REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Prienų ir Birštono skyrius verslininkams nesutinka išnuomoti sklypo tokiomis pat sąlygomis, kokios buvo suteiktos buvusiems turgaus savininkams. Žemės ūkio veikla garsėjantis, o stambių pramonės įmonių stokojantis Prienų rajonas artimiausiu metu rizikuoja prarasti apie 200 darbo vietų, kurias Prienų turguje patys susikuria žemdirbiai ir smulkieji amatininkai, verslininkai. Nesėkmingai turgui vadovavusios bendrovės turtą varžytynėse nusipirkę naujieji savininkai ketino Prienų turgų atnaujinti savo lėšomis, tačiau žemėtvarkininkai jų planus sužlugdė.

Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Prienų ir Birštono skyrius verslininkams nesutinka išnuomoti sklypo tokiomis pat sąlygomis, kokios buvo suteiktos buvusiems turgaus savininkams. Žemės ūkio veikla garsėjantis, o stambių pramonės įmonių stokojantis Prienų rajonas artimiausiu metu rizikuoja prarasti apie 200 darbo vietų, kurias Prienų turguje patys susikuria žemdirbiai ir smulkieji amatininkai, verslininkai. Nesėkmingai turgui vadovavusios bendrovės turtą varžytynėse nusipirkę naujieji savininkai ketino Prienų turgų atnaujinti savo lėšomis, tačiau žemėtvarkininkai jų planus sužlugdė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valdininkės misija

Realu, nors neįtikėtina. Taip galima pavadinti situaciją, kurią sukūrė Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos (NŽT) Prienų ir Birštono skyriaus vedėja Vilma Aleknavičienė. Ji nusprendė veiksmais parodyti, kas yra tikrasis šeimininkas Prienų rajone.

REKLAMA

Prienų rajono savivaldybės meras ir administracijos direktorius nori Prienuose išsaugoti miesto turgų? Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) Prienų rajono skyriaus pirmininkas nori, kad rajono žemdirbiai, kaip ir anksčiau, galėtų miesto turguje pardavinėti savo užaugintus žemės ūkio produktus?

Naujieji Prienų turgaus savininkai tikisi investuoti savo lėšas ir rekonstruoti pasenusį turgų? Žemės ūkio viceministras ir Seimo Kaimo reikalų komiteto nariai pritaria iniciatyvai išsaugoti miesto turgų? Į visus šiuos klausimus NŽT Prienų ir Birštono skyriaus vedėja ne žodžiais, o veiksmais tarsi atsakė vienu žodeliu: „Ne.“ Taip atsakyti galėtų tik žmogus, kurio tikriausiai nejaudina, kad ir dėl valdininkų savavaliavimo iš Lietuvos kasdien išvyksta mažiausiai lėktuvas tautiečių, kurie jau negrįžta.

REKLAMA
REKLAMA

Paprašė sudaryti nuomos sutartį

Taip jau nutiko, kad prieš metus įvykusiose varžytynėse turgaus teritorijoje UAB „Prienų turgus“ priklausiusius prekybos paviljonus ir pastatus kartu su kitais turgui reikalingais statiniais, pavyzdžiui, tualetu, tvora ir kt., įsigijo mažoji bendrija „Aroma Rex“. Iš dokumentų galima spręsti, kad naujieji savininkai ne tik įsigijo pastatus, bet ir ketino tęsti nesėkmingą buvusių savininkų veiklą, t. y. atgaivinti Prienų turgų, investuoti lėšas turgui atnaujinti, įrengti patogias prekiauti vietas, apskritai iš esmės atnaujinti turgaus infrastruktūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvusieji turgaus vadovai buvo sudarę valstybinės žemės nuomos ne žemės ūkio veiklai sutartį net 99 metams, maniau, kad iš karto, pasirašę sutartį, pradėsime įgyvendinti numatytus darbus“, – savo viltis prisiminė mažosios bendrijos „Aroma Rex“ vadovas Rimvidas Skorupskis. Kai mažosios bendrijos vadovas kreipėsi į NŽT Prienų ir Birštono skyrių sudaryti turgui skirtos valstybinės žemės nuomos sutartį, t. y. ją tarsi pratęsti tokiomis pačiomis sąlygomis, net nepagalvojo, kad kils problemų, kaip sakoma, lygioje vietoje. Pirmųjų įtarimų verslininkui kilo, kai NŽT Prienų ir Birštono skyriaus vedėja ilgiau, nei įstatymuose numatyta, delsė atsakyti į jo prašymą.

REKLAMA

Delsė atsakyti

Kodėl į prašymą buvo atsakyta tik beveik po dviejų mėnesių, žino tik NŽT Prienų ir Birštono skyriaus vedėja V.Aleknavičienė, tačiau šia informacija ji nesidalija. „Kai dabar pagalvoju, tai dėl to delsimo kyla įvairių negražių minčių, nors akivaizdžių užuominų nebuvo, arba aš į jų nepastebėjau“, – sakė R.Skorupskis.

Tačiau padėtis nebūtų pasikeitusi, jei R.Skorupskis būtų buvęs supratingesnis: verslininkas „Valstiečių laikraštį“ patikino pakišų valdininkams nedalijantis. Tačiau nekurkime sąmokslo teorijų.

REKLAMA

Pavyzdžiui, „Valstiečių laikraštis“ mano, kad minėto skyriaus vadovė neskubėjo atsakyti dėl kitų priežasčių. O kur skubėti? Juk tada buvo karšta 2014-ųjų vasara, o žemėtvarkininkai – irgi žmonės: atostogauja, neturi laiko užsiimti verslininkams svarbiais reikalais. Palauks, nedideli ponai. Tie reikalai svarbūs miestui? Palauks ir miestas. Tegul žino, kas yra tikrieji jo šeimininkai.

Pagaliau sulaukęs atsakymo mažosios bendrijos vadovas apstulbo. Žemėtvarkininkė pranešė negalinti štai taip paprastai pratęsti buvusių savininkų sutarties dėl žemės nuomos turgui. Kodėl? Ar žemėtvarkininkė pamiršo, kad Prienų rajono valdyba dar 1993 m. lapkričio 4 d. potvarkiu nusprendė, kad šis sklypas skiriamas turgavietei eksploatuoti, ir potvarkyje nenumatyta, kad jis skiriamas tik konkrečiam asmeniui. Taigi sklypo paskirtis negalėjo būti keičiama, jei Prienų savivaldybė dėl kokių nors svarių argumentų nebūtų panaikinusi pirmtakų priimto potvarkio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žemėtvarkininkų spąstai

Kodėl norite iš prieniečių atimti nuo neatmenamų laikų veikiantį turgų, o iš mažosios bendrijos – galimybę turgaus veiklą organizuoti, jį rekonstruoti? „Kaip čia jums suprantamai paaiškinti?“ – sulaukusi trumpo „Valstiečių laikraščio“ klausimo, garsiai svarstė V.Aleknavičienė. „Ta teritorija buvo suteikta turgavietei įrengti 1993 m. Prienų rajono valdybos sprendimu. Tačiau noriu pasakyti, kad R.Skorupskis nusipirko ne turgavietės kompleksą, o tik pastatus. Jis paprašė išnuomoti sklypą, o mes paprašėme parengti teritorijų planavimo dokumentą, kuriame būtų suformuotas sklypas šiems pastatams eksploatuoti“, – aiškino V.Aleknavičienė.

REKLAMA

Ar atkreipėte dėmesį, kad žemėtvarkininkė kalba ne apie turgaus veiklą, o apie pastatų eksploatavimą? Šį pavojų tada pajautė ir mažosios bendrijos vadovas. „Žinau šiuos žemėtvarkininkų spąstus, todėl manęs į juos neįvilios. Jei turgui skirtas sklypas būtų išformuotas, po to formuojamas iš naujo, man pasiūlytų išsinuomoti tik 3 m žemės nuo pastato sienų. Žemėtvarkininkai sakytų, kad laikosi įstatymo. Sakykite, ar miesto turgui tiek vietos užtektų?“ – retoriškai klausė R.Skorupskis.

Kas ką šokdina?

Mažosios bendrijos vadovas pasitikrino, ar ne jis vienas nori, kad Prienuose tebeveiktų daug dešimtmečių veikęs turgus. Paaiškėjo, kad jo idėjai pritarė dabar jau buvęs Prienų savivaldybės meras Vytas Bujanauskas. Tęstinumo laikosi ir naujoji Prienų rajono valdžia. „Prienuose, Revuonos gatvėje, nuo neatmenamų laikų buvo turgus, tai – patogi vieta tiek gyventojams, tiek prekiautojams, todėl turgus ten turėtų ir likti, savivaldybė neketina keisti šio ploto paskirties“, – „Valstiečių laikraštį“ tikino naujasis, dar tik antrą savaitę dirbantis Prienų savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Visockas.

REKLAMA

Norai geri, bet ar šiuo atveju savivaldybės vadovų nuomonė yra svarbi? Ar tikrai jie vadovauja Prienų rajonui? Gal vis dėlto vertėtų numatyti naują vietą turgui, pavyzdžiui, kur nors už miesto ribų? Ir kandidatų įsigyti tokį sklypą sumažėtų, ir žemėtvarkininkų dėmesys atbuktų, tiesa, jei tas sklypas nebūtų, pavyzdžiui, prie upės ar ežero. O gal tokią nuošalią vietą turgui numatė LŪS Prienų rajono skyriaus vadovas?

„Sakykite, ar normalu, kad žemėtvarkos skyriaus vedėja šokdina visus Prienų rajono žemdirbius, rajono valdžią, Žemės ūkio ministeriją, Seimo narius? Gal mes neturime kitų darbų, tik šokinėti apie ponią skyriaus vedėją?“ – piktinosi LŪS Prienų rajono skyriaus pirmininkas Martynas Butkevičius ir užsiminė turintis daugiau informacijos apie žemėtvarkininkų „žygdarbius“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ginčas persikėlė į teismą

Praėjusių metų pabaigoje mažoji bendrija „Aroma Rex“ buvo priversta kreiptis pagalbos į Prienų rajono apylinkės teismą. Vis dėlto naujasis turgaus savininkas dar tikėjosi šią problemą išspręsti taikiai, tačiau šių metų kovą sužinojo apie naują žemėtvarkininkų klastą. „Kovo pradžioje NŽT Prienų ir Birštono skyriaus vedėja man sakė dar neapsisprendusi, kaip elgsis dėl susidariusios padėties, tačiau nuojauta pakuždėjo pasitikrinti, ar vedėjos žodžiai nesiskiria nuo darbų. Paaiškėjo, kad jau vasarį ji buvo išleidusi įsakymą sklypą išformuoti ir kreipėsi į Registrų skyrių, kad jis būtų išregistruotas“, – sakė R.Skorupskis.

REKLAMA

Kol kas neturime duomenų, ar Registrų centras taip ir pasielgė. Jei išregistravo, Prienų valdžiai tikrai teks ieškoti vietos naujam turgui arba gyventojams pasiūlyti naudotis Kauno arba Alytaus turgaus paslaugomis. Mažosios bendrijos vadovas dar suskubo kreiptis į Prienų rajono apylinkės teismą su papildomu ieškiniu, kurio esmė – sustabdyti minėto V.Aleknavičienės įsakymo vykdymą, t. y. nutraukti žemės sklypo išformavimą. Be kita ko, mažoji bendrija „Aroma Rex“, pateikdama papildomą ieškinį, į bylos nagrinėjimą įtraukė ir skyriaus vedėją, kuri ir turėtų atlyginti mažajai bendrijai padarytus nuostolius.

REKLAMA

Suprastume vedėjos nerimą. Tačiau neskubėkime. Atsiliepime civilinėje byloje žemėtvarkininkė tik pasišaipė iš ieškovo siekių. V.Aleknavičienė patikino, kad iš savo kišenės nemokės nė cento, net jei teismo sprendimas būtų naudingas verslininkui. Rašte valdininkė priminė: „Lietuvos Respublikos valstybės biudžete kasmet numatomi asignavimai žalai, atsiradusiai dėl valstybės valdžios institucijų neteisėtų veiksmų, kurių valdytoja yra Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija.“ Tiesą sakant, tai – ne naujiena. Naujiena – tai, kad valdininkė jau iš anksto apsidraudžia nuo galimų nuostolių, jei pralaimėtų bylą. Ar tokia ir NŽT Prienų ir Birštono skyriaus vedėjos atsakomybė?

REKLAMA
REKLAMA

Turgus turi išlikti

Alvydas Vaicekauskas , Prienų rajono savivaldybės meras

Savivaldybės pozicija aiški ir jos nekeisime: turgus buvusioje vietoje turi išlikti. Apgailestauju ir negaliu suprasti, dėl kokių priežasčių teismuose ginčai dėl turgaus teritorijos vyko anksčiau, po to tarsi nurimo, o kai pastatus turgaus teritorijoje nusipirko kitas savininkas, ginčai vėl pasiekė teismą. Savivaldybės pozicija tokia: sklypas turgui suformuotas, numatyta jo vieta 99 metams, ji patogi tiek prekiautojams, tiek pirkėjams. Turgui, kuriame darbo vietas susikuria apie 200 žmonių, reikia investicijų, verslininkai pasiruošę skirti lėšų, tačiau jų iniciatyva stabdoma. Gaila, kad NŽT, prieš priimdama sprendimus, nepasitarė su vietos valdžia.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų