REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskelbus šauktinių į Lietuvos kariuomenę sąrašą, lietuviai socialiniuose tinkluose suskubo dalintis žiniomis apie savo likimą. Vieni džiūgauja, kad į sąrašą nepateko, kiti baiminasi dėl savo ateities, o treti to nesureikšmina.

Paskelbus šauktinių į Lietuvos kariuomenę sąrašą, lietuviai socialiniuose tinkluose suskubo dalintis žiniomis apie savo likimą. Vieni džiūgauja, kad į sąrašą nepateko, kiti baiminasi dėl savo ateities, o treti to nesureikšmina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tv3.lt susisiekė su keliais jaunuoliais, patekusiais į šauktinių sąrašą. Pateikiame jų mintis ir nuomones.

REKLAMA

Šauktinis Elijus, fotografas:

„Jaučiuosi nelabai fainai. Tas šauktinių grąžinimas buvo lyg iš giedro dangaus. Visai kitaip gyvenimą dėliojausi. Nieko nedarysiu, eisiu į komisiją, žiūrėsiu kas bus. Sąraše esu 2700, tai jei 400 bus netinkami prieš mane, tai eisiu. Eiti nenoriu, bet neketinu kaip koks bailys lapelio ieškotis, kad esu netinkamas kariuomenei“.

Šautinis Tadas, vadybininkas:

„Puikiai, aš patriotas esu, tai nematau tame problemų. Šiaip, kad pakvies, tikėjausi kažkiek, nes atitikau keliamus reikalavimus. Nematau čia dideles tragedijos, gal todėl, kad iki galo neaišku kaip ten bus viskas, nėra konkretumo. Šiaip turiu šiokių tokių problemų su sveikata, tik nežinau, ar tai leistų man neiti. O šiaip tai, kol kas negalvoju, kažkada masčiau, kad gal ir vertėtų eiti dabar. Nežinau, dviprasmiškos mintys tokios“.

REKLAMA
REKLAMA

Šauktinis Vytautas – gyvena Anglijoje

„Manau neisiu aš ten, nes astma turiu, bet dar nesu tikras. Esi beveik 100 proc. užtikrintas, kad iš daktaro pažymą gausiu. O šiaip esu labai nepatenkintas. Turiu egzaminus šį mėnesį, dabar nesusikaupsiu. Karjerą turiu Jungtinėje Karalystėje, nežinau kaip bus dėl jos. Jeigu dingsiu 9 mėnesiam, nežinau, kas su universitetu bus ir darbą prarasiu. Bandau kurt verslą, tai galėčiau užmiršti ir taip. Žodžiu, visiškai kaip „Hunger games“ čia – gyveni ramiai tol, kol nepakviečia ir plius aš netikiu, kad šauktinių armija reikalinga Lietuvai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šauktinis Kirilas – vyresnysis transporto vadybininkas

„Jaučiuosi dviprasmiškai. Kažkuo įdomu ir traukia. Tačiau šiuo metu siekiu karjeros, kuriu gyvenimą, todėl nesinorėtų grįžus vėl visko kurti iš naujo. Savaitgaliais savanorių jau yra pilna, manau, vietų liko mažai. Matyt, darbdavys nelauks manęs 9 mėnesius. Jei viso proceso trukmė būtų kokie 3-4 mėnesiai, tai tikrai eičiau. Lietuva turi kolektyvinės gynybos sutartį su NATO, todėl, manau, armijos mums tikrai nereiktų didelės, tik profesionalios ir mobilios. Bet kokiu atveju mūsų pajėgumų savarankiškai nuo kaimynų apsiginti neužtektų. Kad ir 9 mėnesius atitarnavęs jaunuolis neatstos tikro profesionalo. Tam, kad išsaugočiau darbą, visais įmanomais būdais bandysiu išvengti privalomosios tarnybos“.

REKLAMA

Pats savanoriu norėjęs tapti Lietuvos kikbokso čempionas Henrikas Vikšraitis pasakoja, kodėl dauguma bijo eiti į kariuomenę:

„Manau, dar nenori išeit iš komforto zonos, kurią jie patys susikūrė ar tėvai jiems ją sukūrė, ir gal baiminasi išbandymų, kurie ten laukia. Ne kiekvienas, manau, norėtų šiltą lovą ir kompiuterį keisti į vyrišką darbą prakaitą ir skaudančius raumenis, puikiai viską žinau, nes kai ruošiesi profesionaliai varžyboms, tai režimas būna sunkus, daug treniruočių, daug darbo, daug jėgų reikia atiduoti, bet kaip ir salėje, ir armijoje, manau, kietą charakterį užsiaugins greitai“.

REKLAMA

Krašto apsaugos ministerija paskelbė šauktinių į Lietuvos kariuomenę sąrašą. Viešame sąraše nurodyta karo prievolininko vardo pirmoji raidė, pavardė, gimimo data, unikalus šaukimo kodas, Krašto apsaugos teritorinis padalinys, kuriam priskirtas šauktinis, ir informacija apie šaukimo eigą. Jį galima rasti adresu sauktiniai.kam.lt

Šaukiamojo amžiaus jaunuoliai gali naudotis paieškos sistema ir sužinoti, ar jie pateko į šių metų šauktinių sąrašus. Norėdami tai padaryti, jie turės paieškos laukeliuose įvesti savo vardą, pavardę, gimimo datą ir paskutinius du asmens kodo skaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas BNS sakė, kad šių duomenų viešinimas neprieštarauja Lietuvos įstatymams.

Į šauktinių sąrašus Krašto apsaugos ministerija šią savaitę įtraukė 36 tūkst. 825 jaunuolius nuo 19 iki 26 metų. Šiemet į kariuomenę devynių mėnesių mokymams ketinama pakviesti 3 tūkst. šauktinių, įskaitant savanorius, kurių užsirašė per tūkstantį.

Pirmieji karo prievolininkai tarnybą pradės rugpjūčio 24 dieną Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų