REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos mokslo taryba pradeda finansuoti naujus mokslininkų grupių projektus. Iš šeštame konkurse ekspertų geriausiais pripažintų projektų 94 projektams 2015–2018 m. paskirta per 8,4 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal mokslininkų grupių projektų priemonę biudžeto lėšomis konkursų būdu finansuojami moksliniai tyrimai mokslininkų pasiūlytomis temomis visose mokslų srityse. Mokslo projektą vykdo mokslininkas ar jų grupė iš vienos ar kelių Lietuvos ir užsienio mokslo ir studijų institucijų.

REKLAMA

Pagal šešto konkurso rezultatus sutartys pasirašytos su mokslininkų grupėmis vykdyti 36 humanitarinių ir socialinių mokslų sričių ir 49 – fizinių, žemės ūkio, biomedicinos ir technologijos mokslų sričių projektai. Į atskirą grupę buvo atrinkti bendri moksliniai tyrimai su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) mokslininkais, iš jų finansuoti patvirtinti 9 projektai.

Atsiradus papildomų lėšų, sutartys būtų pasirašomos su vykdytojais pagal rezervinį sąrašą, į kurį įtraukti aukščiausią įvertinimą gavę projektai.

REKLAMA
REKLAMA

Naujuose 94 projektuose 3–4 metams bus įdarbinta daugiau kaip 450 vykdytojų, iš jų per 360 yra pagrindiniai vykdytojai, kurių kompetencija yra itin svarbi pasiekti numatytus mokslinių tyrimų rezultatus. Pagrindiniais vykdytojais projektuose dirbs 91 doktorantas. Vidutinis projekto vadovo amžius – 47 metai.

Naujus projektus vykdys tyrėjai iš 18 Lietuvos mokslo ir studijų institucijų. Humanitarinių ir socialinių mokslų srityse 15 projektų vykdys Vilniaus universitetas, 5 – Kauno technologijos universitetas, 4 – Vytauto Didžiojo universitetas, 3 – Vilniaus dailės akademija, po 2 – Mykolo Romerio universitetas ir Šiaulių universitetas, po 1 – ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas, Klaipėdos universitetas, Lietuvių kalbos institutas, Lietuvos edukologijos universitetas ir Lietuvos istorijos institutas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fizinių, žemės ūkio, biomedicinos ir technologijos mokslų srityse 14 projektų vykdys Vilniaus universitetas, 9 – Kauno technologijos universitetas, po 6 – Lietuvos sveikatos mokslų universitetas ir Fizinių ir technologijos mokslų centras, po 4 – Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras bei Vilniaus Gedimino technikos universitetas, 3 – Vytauto Didžiojo universitetas, 2 – Gamtos tyrimų centras ir 1 – Aleksandro Stulginskio universitetas.

Iš bendrų projektų su JAV mokslininkais 5 vykdys Vilniaus universitetas, 2 – Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, po 1 – Gamtos tyrimų centras ir Vytauto Didžiojo universitetas.

REKLAMA

Mokslininkų grupių projektų konkursai yra didžiausi iš visų moksliniams tyrimams finansuoti skirtų konkursų, juose konkuruoja ne mažiau kaip keturios paraiškos į vieną vietą. Šeštas paraiškų konkursas yra didžiausiais Lietuvos mokslo konkursinio finansavimo istorijoje, jam pateiktos 652 paraiškos – beveik 200 paraiškų daugiau, nei ankstesniais metais. Dėl galimybės gauti finansavimą tarpusavyje konkuravo vidutiniškai 6 paraiškos į vieną vietą.

Kvietimai teikti paraiškas mokslininkų grupių projektams finansuoti skelbiami kasmet nuo 2010 m. Pirmam konkursui buvo pateikti 575 projektai, finansuoti – 149, antram atitinkamai 513 ir 122, trečiam – 350 ir 103, ketvirtam – 348 ir 85, penktam – 476 ir 98 projektai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų