrimo tarp asmeninio ir profesinio gyvenimo ir kūrybiškumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Studijuojančių darbą su jaunimu prielaidos, ką jie gali pakeisti jaunų žmonių gyvenimuose ir jaunų žmonių išreikšti lūkesčiai, ko jie tikisi iš jaunimo darbuotojų, sutampa. Pagalba jauniems žmonėms surandant jų gyvenimo kelią ir įgalinimas atrasti savo vietą bendruomenėje buvo stipriausiai išreikštas noras studentų tarpe. Studentai ruošiasi taikyti metodų ir užsiėmimų įvairovę tam, kad pasiektų šiuos tikslus ir gerai supranta savo ypatingą misiją būti pavyzdžiu, kai kalbame apie pasitikėjimu grįstą santykį ir laikyseną. 28 metų studentas iš Suomijos išsireiškė taip: „Jaunimo darbuotojas turi tik savo reputaciją, todėl pasitikėjimas yra viskas“.

Parengta pagal Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų