REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Popiežius Pranciškus šeštadienį susitiko su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu), kurį vadino „taikos angelu“, Vatikanui prieš kelias dienas pareiškus, kad jau pasirengta pasirašyti pirmąją sutartį su Palestina, ir tuo išprovokavus Izraelio pyktį.

Popiežius Pranciškus šeštadienį susitiko su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu), kurį vadino „taikos angelu“, Vatikanui prieš kelias dienas pareiškus, kad jau pasirengta pasirašyti pirmąją sutartį su Palestina, ir tuo išprovokavus Izraelio pyktį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M.Abbasas su popiežiumi bendravo apie 20 minučių per privačią audienciją. Kitą dieną planuojama Pranciškaus vadovaujama ceremonija, per kurią dvi Palestinos vienuolės bus kanonizuotos ir taps pirmomis katalikų šventosiomis iš palestiniečių arabų.

REKLAMA

Trečiadienį Šventasis Sostas paskelbė pasiruošęs pasirašyti pirmąją sutartį su Palestina, praėjus dvejiems metams nuo Vatikano sprendimo oficialiai pripažinti jos valstybingumą.

Dvišalė komisija baigia derinti sutartį dėl Katalikų Bažnyčios veiklos Palestinoje; ji vėliau „bus pateikta patvirtinti atitinkamoms institucijoms prieš pradedant artimiausioje ateityje debatus dėl pasirašymo“, sakoma trečiadienį paskelbtame Vatikano pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie apžvalgininkai kelia prielaidą, kad šita sutartis gali būti pasirašyta jau per šį M.Abbaso vizitą.

Žinia apie šitą sutartį iškart išprovokavo Izraelio įniršį.

„Izraelis nusivylė išgirdęs Šventojo Sosto sprendimą sutikti galutinai suformuluoti sutartį su palestiniečiais, be kita ko, naudojant terminą „Palestinos Valstybė“, – sakė vienas Izraelio užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

„Tokie veiksmai neskatina taikos proceso ir atitolina palestiniečių vadovybę nuo grįžimo prie tiesioginių dvišalių derybų. Izraelis išnagrinės tą sutartį ir svarstys savo kitą žingsnį“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau 15 metų kuriama sutartis išreiškia Vatikano „viltį, kad bus išspręstas Palestinos klausimas ir konfliktas tarp izraeliečių bei palestiniečių, remiantis dviejų valstybių sprendiniu“, sakė anksčiau šią savaitę interviu Šventojo Sosto diplomatijos vadovo pavaduotojas Antoine'as Camilleri (Atuanas Camileris).

Interviu Vatikano dienraščiui „L'Osservatore Romano“, A.Camilleri sakė turintis vilčių, kad „ta sutartis, net ir netiesiogiai, padės palestiniečiams užsitikrinti nepriklausomos, suverenios ir demokratinės Palestinos Valstybės kūrimą ir pripažinimą“.

REKLAMA

Palestinos Autonomija laiko Vatikaną viena iš 136 šalių, jau pripažinusių Palestinos valstybingumą, nors šis skaičius yra ginčijamas, o kai kurių dabartinių Europos Sąjungos šalių pozicija yra susijusi su jų padėtimi Sovietų Sąjungos laikais.

Pirmieji šventieji iš palestiniečių

M.Abbaso vizitas surengtas likus vienai dienai iki ceremonijos, per kurią Vatikane šventosiomis bus paskelbtos dvi vienuolės, gyvenusios XIX amžiuje Osmanų imperijos valdytoje Palestinoje.

Marie Alphonsine Ghattas (Mari Alfonsin Gatas) iš Jeruzalės ir Mariam Bawardy (Mariam Bavardi) iš Galilėjos taps pirmosiomis katalikų šventosiomis paskelbtomis palestiniečių arabų bendruomenės narėmis.

REKLAMA

M.A.Ghattas gimė Jeruzalėje 1847 metais ir ten pat mirė 1927-aisiais. Ji buvo paskelbta palaimintąja 2009 metais, taip buvo atvertas kelias ją kanonizuoti.

M.Bawardy 1843 metais gimė Galilėjos mieste, dabar esančiame šiaurės Izraelyje. Ji tapo vienuole Prancūzijoje ir mirė Betliejuje 1878 metais.

Velionis popiežius Jonas Paulius II ją beatifikavo 1983 metais.

Nors keli katalikų šventieji gyveno tame regione ankstyvaisiais krikščionybės laikais, M.Bawardy ir M.A.Ghattas bus pirmosios kanonizuotos Osmanų laikų Palestinos gyventojos.

Bažnyčia šiuo metu nagrinėja trečio palestiniečio – vieno vienuolio saleziečio – kanonizavimo bylą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų