REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Teroro išpuolis Makedonijoje: grupuotė neutralizuota, 20 užpuolikų pasidavė (nuotr. SCANPIX)

NATO ir Europos Sąjunga sekmadienį paragino atkurti ramybę Makedonijoje, kai mažiausiai 22 žmonės žuvo per policijos ir vienos ginkluotos grupuotės susirėmimą, didinantį nuogąstavimus dėl neramumų Balkanų regione, kurie gali būti susiję su etniniais albanais. 

8

NATO ir Europos Sąjunga sekmadienį paragino atkurti ramybę Makedonijoje, kai mažiausiai 22 žmonės žuvo per policijos ir vienos ginkluotos grupuotės susirėmimą, didinantį nuogąstavimus dėl neramumų Balkanų regione, kurie gali būti susiję su etniniais albanais. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Raginu visus elgtis santūriai ir vengti tolesnio eskalavimo – vardan šalies ir viso regiono interesų“, – sakoma NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo pranešime.

REKLAMA

Policija sekmadienio vakarą pranešė, kad jos operacija prieš ginkluotą grupuotę šiauriniame Kumanovo mieste jau baigta.

„Grupuotė neutralizuota“, – sakė naujienų agentūrai AFP policijos atstovas Ivas Koteskis ir pridūrė, jog neramią teritoriją Kumanovo mieste, esančiame už maždaug 40 km į šiaurę nuo Skopjės, „kontroliuoja policija“.

Aštuoni policijos pareigūnai žuvo, o 37 buvo sužeisti per susišaudymus, prasidėjusius šeštadienį paryčiais, o incidento vietoje rasta dar 14 žuvusių žmonių, anksčiau informavo policijos atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Užpuolikai priklausė „itin pavojingai teroristų grupuotei“, tarp kurios narių esama asmenų, ieškomų pagal tarptautinius arešto orderius, nurodė I.Koteskis.

Tą grupuotę sudarė per 30 žmonių. Dauguma jų buvo Makedonijos piliečiai, taip penki numanomi albanai iš Kosovo – kaip manoma, grupuotės lyderiai – ir vienas Albanijos pilietis, aiškino policijos atstovas.

Kaip praneša Vidaus reikalų ministerija, apie 20 užpuolikų, kurie pasidavė šeštadienį, bus atvežti į teismą Skopjėje, o dėl šių kruvinų neramumų pradėtas tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES ir NATO perspėjimai

Dėl šios krizės Makedonija sekmadienį paskelbė dviejų dienų gedulą, o Europos Sąjunga ir NATO perspėjo dėl galinčio eskaluotis smurto šalies dalyje, kurioje 2001 metais vyko vietos albanų bruzdėjimai.

Albanai sudaro apie ketvirtadalį iš 2,1 mln. Makedonijos gyventojų.

Prisimindami anksčiau vykusius neramumus ir karus, kilusius subyrėjus buvusiai Jugoslavijai, ES pareigūnai labai suinteresuoti, kad Senojo žemyno širdyje neatsinaujintų smurtas tarp etninių bendruomenių.

„Bet kokio tolesnio eskalavimo turi būti vengiama – tam ne paskutinė priežastis yra bendro šalies stabilumo interesai“, – ES plėtros komisaras Johannesas Hahnas (Johanesas Hanas) rašė šeštadienio vakarą paskelbtame pareiškime.

REKLAMA

Smurtas įsiplieskė šeštadienį, kai policija surengė reidą prieš tą ginkluotą grupuotė ir, anot pareigūnų, susidūrė su „įnirtingu pasipriešinimu“ – policininkus atakavo snaiperiai, buvo sprogdinamos granatos ir šaudoma iš automatinių ginklų.

VRM nurodė, kad užpuolikai planavo „teroro ataką“ prieš valstybines institucijas ir civilius taikinius, pridūrusi, kad ta grupuotė Kumanove turėjo bendrininkų.

Žiniasklaidos transliuotuose vaizduose matėsi policijos šarvuoti automobiliai, dislokuoti Kumanovo gatvėse, ir neperšaunamas liemenes dėvintys policininkai.

REKLAMA

Dešimtys žmonių, daugiausiai moterų, vaikų ir senyvų asmenų, pabėgo iš apsuptos zonos, o kai kuriuos evakavo policija, nurodė vienas naujienų agentūros AFP fotografas.

„Esame neturtingi, bet gyvenome be rūpesčių. ... Nenorime karo, koks buvo 2001 metais“, – sakė Kumanove gyvenanti 59 metų albanė Adila.

„Norime geresnio gyvenimo savo vaikams“, – pridūrė penkių vaikų motina, nesutikusi atskleisti savo pavardės.

Raginimai pradėti dialogą

Šis incidentas įvyko praėjus mažiau negu trims savaitėms po to, kai apie 40 albanų iš kaimyninio Kosovo trumpam buvo užėmę vieną policijos nuovadą prie Makedonijos šiaurinės sienos, reikalaudami įkurti albanų valstybę Makedonijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Nikola Grujevskis sekmadienį sakė, kad kai kurie iš Kumanovo grupuotės narių dalyvavo tame išpuolyje prieš policiją.

2001 metų konfliktas Makedonijoje baigėsi susitarimu užtikrinti didesnes teises albanų bendruomenei, bet jos santykiai su makedonais liko įtempti.

Smurtas Kumanove prasiveržė Makedonijoje tvyrant didelei politinei įtampai: vyriausybė ir centro kairioji opozicija kaltino viena kitą, įskaitant pareiškimus dėl neteisėto pasiklausymo ir milijardų eurų vertės kyšių.

Ši krizė dar labiau padidino naštą silpnoms Makedonijos valstybinėms institucijoms ir sustiprino nerimą 28 nares turinčioje Europos Sąjungoje, į kurią tikisi įstoti Skopjė.

REKLAMA

Tuo tarpu Makedonijos prezidentas Giorgė Ivanovas sušaukė aukščiausiosios saugumo tarybos posėdį, kuriame taip pat dalyvavo dvi albanų partijos. Per tą susitikimą smurtas buvo pasmerktas.

Tiek Albanija, tiek Kosovas irgi pasmerkė šeštadienį vykusius susirėmimus ir pareikalavo užtikrinti gyvybę.

G.Ivanovas taip pat ragino ES ir NATO „rasti būda pašalinti kliūtis euroatlantinei integracijai – tiek Makedonijos, tiek viso regiono labui“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų